Home Gereedschap Auto duct tape

Via duct tape ookwel snel weer onderweg!

Duct tape, iedereen kent het, iedereen gebruikt het en bijna niemand weet er het fijne van. Ook wel bekend als duck tape, duc tape en nog een hele rits namen. Superhandig om voor snelle reparaties aan je auto!


Duct tape in kleur


Het klassieke duct tape is meestal zwart of zilverkleurig, maar de meeste fabrikanten leveren veel meer kleuren. Ook in de auto wereld, waar het plakband ook wel race-tape of tank-tape genoemd wordt, kan dat handig zijn.

Bij noodreparaties aan je carrosserie kies je dan gewoon de kleur die het minst opvalt.

Duct tape op race auto
Duct tape: voor als het snel moet gebeuren en sterk moet zijn!


Transparante duck tape


Dan kun je natuurlijk ook transparant tape gebruiken. Officieel is dat geen duct-tape, omdat de rubber kleeflaag nooit doorzichtig kan zijn. Dubbelzijdig duct-tape bestaat wel.

Sleepkabel!

Met duct-tape plak je een stuk plastic voor je kapotte achterruit, je zet er kabels, lamphuizen of je complete bumper mee vast, je repareert er provisorisch een deuk mee. Er zijn eigenlijk weinig zaken die je er niet mee kunt doen!


Mythbusters

Het houdt een gescheurde hemel in de lucht en er gaan zelfs verhalen waarbij een paar in elkaar gedraaide rollen duct-tape als sleepkabel gebruikt werden.

Helemaal onvoorstelbaar is dat niet: in het tv-programma MythBusters hebben ze een dertig meter lange brug gemaakt die sterk genoeg was om een mens te dragen en met duct-tape een auto van de grond getild…


WD40 en duct tape

 
Die drie eigenschappen zijn verantwoordelijk voor het wereldwijde succes van het materiaal. Je kunt er werkelijk alles mee, en daarmee is het de perfecte tegenhanger van WD40.
 
Zoals de Duct Tape Guys steevast roepen zijn er twee dingen die je moet onthouden om je door het leven te slaan: als iets vastzit wat eigenlijk los moet zitten, gebruik je WD40. Zit iets los wat eigenlijk vast moet zitten, dan pak je een rol duct-tape. En zo is het.
 
duct tape rollen
Duc tape is er in allerlei kleuren


Jezus-tape?

Er zijn talloze verhalen over hoe duct-tape aan zijn naam gekomen is, en waar al die andere namen vandaan komen.

'Duct tape' is misschien wel de meest gebruikte, maar tegelijk ook de minst logische benaming.

Voor luchtkanalen en andere pijpen in gebouwen (ducts) kun je het juist beter niet gebruiken, onder meer met het oog op brandgevaar.


Oorspronkelijk voor het leger

Het oorspronkelijk voor het leger bedoelde product werd daar al snel 'duck tape' genoemd, omdat het uiterlijk veel weg had van het voor legertenten gebruikte canvas (cotton duck), of omdat water er vanaf liep alsof het de veren van een eend waren. Gaffer-tape is een benaming uit de filmwereld, waar de gaffers (belichters) grootverbruikers van het spul zijn. De leukste benaming komt uit Finland, waar ze het over Jezus-tape hebben: het verricht wonderen!


Drie-eenheid


Oorspronkelijk zou het in 1942 geďntroduceerde duct-tape bedoeld zijn als waterafstotend plakband om munitiekisten mee af te dichten. Daarvoor moest het materiaal drie belangrijke eigenschappen hebben. 

Die heeft het gelukkig nog steeds. Om te beginnen bestaat de kleeflaag uit natuurrubber. Vast = vast. Probeer maar eens op je hand voor de grap.
 

Duct tape auto
Sommige zetten duct tape ook 'duurzaam' in!

Dat zorgt voor voldoende kleefkracht terwijl het plakband makkelijk los te halen is zonder lijmresten achter te laten. De drager bestaat uit met polyethyleen gecoat linnen. Het polyethyleen maakt de tape waterbestendig, en het linnen zorgt voor een gigantische treksterkte terwijl je het tape wel moeiteloos op maat kunt scheuren.


Linnen of pvc duc tape

Duct tape is er in allerlei kwaliteiten. Goed tape heeft draden die dicht bij elkaar liggen, zodat het materiaal zich makkelijk en heel precies op maat laat scheuren. Bij goedkopere duct-tape liggen de draden soms verder uit elkaar en lijkt er dunner materiaal gebruikt te zijn.

Scheuren is dan lastiger, en als het al lukt is de kans groot dat het materiaal dubbelslaat en aan elkaar vastkleeft. Er zijn ook met glasvezel versterkte tapes, die je natuurlijk helemaal niet kunt scheuren. Dunnere tapes en tapes die geen linnen maar een pvc-drager hebben, zoals isolatietape, zijn wel makkelijker als je er ongelijkmatig gevormde onderdelen mee wilt inpakken: omdat het elastischer is, voegt het zich makkelijker.


Kwaliteit

Hier kan een zwart rolletje ductape wel eens uitkomst bieden voor een tijdelijke snelle reparatie! Als het goed is, is duct-tape ook na langere tijd weer makkelijk los te trekken zonder een lijmlaag achter te laten.

Na jaren lukt dat ook met goed tape meestal niet, overigens: dan wordt het poetsen met wasbenzine. Hou je getapete reparatie ook in de gaten als de zon er vaak op schijnt.

Auto onder de ducttape
Vrouwen achter het stuur, volgens de eigenaar...

Het materiaal kan daar niet altijd even goed tegen. Ga je voor kwaliteit? Zorg dan voor goed tape. Dat kost je al snel een kleine 15 euro voor een rol van 50 meter – maar je hebt er voor minstens 30 euro plezier van! Met duct-tape kan bijna alles. Het illustere Amerikaanse duo The Duct Tape Guys schreef maar liefst zeven boeken vol over de mogelijkheden van dit veelzijdige stukje plakband, waarbij hun bestseller niet minder dan anderhalf miljoen keer over de toonbank ging. Duck tape is dus niet alleen handig voor de in, onder en op de auto!

 


Menutuning-gids.nl
Ook leuk
Assteunen Assteun voor maximale veiligheid onder de auto
Slangenklemmen Gebruik de juiste slangklemmen onder de motorkap!
Spatbordbeschermer Spatbordbeschermer: voorkomt krassen bij sleutelen
Spatbordverbreders Via spatbordverbreders een bodykit look!
Auto hefbrug Auto hefbrug: ideaal voor al je auto klussen


Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl