Home Circuit rijden Onboard camera

14 gave action camera montagepunten voor je auto

Kijk terug waar je tijd laat liggen tijdens een snelle ronde op het circuit. Analyseer hoe en waar je betere rijlijnen kunt kiezen. Laat anderen zien hoe jij ronde over de Nürburgring of Circuitpark Zandvoort rijdt. Allemaal mogelijk met een HD action camera. Maar hoé en waar bevestig je 't cameraatje voor de meest gave beelden? We leggen je het uit én bespreken de 2 meest populaire camera merken.


Action camera? Montagevoet!

Als je de beslissing hebt genomen om een action camera aan te schaffen om in en op je auto te gebruiken, dan is een mount met zuignap een 'must'. Pas dan kun je nl. pas écht mooie beelden gaan vastleggen. Deze zuignap (montagevoet met zuignap) bevestig je feitelijk overal waar je wilt. Je autoruit, motorkap of dak. Wil je maximaal gave beelden maken is een draaibare montagevoet de enige optie. Via dit artikel willen we je graag wat inspiratie bieden over wat mooie plekken zijn om de camera te plaatsen zodat jij  toffe beelden kan gaan schieten!

gopro action cam
GoPro camera op je auto monteren: fluitje van een cent.


360-graden draaibaar


Ga dus niet voor de variant zonder draaibare montagevoet. Dan beperk je jezelf echt. Voor de kosten hoef je het niet te laten, voor een paar tientjes schaf je een draaibare montagevoet aan en kun je 360-graden draaien! Voor een zuinap heb je wel een glad en vlak oppervlak nodig. Maak je geen zorgen dat de zuignap loslaat. Door het hendeltje naar beneden te drukken zet de zuignap muurvast, je maakt 'm weer los door het hendeltje weer omhoog te halen. Vast = vast.Zelfklevende montagevoet?

Wat als een glad en vlak oppervlak niet voorhanden is? Dan zijn er ook zelfklevende montagevoeten, deze voet plak je bijvoorbeeld op je dashboard en zijn vrijwel uitgevoerd met een balhoofd waardoor je de camera in nagenoeg elke richting kunt plaatsen. Grootste nadeel is dat, eenmaal vastgeplakt, dit altijd 'hetzelfde' soort beelden oplevert. Voor typische rijders perspectief beelden kun je evt. voor een helmmount gaan.

Als je geen kuipstoelen in je auto hebt kunt je ook de bevestigingspunten van de hoofdsteun van de passagierstoestel als montagepunt gebruiken. Dit is overigens wel een redelijk 'doe het zelf'gehalte oplossing. Voor zover wij weten wordt onderstaande bevestiging niet door de bekende merken geleverd. Er zijn wel tig andere klemmen en bevestigingen.


Waar bevestigen? 14 ideeën!

Geïnspireerd door fraaie plaatjes die iemand met zijn action camera heeft gemaakt? Grote kans dat de camera ergens in de buurt heeft gestaan van een van de 14 onderstaande punten. Onze vrienden van Typical Enthusiast hebben deze montagepunten ook in een filmpje besproken. Bekijk hier het flimpje op YouTube waar we onze inspiratie vandaan hebben gehaald. In het filmpje zie je niet alleen de exacte locatie waar de action camera bevestigd wordt, maar ook hoe die camerahoek eruit ziet als je vanuit daar filmt. Er zijn camerahoeken binnen en buiten de auto genomen.

Plek 1: Achter op de linker achterruit


Plek 2: Op het linker voorportier


Plek 3: In het midden van de motorkap, vlakbij de voorruit


Plek 4: Bovenop het dak in het midden, vlakbij de voorruit


Plek 5: Aan de linkerkant van de auto op de voorbumper


Plek 6: Helemaal vooraan op de motorkap (of net daaronder) in het midden


Plek 7: Rechts voor op het dak, iets schuin omlaag, net boven de voorruit


Plek 8: Rechts achter op de bumper of daar net boven, op de uitlaat gericht

Plek 9: Achter op de achterklep of spoiler, camera naar achter gericht

Plek 10: Aan het eind van het dak, camera schuin

Plek 11: Tegen de voorruit in de rechter bovenhoek, op bestuurder gericht

Plek 12: In het midden van de voorruit, op bestuurder en bijrijder gericht

Plek 13: Op het zijruit aan de bestuurderskant, gericht op stuur en voorruit

Plek 14: In het midden op de achterruit, gericht op voorstoelen en voorruitWelke camera kopen?

Wil je zelf een action camera kopen, dan zijn er een aantal zaken belangrijk. Schaf sowieso de eerder besproken montagevoet aan. Standaard wordt er een relatief kleine geheugenkaart bij de camera's geleverd.

Wil je lang(er) full HD kunnen filmen zul je echt een extra geheugenkaart moeten aanschaffen. Met een geheugenkaart van 32GB kom je een heel eind. 

Heb je geen zin in het verwisselen van kaartjes kun je het beste voor een 64GB kaartje gaan. Voor 32GB ben je doorgaans circa €35 kwijt. 

WaspCam
Het alternatief voor Go Pro: De WaspCam

Lang filmen?

Maar hoe lang kun je daar mee dan filmen? Dat is afhankelijk van de framerate en het aantal pixels dat je instelt, des te hoger je de kwaliteits-eisen, des te meer geheugen noodzakelijk is, en dus des te minder lang je kunt filmen. Als je op 1080p en met 30 frames per second (fps) filmt kun je ongeveer 8 minuten opnemen op 1 GB. Als je dan een 32GB kaart koopt kun je dus 32x8 mins = 256 minuten opnemen. Dat is ruim 4 uur en 20 minuten. Een autolader is eveneens een slimme accessoire; dan kun je de camera via de 12V sigarettenaansteker opladen.

And the winner is...

Die is er eigenlijk niet, de camera-range van zowel GoPro als de WaspCam ontlopen elkaar qua technische specificaties nauwelijks. Prijstechnisch is de WaspCam wat aantrekkelijker, dat is altijd fijn natuurlijk, alle modellen check je in onze webshop!Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Zelf op circuit Assen rijden
Circuitdagen informatie, zelf racen op het ciruit van Assen
Rally cursus
Rally rijden via Prodrive Rally School
Racehandschoenen
Racehandschoenen: voor een betere grip op het stuur
vrij rijden Zandvoort
Circuitdagen informatie, zelf racen op circuitpark Zandvoort
Zelf op Nürburgring rijden
Circuitdagen informatie, zelf rijden op de Nurburg Ring
Meer
Alle Circuit rijden artikelen lees je hier
Ook leuk
Aquaplanning Aquaplaning: plots verlies van wegcontact in regen
Zelf op circuit Assen rijden Racen op het circuit van Assen
1/4e mile sprints 400 meter sprints, ook wel 1/4 mile sprints
vrij rijden Zandvoort Vrij rijden op Circuitpark Zandvoort
Rally cursus Haal een rally licentie in 5 dagen!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl