Home Multi-reinigers Autoruiten schoonmaken

Autoruiten schoonmaken: tips voor glanzend resultaat

Een mooie schone auto heeft ook heldere autoramen. Dit is een echte finishing touch na het schoonmaken van je auto. Naast het feit dat je auto er een stuk beter uitziet levert het ook veel minder gevaar voor jou en andere weggebruikers op. Tuning-gids levert de beste tips om je autoruiten schoon te maken en te houden.

Buitenkant van de ramen

Er zijn veel tips te vinden op het internet over het schoonmaken van je autoruiten. Door alle forums zien mensen vaak door de bomen het bos niet meer. Het is nu eenmaal zo dat er een hoop mogelijkheden zijn. Tuning-gids.nl heeft zich er in verdiept en de beste tips voor jou gevonden. Om van al die vieze insecten en andere grove stukken af te komen is het handig om eerst die hardnekkige laag te verwijderen van je autoruiten en van de rest van je auto.

autoramen schoonmaken
Goed zicht is belangrijk; raffel de ramen niet af.

Bumpers en carrosserie

Meestal zitten je bumpers en je carrosserie er ook onder. Gebruik voor deze grotere stukken vuil een sponsje. Om niet je laklaag of wasbescherming aan te tasten is het verstandig om een kous om het sponsje te trekken. Als je dan de grotere stukken verwijderd hebt kan je verdergaan met de rest van het schoonmaakwerk. De voordeligste methode is om een emmer te vullen met lauwwarm water en hier een scheutje afwasmiddel aan toe te voegen. Gebruik altijd een poetsdoek of een zeem die geen stukjes achterlaten op de autoruiten.
Afwasmiddel

Keukenrol is dus geen goed idee... Met het afwasmiddel zorg je er voor dat de ramen zullen glanzen, maar ook dat ze worden ontvet. Als je ramen extreem vettig zijn is het handiger om een scheutje citroenzuur of pure alcohol toe te voegen, deze middeltjes gaan een stuk hardnekkiger te werk. Een fout die mensen vaak maken is het gebruik van ammoniak. Dit is prima spul voor de ramen van je huis, maar niet voor de auto omdat je hiermee het rubber, vinyl of leer van je auto kunt aantasten!

Daarnaast is het goedje ook niet goed voor je gezondheid. Er zijn ook speciale cleaners ontwikkeld voor het autoruiten schoonmaken. Reinigers van de Aldi of de Lidl werken over het algemeen net zo goed als dure merken uit autoshops. De Auto Finesse Crystall Glass Cleaner en Poorboys World Spray en Wipe zijn hier bekende voorbeelden van. Let hierbij goed op dat je alleen de ramen sprayt en niet andere delen van je auto zoals de stoffering want dat kan leiden tot verkleuringen.

Nadat je hebt schoongemaakt is het de bedoeling dat je de ramen goed droogt. Daarna zou je de ramen kunnen laten polijsten zodat ze weer glanzen als nooit te voren. Vooral oudere ramen kunnen veel krasjes vertonen en opnieuw polijsten is een stuk goedkoper dan de totale vervanging van je ramen. Er zijn specialisten die dit voor je kunnen doen, maar het helpt al een heel
stuk als je oude kranten gebruikt om daarmee je ramen droog te wrijven. De inkt in de kranten nemen namelijk de restdeeltjes
die achterbleven tijdens de schoonmaakbeurt op.


Vieze ramen? Dit zijn de oorzaken

Hieronder hebben we de grootste boosdoeners van smerige ramen op een rijtje gezet:

 vliegjes en andere insecten, vooral in de lente en de zomer de grootste plaaggeesten;
 stofdeeltjes zoals zand en boomhars. Vergeet bovendien niet dat de Sahara soms zelfs zand afzet tot hier in Nederland, ook wel bekent als sirocco wind;
 vogeluitwerpselen;
 hard water bevat vaak sporenelementen zoals calcium en ijzer, dit blijft kleven aan je ruiten en zijn na langere tijd moeilijk te verwijderen;
 en ten slotte bevatten dieseluitlaten roetdeeltjes die vaak neerslaan op je autoruiten.


De binnenkant autoruiten

Deze kant van je autoruiten hoef je minder vaak schoon te maken want er komt minder vuil op terecht. Toch is het handig om dit
bij een grote schoonmaakbeurt even mee te pakken. Het is een stuk simpeler dan de buitenkant omdat er vaak geen harde stukjes op de ruiten zijn vastgekoekt. De beste methode voor het schoonmaken is om met behulp van wat glasreiniger, zoals Glassex. 
binnenkant autoraam schoonmaken
Gauw vergeten; de binnenkant.


Gebruik vervolgens een stuk keukenrol om de ramen goed schoon te poetsen. De goedkopere reinigers vindt je bij de supermarkt en de wat duurdere bij speciaalzaken voor auto-onderdelen. Het verschil zit hem voornamelijk in de geur, de werking is over het algemeen hetzelfde.


Optimaal zicht tips

Door de jaren heen zijn er veel spitsvondigheden verzonnen op het gebied van autoruiten schoonmaken. Voor degenen die echt een optimaal resultaat willen behalen is het daarom verstandig om eens te luisteren naar deze tips. 

Om te checken of je geen strepen hebt achter gelaten is het wijs om de binnenkant met verticale bewegingen af te nemen en de buitenkant met horizontale bewegingen. Daarna zie je precies waar de strepen zitten.

vieze autoramen
Vieze autoramen kunnen ook 'fraaie' plaatjes opleveren!


Regenwater = beter

Gebruik voor je emmer geen leidingwater maar regenwater die je bijvoorbeeld op kunt vangen met een regenton. Hier zit geen kalk in, dus blijft je auto tijdens het wassen bespaard van kalkaanslag. Als je een gepelde ui aan het water toevoegt zullen je ramen nog meer gaan glanzen. Als je veel langs de weg zit is het handig om reinigingsdoekjes in je handschoenenkastje te bewaren. Merken zoals P21S hebben speciale doekjes op de markt gebracht waarmee je ter plekke je ramen kan reinigen.

Meestal bestaan deze zakjes uit een schoonmaakdoekje en een droogdoekje. Gebruik deze ook voor het schoonmaken van je ruitenwissers. Een laatste tip is Nanolex Urban Glass Sealant. Hier kan je de autoruiten mee insmeren en bij regen zorgt het ervoor dat druppels direct van je ramen rollen. Hiermee voorkom je aanslag en heb je een veel beter zicht bij slecht weer. Happy cleaning!Menutuning-gids.nl
Gerelateerd

Ook leuk
Auto in wax zetten Auto in de wax zetten? Beste waxlaag is ultra dun!
Velgenborstel Met een velgenborstel reinigen van velgen: onze tips!
Autolak spray Kras op je lak? verwijder 'm binnen 15 minuten
Auto wassen Goed je auto wassen? check ons 2023 stappenplan [9 tips!]
Autoruiten schoonmaken Autoruiten schoonmaken: tips voor glanzend resultaat

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl