Home Audio sets Speakers

Informatie over auto speakers en subwoofers

Als je uiteindelijk je keuze hebt gemaakt, kun je je aankoop, topmodel of niet, zelf inbouwen. Om te voorkomen dat je eindeloos met draadjes en speakers in de weer bent, hier wat nuttige tips.


Inbouw speakers vak apart

Na aanschaf komt inbouw, en dat is een vak apart. Zoals eerder aangegeven is een auto in akoestisch opzicht een bijna vijandige ruimte; een cabriolet zelfs rampzalig. Een goede inbouwer moet verstand hebben van autotechniek, electronica en akoestiek. Om de zojuist aangeschafte apparatuur optimaal te laten presteren, is het raadzaam extra aandacht te besteden aan de auto electra bekabeling.

speakers


Waarom goede kabels?

Net zo als een sportwagen niet kan presteren op fietswielen en een topatleet niet leeft op fastfood, moet elektronische apparatuur het best mogelijke signaal krijgen toegediend door hoogwaardige kabels. Zo'n dikke kabel van zuurstofvrij koper is ondanks de prijs van enkele tientjes per meter geen oplichterij, maar pure noodzaak. Bezuinig hier niet op, anders haal je nooit het fraaiste geluid uit je audioset.


Inbouw luidsprekers

Vooral de inbouw van luidsprekers en subwoofers vraagt om de hand van een vakman. In veel gevallen zal de standaard inbouwruimte van de auto worden gebruikt, maar wie het uiterste uit de apparatuur wil halen doet er verstandig aan naar alternatieven te zoeken.  

Maatwerk

Hiervoor bestaat geen standaard-recept, omdat iedere auto anders is. Niet alleen de plaats van de luidspreker ten opzichte van de luisteraar is van belang, ook de akoestische eigenschappen van de auto zijn van invloed. De eenvoudigste en meest doeltreffende oplossing is de luidspreker in een tijdelijke klankkast (kartonnen doos) door de auto te bewegen op zoek naar de ideale plaats.  

auto speakers

Wat is piekvermogen?

Wat is RMS vermogen? Het vermogen van een versterker wordt uitgedrukt in watts. Hoe meer watts hoe luider de versterker zou kunnen spelen. Het RMS vermogen is het vermogen dat de versterker continue kan leveren. Piek vermogen is een vermogen dat kortstondig geleverd kan worden. Let bij de aanschaf van een versterker ook op de manier van meten. Een goedkope versterker levert misschien 200 watt, alleen vergat de fabrikant te noemen dat hierbij 10% vervorming optreedt. Een goede versterker levert bij hetzelfde vermogen minder dan 1% vervorming. 

 

Luidsprekers: coaxiaal of liever composet?

Een coaxiale speaker is een luidspreker met gescheiden tweeter die echter op de speaker zelf is gemonteerd.

Een composet is een luidspreker waarvan tweeters en full range speaker zijn gescheiden zodat deze gescheiden kunnen worden gemonteerd.

Auto luidspreker

De composet geeft meer vrijheid bij het inbouwen. Die vrijheid betekent echter ook meer risico. Als de tweeter ver van de luidspreker wordt geplaatst bestaat het risico dat hoge en lage tonen hoorbaar van een andere plaats komen. Een coaxiale set vraagt minder inbouwruimte maar heeft als nadeel dat de tweeter soms minder goed is te richten. De kwaliteit van beide systemen is gelijk, het enige verschil betreft de inbouwmogelijkheden. Bij aansluitmaterialen moet je denken aan:

Speakerringen

Veel autofabrikanten maken de vormen van hun speakers anders dan de gangbare maten, dit doen ze met het doel je te veel te laten betalen voor speakers die alleen zij verkopen. Er zijn plastic ringen voor vele type auto's die het formaat weer toepasbaar maken voor normale speakers, dat is niet alleen goedkoper, je krijgt bovendien de mogelijkheid aanzienlijk betere speakers te monteren.

ISO adapters

Hierdoor wordt het mogelijk een normale autoradio op de bedrading van je auto aan te sluiten.

Tenslotte wordt de ruimte achter de luidsprekers opgevuld met speciale akoestische wol. Dit geeft hetzelfde effect als een grote klankkast, zonder de inbouwruimte daadwerkelijk te vergroten.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Audio sets
Autoradio's - overzicht van autoradio's en accessoires
MP3/DVD spelers
Mp3 en DVD speler informatie, mp3 en auto dvd spelers
Hoedenplankstof
Hoedenplankstof - maak zlf hoedenplank weer als nieuw
Subwoofers
Subwoofers - informatie over baspijpen en subwoofers
Autozekeringen
Auto zekering - vervang zelf zekering van auto
Meer
Alle Audio sets artikelen lees je hier

Ook leuk
Audio accessoire Auto audio accessiores
Subwoofers Informatie auto subwoofers, baspijpen en speakers
MP3/DVD spelers Informatie over Auto mp3 spelers en DVD spelers
Speakers Informatie over auto speakers en subwoofers
Autozekeringen Doorgebrande auto zekering zelf vervangen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl