Home Kuipstoelen Hoofdsteun instellen

Goed ingestelde hoofdsteunen voorkomt nekletsel

Uiteraard hoop je nooit bij een kop-staart botsing betrokken te zijn. Als het noodlot dan toch toeslaat moeten de hoofdsteunen op de goed hoogte staan. Een juist ingestelde hoofdsteun voorkomt nekklachten. Lees hier hoe je jouw hoofdsteun optimaal afstelt.


Hoofdsteun auto

Uit tests van de ANWB blijkt dat veel automobilisten de hoofdsteun niet goed afgesteld hebben. Hoofdsteunen hebben als primaire taak je hoofd en nek te beschermen bij een kop-staart botsing. Bij een kop-staart botsing wordt een auto van achteren aangereden. Het hoofd zal naar achteren klappen.

Als de steun dan niet op de correcte hoogte staat kan dat wel eens vervelende gevolgen hebben. Dus stel 'm 1x goed in en als het goed is heb je er geen omkijken meer naar.

auto hoofdsteun
Goed ingestelde hoofdsteun voorkomt een hoop ellende!

Hoogte hoofdsteunen

Bij een te hoog afgestelde bestaat de kans dathet hoofd tussen de autostoel en de hoofdsteun terecht komt.

Impact aanrijding

Impact van de aanrijding wordt niet goed opgevangen. Bij een te laag afgestelde zal het hoofd, deels, of geheel, over de hoofdsteunen heen gaan. Dit kan het welbekende 'whiplash' als gevolg hebben. Het hoofd wordt naar achteren geslingerd en niet juist opgevangen, hierdoor komt er een enorme kracht vrij op de nekspieren.


whipslash

Het woord whiplash is bedacht door de Amerikaanse arts dr. Harold Crowe in 1928. Het woord betekent letterlijk 'zweepslag'. De plotselinge beweging van het hoofd en nek, terwijl het lichaam stil blijft, is de whiplash. Niet de medische klachten die je aan deze ongewilde lichaamsbeweging overhoudt. Dat heet nl. whiplashletsel.

Een autogordel houd je lichaam strak tegen de autostoel gedrukt. Als je hoofdsteun dan niet afgesteld is op je lengte kan de schade bij een kop-staart-botsing juist meer schade aanrichten. Een correct afgestelde hoofdsteun kan de schade aanzienlijk beperken!!
Rugleuning 
 
Naast de juiste hoogte mag de steun niet te ver naar achteren geplaatst staan. Dit krijg je als de rugleuning te schuin achterover geplaatst is. Deze positie wordt vaak aangenomen bij lange ritten. Niet doen dus. Advies van VVN is hoofdsteunen net zo hoog te stellen als de bovenkant van je hoofd. Daarnaast zijn wij Nederlanders een lang volk.

Maximaal 4 cm ruimte

Bij sommige auto's kan het voorkomen dat de hoofdsteun simpelweg niet hoger kan. Zodra de afstand hoofd - hoofdsteun meer dan 4 cm bedraagt wordt de bescherming al aanzienlijk minder.


Autostoel ontwikkelingen

Momenteel werkt Saab aan een nieuw soort hoofdsteun. Deze zou de kans op nekletstel met 75% verminderen. Dat Scandinavische automerken een voortrekkersrol voor wat betreft hebben blijkt wederom het geval. Wist je dat Volvo als eerst fabrikant standaard een 3 punts gordel in haar auto's monteerde? En de rest volgde...Dit zal ook het geval zijn met het dit slimme systeem uit ScandinaviŽ?
Bij een ongeval springt de hoofdsteun naar boven. Deze stelt zichzelf af om de klap die achterhoofd maakt zo goed mogelijk op te vangen. Middels sensoren in de autostoel wordt het systeem in werking gezet. Zodra er een bepaalde druk in de stoel waargenomen wordt zullen de hoofdsteunen tevoorschijn komen.Hoofdsteunkussen

Bij het Medipreventiecentrum kun je meer comfort en veiligheid toevoegen aan het bestaande uiteinde autohoofdsteun van je autostoel.


Past op iedere auto

Het steunkussen is universeel en past dus op elke autostoel. Het is voorzien van een zachte vulling. Het kan mee helpen ter voorkoming van de nadelige gevolgen van een whiplash. Leverbaar in grijs en zwart.

auto hoofdsteunkussen
Extra veiligheid aan bestaande autostoel aanbrengen .

lcd hoofdsteun

Bioscoop in de auto? Of gewoon de kids stil houden? Met de tft, of lcd hoofdsteun dvd speler gaat het je lukken! Vele automobilisten maken er reeds gebruik van. Meest gangbare afmetingen is een 7 LCD-monitor.


DVD speler aan autostoel hangen

Het DVD systeem kan op iedere autostoel gemonteerd worden. Bij exclusieve auto's wordt een zgn. 'dvd hoofdsteun' standaard meegeleverd.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Autostoelhoezen
Autostoelhoezen - checklist voor de juiste autostoelhoes
Kuipstoelen
Kuipstoelen of sportstoelen? De voor en nadelen op een rij
Autostoel instellen
Autostoel - Autostoelen instellen en zitpositie afstellen
Gordels
Autogordel informatie, overzicht van autoriemen en racegordels
Gordelhoes
gordelhoes - voorkomt schuren van gordel in de nek
Meer
Alle Kuipstoelen artikelen lees je hier

Ook leuk
Middenarmsteun Middenarmsteun voor extra comfort
Autostoel instellen Zitpositie autostoel instellen: in 9 stappen zit je lekker
Hoofdsteun instellen Goed ingestelde hoofdsteunen voorkomt nekletsel
Kuipstoelen Kuipstoelen vs. sportstoelen: een gevoelskwestie!
Autostoel kussen 10 soorten auto kussens die het zitcomfort verhogen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl