Home Auto styling Sideskirts

Sideskirts - stijlvoller en sportievere uitstraling creŽren

Met sideskirts of zijspoilers kun je het aanzien van je auto drastisch veranderen. Op relatief eenvoudige wijze tover je een coole, sportieve look tevoorschijn, die de hoofden zeker jouw kant op zal doen draaien wanneer je voorbijrijdt. Aan de montage heb je helemaal niet zoveel werk. In een halfuur kun je de klus geklaard hebben!


Optische sideskirts

Sideskirts zorgen voor een optische verlaging van je auto. Zo krijg je een meer stijlvolle afwerking of zelfs een echte racelook zonder dat je daadwerkelijk over hoeft te gaan tot de dure aanpassing van je veringsysteem. Voor het oog is het resultaat hetzelfde! Geen wonder dat de sideskirt tegenwoordig erg populair is onder tuners en autoliefhebbers. 

Sideskirts los
Sideskirts zijn er voor elk merk en type auto!

 
functionele sideskirts

Behalve de esthetische meerwaarde hebben sideskirts ook meerdere praktische functies. Allereerst bieden de dorpellijsten - zoals sideskirts met een mooi Nederlands woord ook wel worden genoemd - bescherming van de chassis tegen vuil en opspattend gesteente. Daarnaast kunnen ze de aerodynamica verbeteren door een betere geleiding van de luchtstroom. Het aerodynamische voordeel zorgt op zijn beurt weer voor een lager brandstofverbruik. Tel uit je winst! Sideskirts in alle soorten en maten

Zoveel autoliefhebbers, zoveel smaken. De een gaat graag de weg op met een rallymonster onder zijn of haar kont, de ander gaat voor een meer subtiele afwerking met bescheidener dorpellijsten. Maar wat je smaak ook is, after-market is er heel wat te verkrijgen op het gebied van sideskirts. Op de afbeeldingen bij dit artikel zie je enkele voorbeelden. Er zijn sideskirts met racegaas verkrijgbaar, sideskirts met zogenaamde sidewings voor een nog snellere look en zelfs modellen met een heel excentriek aerodynamisch design waarmee je je net in the Fast and the Furious waant.  


Bodykits

Sideskirts koop je vaak niet apart - al is dit natuurlijk wel gewoon mogelijk! - maar in een zogenaamde bodykit, inclusief lipspoiler en achtervleugel. Met een dergelijke bodykit kun je je hele auto van een uniforme uitstraling voorzien. Misschien een overbodige mededeling, maar let er bij aanschaf op dat je een bodykit kiest die geschikt is voor jouw auto. Het kan anders nog een hoop werk zijn de skirts en spoilers op maat te krijgen.  

Sideskirts met aerodynamische vorm
Met sideskirts kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Hier is gekozen voor een 'Need for Speed' look.


Sideskirts monteren? Een fluitje van een cent!

Het vervangen van je originele sideskirts is een klus die je gemakkelijk zelf kunt doen, zeker als je de tips volgt die we hieronder zullen geven. Je zult er ongeveer een halfuur tot een uur aan kwijt zijn. Als je twee linkerhanden hebt, kun je het werk natuurlijk ook uitbesteden aan een professional, al zit daar natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. 


Voor je begint: verven?

Sideskirts rollen onbespoten van de fabrieksband. Daarom verdient het aanbeveling om de zijspoilers die je net hebt aangeschaft over te spuiten in dezelfde kleur als de autolak. Laat de verf goed drogen voor je aan de slag gaat en de sideskirts monteert. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de dorpellijsten in een andere kleur te spuiten dan de rest van je auto, dit kan een mooi alternatief effect geven. 


De montage: 9 stappen 

Een relatief eenvoudige en snelle klus dus, maar dat is natuurlijk geen reden om gehaast te werk te gaan. De kans dat je beschadigingen veroorzaakt is dan groot! Nee, blijf geconcentreerd en werk zorgvuldig, alleen dan behaal je het beste resultaat!

1. De eerste stap is om de originele sideskirt te verwijderen. Hier heb je niets anders dan een schroevendraaier voor nodig. 

Sideskirts monteren
Het monteren van sideskirts kun je makkelijk zelf.


Schoonmaken


2. Maak nu het vrijgekomen oppervlak goed schoon. Gebruik hiervoor een emmer warm water met een paar druppels afwasmiddel, en een zachte borstel. Maak het oppervlak weer droog met een handdoek. Eventueel kun je het oppervlak nog bespuiten met een hechtsmeermiddel, zodat de dorpellijst straks nog beter vast komt te zitten. Gebruik een pluisvrij doekje om het gebied schoon te maken waar je zo dadelijk dubbelzijdig tape gaat plakken. 3. Plaats nu de nieuwe sideskirt tegen de auto om te passen en kijk waar de schroefgaten aan de zijkant van de auto zich bevinden; markeer deze met behulp van een markeerpotlood. Blijkt de sideskirt toch iets te groot te zijn? Zaag hem dan op maat!

4. Boor nu gaten in de sideskirt op de gemarkeerde plekken; maak ze groot genoeg voor de meegeleverde schroeven of pluggen.

5. Plaats wederom de sideskirt op de auto, dit keer om de omtrek te markeren. Gebruik hiervoor wederom het markeerpotlood. Leg hierna de sideskirt weer ter zijde. 

6. Plak een strook dubbelzijdige tape zo'n 5 centimeter onder de potloodstreep. Zorg er daarbij voor dat je niet over de schroefgaten heen plakt - deze moeten uiteraard vrij blijven!


7. Verwijder nu de plastic beschermingslaag en duw de sideskirt goed stevig op de tape. Check of de skirt goed vast zit door hem naar beneden te trekken. Geen beweging in te krijgen? Perfect!

8. Nu is het tijd om de sideskirt vast te schroeven. Als het goed is, zijn de juiste schroeven en moeren, of de juiste pluggen, meegeleverd met de sideskirts/bodykit. Je hoeft dus niet de schroeven van de oude sideskirts te gebruiken! 
Sideskirts met racegaas
Klaar voor montage!


9. Tot slot moet je een gaatje boren in iedere wielkast aan de kant van de auto waar je de sideskirt aanbrengt. Met behulp van een kleine schroef bevestig je de sideskirt op deze manier ook aan de wielkasten voor nog meer stevigheid. 


Lijmen

Je hoeft niet per se in de weer te gaan met boren en schroeven, al is dit wellicht wel de beste methode. Je kan er ook voor kiezen de sideskirts met behulp van een goede, sterke lijm of kit te bevestigen. Sikaflex is in dit geval een goede optie. Ook in dit geval kun je de stevigheid vergroten met behulp van dubbelzijdig tape. 
" Met sideskirts verander je in een handomdraai de complete uitstraling van je auto! "


Wat moet je doen? Zet de sideskirt eerst goed in de kit en druk hem vervolgens stevig op de auto. Verwijder de overtollige kit met wasbenzine, voor een mooie, gladde afwerking... En klaar is kees! Check hier ons mega artikel over de werking van een sideskirts!

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Stickers/emblemen
Autostickers - overzicht van raamstickers en autostickers
Claxon en luchthoorn
Claxon upgrade? Een luchthoorn iets voor je?
Auto spiegels
Auto spiegels - overzicht van auto spiegels en sportspiegels
Meer
Alle Auto styling artikelen lees je hier
Ook leuk
Kentekenplaathouder Kentekenplaathouder upgrade? Onze tips & tricks!
Oliedoppen Vervang standaard oliedop voor een alu-versie
Dakantenne auto Dakantenne - goede ontvangst en goede sier
Kleppendeksel Geef je kleppendeksel een kleurtje
Spatlappen Spatlappen voorkomen vuiligheid op je auto!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl