Home Kuipstoelen Autostoel instellen

Zitpositie autostoel instellen: in 9 stappen zit je lekker

Lekker zitten in een autostoel is van groot belang. Of dit nu gaat om het afstellen van de originele autostoelen, sportstoel of kuipstoel gaat. Wij geven tips om de beste zitpositie voor je zelf te bepalen. En de voor en tegens van sportstoelen kuipstoelen worden bekeken.


Autostoel instellen

De zithouding van de mens in geen natuurlijke houding. Wie kent het gevoel van een stijve rug na een lange auto rit niet? Een verkeerde zithouding kan autorijden vermoeiender maken dan nodig is!

Originele autostoelen

Er zit een aanzienlijk verschil in de standaard autostoelen van een rijders auto (bijv. Porsche GT3) en een reis auto (bijv. Volkswagen Passat).

autostoel zitpositie
Een goed ingestelde autostoel = meer comfort en veiligheid.

De extreme sportstoel in de Porsche GT3 geeft maximale zijwaartse steun om het snelle bochtenwerk op te vangen. Tevens zal de zit dieper zijn. Je zit als het ware in een kuip.

Term kuipstoel

Vandaar de term kuipstoel. Bij heftig acceleratiewerk en betere remwerk zul je goed op je plek blijft zitten. Ook bij een touche met de vangrail of ongeluk voorkomen kuipstoelen dat je door de auto geslingerd wordt. Mits je gebruik maakt van 6 punts gordels.Liggen achter het stuur

Het zgn. 'liggen' achter het stuur staat natuurlijk 'mannig' maar is niet aan te raden. Naast dat het ergonomisch niet verantwoord is beÔnvloed het de reactietijd naar de pedalen nadelig. Dit komt doordat de rugleuning te ver naar achteren staat. Te dicht op het stuur is ook niet goed. wij noemen het de 'oma stand'. Je zit vrijwel met je neus op het voorraam. Dit is het gevolg van een verkeerde houding van rug & hoofd. Met name de bovenbenen worden niet optimaal ondersteunt.

Autostoel aanpassingen

Deze stoelen kunnen dan tekort schieten. Als er ergonomische aanpassingen aan de autostoel gemaakt moeten worden zal er een aangemeten autostoel in de auto moeten komen. Na het opmeten van je maten en klachtenomschrijving zal er een nauwkeurig stoel geproduceerd worden. Deze past als een maatpak! 

Goed zitten in een autostoel: 9 stappen

1. Ga rechtop zitten. Met je bekken zo ver mogelijk achterin de stoel.

2. Zorg dat je goed bij de auto pedalen kunt.

3. Afstand tussen knieholte en onderbenen. Afstand tussen de knieholte en de voorkant van de stoel is een vuistbreedte (5 tot 10 cm). Je bovenbeenmoet rusten op de zitting. Bij het intrappen van de pedalen moet de stand van je boven been t.o.v. de stoel niet veranderen.

4. Autorugleuning instellen

De hoek tussen je bovenbenen en romp dient globaal 90į te zijn. Het is mogelijk met je handen het stuur te pakken zonder dat je schouders hoeft te verhogen. Ellebogen mogen hierbij niet gestrekt zijn.

5. Autostuur instellen

Het stuur dient zo ingesteld te worden dat de instrumenten op het dashboard ten alle tijd afleesbaar zijn. Het moet mogelijk zijn alle meters te zien zonder je handen te verplaatsen.

6. CreŽer voldoende steun voor in je de onderrug. Je bekken blijven rechtop.

7. Je hoofd recht boven je schouders en nek. Je schouders zijn laag en ontspannen.

8. Stel de hoofdsteun goed in

De bovenkant van de hoofdsteun is staat even hoog als de bovenkant van je hoofd. De afstand tussen je hoofd en de hoofdsteun bedraagt niet meer dan 5 cm.

9. Autospiegels instellen

Als je in de autostoel zit dient de binnenspiegel zo afgesteld te zijn zodat je zonder uit je stoel te hoeven veren het hele achterraam zichtbaar is. De buitenspiegels stel je in zodat deze ongeveer gelijk is aan de horizon. Je houdt nog wel zicht op het achterste deel van je auto.

Zitpositie coureur

Hoe extremer de sportstoelen des te minder comfort. Goede ondersteuning, veiligheid en gewichtbesparing staan hoog in het vaandel.

Sparco EVO stoelen

Zitcomfort is minder belangrijk. Sparco EVO stoelen zijn daarvan een goed voorbeeld. Vaak hoeven coureurs maximaal 2 uur in dit soort motorsportstoelen te zitten. Dat is te doen, maar woon-werkverkeer wordt een ander verhaal. Als je daarin tegen houd van sportief rijgedrag of deelneemt aan tourrally's is dit een van de beste autozetels.

kuipstoel in sportauto
De werkomgeving van een coureur!

Stoelframe

Een kuipstoel wordt via een stoelframe op op het chassis gemonteerd. De stoel daarna verschuiven kost wat meer tijd.
Vaak zijn er meerdere posities van de kuipstoel op het stoelframe mogelijk. Aanpassen gaat via speciale rails en/of geleiders.

Enige bestuurder?

Andere personen achter het stuur laten kan voor problemen zorgen. Of deze persoon heeft een soortgelijk postuur als jij. Realiseer je dat racekuipjes (nog) niet geleverd worden met side airbags. Deze zitten wellicht wel in de stoelen die fabrieks af in de auto zitten?

Sparco EVO racekuip
Recaro stoelen: goede zitplek verzekerd.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autostoelhoezen
Autostoelhoezen - checklist voor de juiste autostoelhoes
Kuipstoelen
Kuipstoelen of sportstoelen? De voor en nadelen op een rij
Gordelhoes
gordelhoes - voorkomt schuren van gordel in de nek
Gordels
Autogordel informatie, overzicht van autoriemen en racegordels
Hoofdsteun instellen
Auto hoofdsteun - hoogte hoofdsteunen goed instellen
Meer
Alle Kuipstoelen artikelen lees je hier

Ook leuk
Middenarmsteun Middenarmsteun voor extra comfort
Autostoel instellen Zitpositie autostoel instellen: in 9 stappen zit je lekker
Hoofdsteun instellen Goed ingestelde hoofdsteunen voorkomt nekletsel
Kuipstoelen Kuipstoelen vs. sportstoelen: een gevoelskwestie!
Autostoel kussen 10 soorten auto kussens die het zitcomfort verhogen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl