Home Auto styling Ruitenwisser spoiler

Een ruitenwisser spoiler voor optimaal ruitcontact

Ruitenwissers gaan na verloop van tijd mankementen vertonen, ze verwijderen het vuil niet meer goed en op de ruiten verschijnen lelijke strepen. Hoog tijd om ze te vervangen dus. En nu je toch bezig bent: waarom plaats je niet meteen zo'n mooie ruitenwisser spoiler set?

Ruitenwisser spoilers

Ruitenwisser spoilers zijn er niet alleen voor het oog, maar hebben ook een praktische functie. Dankzij de spoilers wordt er meer druk op de ruitenwissers uitgeoefend. Gevolg is dat er minder strepen en vuil op het autoraam achterblijven, zodat het zicht optimaal blijft. Om deze reden worden ze ook wel ruitenwisser aandrukkers genoemd. In pittige regenbuien en op de snelweg zul je het verschil zien. Super praktisch natuurlijk, zo praktisch zelfs dat de betere producenten nu al standaard een geïntegreerde spoiler op de wissers plaatsen.

Ruitenwisser spoiler
Ruitenwisser spoilers: schonere voorruit & tuning-look!.

Werkt het echt?

Over de vraag of de ruitenwisser spoilers echt een toegevoegde waarde betekenen voor een efficiënte werking van het wissysteem bestaat echter wel enige discussie. De ruitenwisserarm zou volgens critici van zichzelf al voldoende druk uitoefenen voor een optimaal resultaat. Alleen bij heel hoge snelheden - denk aan meer dan 130 kilometer per uur - zouden de spoilers extra druk leveren en bijdragen aan de efficiëntie. Boze tongen beweren dat producenten de spoilers slechts toevoegen om meer geld te kunnen vragen. 


Mooie styling

Effect of geen effect, feit is dat ruitenwisser spoilers een aanwinst zijn voor de uitstraling van je auto. Zeker in combinatie met de tuning motorkap spoiler of motorkap roosters krijg je echt een strakke en sportieve look. 


Fabrieksspoilers en tuning

Hier moeten we wel even een onderscheid maken tussen ruitenwisser spoilers zoals die op de afbeelding hieronder en wat we maar 'tuning spoilers' zullen noemen. De spoilers hieronder worden reeds door de fabrikant meegeleverd en hebben slechts de hierboven beschreven 'aandrukfunctie'; ze zijn dus puur praktisch van aard. De tuning spoilers (zie bijvoorbeeld eerste plaatje bij dit artikel) hebben deze functie ook, maar zijn er toch vooral voor de looks. Je zou kunnen zeggen: ze dienen het oog zowel voor de veiligheid (perfect zicht) als voor de schoonheid (sportieve looks). 


Ruitenwisser spoiler fabriek
Dit is waar de meeste mensen aan zullen denken bij ruitenwisser spoilers. Je kunt echter voor veel extravagantere modellen gaan dan deze fabrieksspoilers!


Ruitenwisser spoilers in alle kleuren...

Wanneer je eenmaal hebt besloten voor de looks te gaan, kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Er is een keuze uit een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Rood, blauw, zwart en aluminium behoren tot de favorieten, maar er is nog veel meer te verkrijgen. Het is natuurlijk zaak te kiezen voor de kleur die het best bij de rest van je auto past. Kun je die niet zo één, twee, drie vinden? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen de spoilers over te spuiten in de kleuren van je auto. 


...en vormen

Wat de vorm betreft kun je gaan voor stoere, aerodynamische 'blades' die zelfs je ruitenwissers van een agressieve look voorzien. Zo behoud je ook tijdens een hevige regenval dat gevoel van adrenaline en snelheid! Een andere goede tip: een sticker voor op je ruitenwisser spoilers, bijvoorbeeld met het logo van het automerk dat je rijdt. Je ziet: je kunt het ook met je ruitenwissers zo gek maken als je zelf wilt...


...maar maak het ook weer niet té gek

Een waar curiosum op de ruitenwisser spoiler markt is voorzien van drie kleine LED-lichtjes in de kleuren rood, groen en blauw. Dat ziet er misschien leuk uit, stoer ook wel, maar echt veilig is het natuurlijk niet, noch voor jezelf, noch voor je medeweggebruikers. Dit brengt eens te meer in herinnering dat auto tuning weliswaar geweldig is, maar dat je tevens te allen tijde aan de veiligheid moet denken. Maak het dus niet te bont! 

Eenarmige ruitenwisser

Net als DTM-bakken een enkele ruitenwisser op je auto monteren? Je hebt 't vast wel eens gezien. Een eenarmige wisserset wordt geleverd met een heldere handleiding en de benodigde montagematerialen, inclusief wisserblad. Neem dan ook eens motorkap roosters en motorkap gasveren in overweging. De echte tuner spot de raamband op de Peugeot 106 GTI van hiernaast.

Eenarmige wisser
Eenarminge ruitenwisser zoals in de DTM.

Montage

De montage van de ruitenwisser spoilers is appeltje eitje. Het is slechts een kwestie van vastklikken op de bestaande ruitenwisserarm en klaar is kees. Dit vastklikken doe je overigens aan de onderkant van de arm; niet aan de bovenkant. Een enkele keer moet er gewerkt worden met moeren en schroeven, maar met de gebruiksaanwijzing bij de hand wijst de installatie zich vanzelf. Welke methode ook gehanteerd wordt, zorg er wel altijd voor dat de spoilers goed vast zitten. Het staat zo slordig wanneer ze er af vallen tijdens het rijden, zeker als het giet van de regen... 


Universeel

Vrijwel alle ruitenwisser spoiler sets zijn overigens universeel en dus te gebruiken voor elk type ruitenwisser van elk merk en type auto. 


Tip: gebruik een handdoek

Let bij het monteren van nieuwe ruitenwissers dat de wisserarmen niet op je raam slaan als de wisserbladen er af zijn. Deze staan namelijk onder spanning. Veiligheidshalve vouw je een handdoek op en leg je deze op het onderste deel van het voorraam. Ook niet vergeten: zorg er voor dat je ruitensproeiervloeistof altijd op peil is! Ruitenwissers en de APK

Iedere auto moet beschikken over een correct functionerende ruiterwisser installatie. De rubbers moeten nog volledig aan de ruitenwisserarm zitten. Als er een deel is losgescheurd zal er een afkeuring plaatsvinden. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties (verminderd zicht) leiden als het regent.  
"Via de ruitenwissers style je je voorraam!"

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Stickers/emblemen
Autostickers - overzicht van raamstickers en autostickers
Claxon en luchthoorn
Claxon upgrade? Een luchthoorn iets voor je?
Auto spiegels
Auto spiegels - overzicht van auto spiegels en sportspiegels
Meer
Alle Auto styling artikelen lees je hier
Ook leuk
Motorblok spuiten Motorblok spuiten, kleppendeksel, cilinderkop enz...
Stickerbomb Stickerbomb: eenvoudig, goedkoop én gedurfd!
Tuning bumpers Bredere bumpers, auto tuning op zijn best
Carbonfolie/looks Auto interieur een carbon look geven
Diffusers Een diffuser; mooie look en betere wegligging

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl