Home Auto kosten Taxatie auto

Autotaxatie: verzeker juiste waarde van je auto!

Wel eens bedacht wat er gebeurt als je perfect getunede auto total loss wordt gereden? Of als de auto waar je net voor duizenden euro’s in hebt geïnvesteerd, getroffen wordt door brand of diefstal? Dan keert je verzekering alleen de dagwaarde uit... Wil je dit voorkomen, laat je auto dan taxeren!

Taxatie auto noodzaak

Stel dat je net een mooie auto gekocht hebt met alles erop en eraan. Je hebt er drieduizend euro voor neergelegd, maar volgens je verzekeringmaatschappij is de dagwaarde maar duizend euro. Gebeurt er wat met je getunede auto, dan krijg je dus maar duizend euro vergoed. Je kunt dan fluiten naar de overige tweeduizend euro die je betaald hebt. Laat je de auto taxeren, dan wordt de werkelijke waarde van je auto bepaald en doorgegeven aan je verzekering.

taxatie auto
Verzekeren tegen taxatie waarde: noodzakelijk? Vaak wel!


Zonder taxatierapport alleen dagwaarde

Zo'n taxatierapport is niet alleen handig als je een allrisk verzekering hebt, maar komt ook van pas als je auto WA-verzekerd is. Mocht er schade zijn ontstaan waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent, dan kan de verzekeraar van de tegenpartij om een taxatie rapport vragen.

Heb je dat niet, dan loop je ook het risico alleen de dagwaarde vergoed te krijgen.


Getunede auto laten taxeren


Het taxeren van je getunede auto moet je laten doen door een erkende taxateur. Hij of zij weet je auto op juiste waarde te schatten. Houd er wel rekening mee dat ook de waarde van je investeringen op den duur afneemt. Je kunt niet klakkeloos al je investeringen bij elkaar optellen en zo de werkelijke waarde van je auto bepalen. Vooral audioapparatuur in je auto schrijft snel af. Ga er vanuit dat een taxateur zo'n vijftig tot vijfenzeventig procent van de waarde van je investeringen meerekent.

 

Werkelijke waarde of herbouwwaarde


De taxatiewaarde is een goede middenweg tussen de investeringen die je gedaan hebt en de eventuele verkoopwaarde. Je kunt je auto ook laten taxeren tegen de herbouwwaarde. Dat betekent dat de taxateur bekijkt hoeveel geld je kwijt zou zijn als je de auto in zijn getunede vorm helemaal opnieuw zou moeten opbouwen. Dat lijkt mooi, want dit bedrag ligt uiteindelijk  hoger dan de werkelijke waarde. En bij schade of diefstal krijg je dus ook een hoger bedrag uitgekeerd. Maar vergis je niet: je betaalt ineens ook een veel hogere verzekeringspremie! Je moet goed afwegen of dat het waard is.


Getunede auto als hobbyauto

Natuurlijk stijgt de premie van je verzekering sowieso als de waarde die de taxateur schat hoger ligt dan de dagwaarde waar de autoverzekeringmaatschappij van uitgaat. Heb je veel geïnvesteerd in je auto, dan is dit wel de moeite waard. Uiteraard hangt een en ander af van de polisvoorwaarden van je verzekering. Het doorspitten van de polisvoorwaarden is niet altijd een pretje, maar...


Deze moet je altijd goed bekijken voordat je besluit je getunede auto te laten taxeren. Als je de mogelijkheid hebt om je auto als hobbyauto te laten verzekeren, moet je dat zeker doen. Dat bespaart je een hoop premiekosten.


Hoe verloopt taxatie van getunede auto?

Als je een taxateur laat komen om je getunede auto te taxeren, of zelf naar een taxateur gaat met je auto, stel dan van tevoren een lijst samen met daarop het bedrag dat je betaald hebt voor de auto zelf en de bedragen van alle aanpassingen. Dat is fijner werken voor de taxateur. 
Honda autotaxatie
Voor deze Honda NSX is een taxatie een must.

Bewaar natuurlijk alle aankoopbonnen goed, want de verzekering kan hiernaar vragen. De taxateur komt vervolgens naar je auto kijken. Hij of zij kijkt naar de staat van de auto; ziet hij er goed uit en wordt hij netjes onderhouden? Zo bekijkt de taxateur ook alle modificaties die aan de auto zijn aangebracht. De auto wordt binnenstebuiten gekeerd. Gekeken wordt  naar de kwaliteit van de onderdelen, de montage en de afwerking. Is alles mooi mee gespoten, zit alles goed vast?

Totaalplaatje moet kloppen

De kwaliteit van de gebruikte producten, maar ook de montage hiervan, bepalen voor een groot deel de waarde vermeerdering van je auto. Het is ook belangrijk dat je auto tijdloos is, dus niet een extreme kleur lak heeft of tuningonderdelen die trendgevoelig zijn.

Dit maakt een auto moeilijker te verkopen en daardoor zakt ook de geschatte verkoopwaarde die in de taxatie wordt meegenomen. 


Zorg bovendien dat het totaalplaatje klopt! Past alles mooi bij elkaar, dan heeft dit ook een positieve invloed op de getaxeerde waarde.

Keuring bij RDW


Nog een laatste tip: laat je auto opnieuw keuren bij de RDW als je hem erg getuned hebt. Je weet dan zeker dat je geen problemen krijgt bij een politiecontrole. Maar ook voor je verzekering is het van belang dat de gegevens die aan je kenteken gekoppeld zijn kloppen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal pk's dat mogelijk gestegen is na tuning van je auto.Kloppen de gegevens niet, dan kan de je verzekeringsmaatschappij beslissen om de schade helemaal niet te vergoeden.


Nachtmerrie!

Het is natuurlijk een nachtmerrie om je paradeplaatje, voor de verzekeringsmaatschappij in iedergeval,  total loss verklaard te hebben. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, terwijl een keuring bij een plaatselijke RDW-garage een stuk minder kost. Het is bovendien voor jezelf ook wel een prettig idee om te weten of je auto na alle aanpassingen nog steeds veilig is.
"Zeg naar dàààg tegen de dagwaarde. Taxatiewaarde is de juiste waarde om je professioneel getunede te verzekeren. Bescherm je investering! "

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Ook leuk
Auto aankoop tips Aankoop van een tweedehands auto: tips
LPG installatie inbouwen Minimaal 20.000 km per jaar? dan is LPG goedkoper!
Autorecycling Autorecycling: het tweede leven van een auto
Inzittendenverzekering Inzittendenverzekering beschermt passagiers
Vrijwaringsbewijs Vrijwaringsbewijs: je bent geen auto eigenaar meer

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl