Home Circuit rijden Racehandschoenen

Racehandschoenen: optimale grip achter het stuur!

Racehandschoenen zijn onmisbaar voor zowel de professionele racer als de fanatieke recreant. Een goede grip is nl. van levensbelang. In onderstaand artikel vind je antwoord op de vraag wat de voordelen zijn van een goede racehandschoen. Ook vertellen we je waar zo'n handschoen aan moet voldoen en hoe je je eigen maat bepaalt!Voordelen racehandschoenen

Het voornaamste voordeel van racehandschoenen is, zoals gezegd, de verbeterde grip op het stuur. Zelfs bij hoge snelheden of onverwachte manoeuvres zorgen goede racehandschoenen ervoor dat je te allen tijde de controle over het stuur blijft behouden. Een mogelijk nadeel van race handschoenen zou kunnen zijn dat ze je 'voeling' met het stuur verminderen, hetgeen je prestatie tijdens een race negatief zou kunnen beÔnvloeden. Daarnaast bieden ze een stuk bescherming tegen hitte dat vrij kan komen bij een mogelijke brand. Iets wat je natuurlijk nooit hoopt!
sparco racehandschoenen
Racehandschoen i.c.m. een suŤde stuur: TOP!Voorgevormd

De meeste fabrikanten houden hier echter rekening mee. Zo zijn Alpinestars racehandschoenen voorzien van siliconenbedrukking en lederen contouren die het directe contact met het stuur behouden. Ook het subtiele stikwerk draagt bij aan een optimaal comfort voor de bestuurder. 

Race handschoenen tegenwoordig zo slim gemaakt dat ze de vingers voorvormen - 'voorbuigen' - waardoor je handen minder snel vermoeid raken!Nomex voor bescherming tegen brand

De betere handschoenen, waaronder de genoemde Alpinestars racehandschoenen, zijn gemaakt van het zogenaamde Nomex, een hittebestendig materiaal dat onder andere ook wordt verwerkt in de uitrusting van gevechtspiloten. Als tweede grote voordeel van racehandschoenen kan dus de brandveiligheid genoemd worden. De brandvertragende laag waarmee de handschoenen zijn bekleed houdt de handen droog en beschermd tot aan zeer hoge temperaturen. Daarnaast draagt Nomex ook bij aan het draagcomfort van de handschoenen en de directe voeling met het stuur.


Nog betere grip? Kies voor een suŤde stuur

Voor een ideale grip monteer je een suŤde stuur in je auto, of laat je deze monteren. De combinatie van stuur en handschoenen zorgt voor een optimale controle. 

Sticknaden aan de buitenkant

De oplettende kijker heeft gezien dat de naden (sticknaden) van de bovenstaande handschoen aan de buitenkant zijn genaaid.  Hierdoor ontstaat er een hoger comfort en een optimale gevoelsprecisie aan het stuur voor de bestuurder. Hierdoor zal de 
bestuurder een betere feedback hebben.

" Bij het woord 'grip' wordt meteen aan de banden gedacht, grip op het stuur is net zo belangrijk! "

Het FIA-keurmerk

Als je aan officiŽle races wilt deelnemen dan moeten je racehandschoenen voorzien zijn van het FIA-keurmerk 8856-2000 voor beschermende kleding voor autocoureurs. De FIA schrijft dit keurmerk uit om de veiligheid tijdens autoraces te kunnen garanderen. Hittebestendige Nomex kleding is daarbij de eerste vereiste. Voldoen je handschoenen niet aan de richtlijnen dan word je uitgesloten van deelname. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste handschoenen aanschaft! Voor recreatierijders zijn racehandschoenen voorzien van het FIA-keurmerk niet verplicht.

Welke maat heb ik nodig?

Voor een optimale grip is het van belang dat je racehandschoenen perfect passen. Het is goed mogelijk dat je geen flauw idee hebt welke maat handschoen je moet hebben. Maar dit is geen probleem: je kunt namelijk gemakkelijk zelf je maat achterhalen. Meet met een meetlint de omtrek van je hand vanaf de hoek tussen duim en wijsvinger (de duim meet je dus niet mee).

Als je echt absoluut zeker wilt zijn, kun je natuurlijk ook gewoon naar een speciaalzaak gaan om de handschoenen naar jouw keuze te passen. Voor de internetshopper is het weten van de eigen maat echter wel zo handig. Overigens maken fabrikanten het steeds makkelijker om de handschoen passend te maken met behulp van handige klittenbandsluitingen en manchetopeningen. 
 


Waar kopen?

Op het web vind je veel webshops die autosportartikelen aanbieden. Denk aan Biesheuvel.nl of MSracewear.nl. Al deze sites beschikken over een ruim assortiment aan racehandschoenen van grote merken als Sparco en Alpinestars, met handschoenen voor zowel de grote als de kleine portemonnee. Je kunt er ook voor kiezen 2e handschoenen aan te schaffen. In dat geval moet je er goed op letten dat je een niet al te versleten paar neemt! 
racehandschoenen
Sparco racehandschoenen


Ex- F1 handschoenen?

Het is zelfs mogelijk om tweedehands originele F1-racehandschoenen te kopen. Uitrustingsstukken die na een gelopen seizoen 'onbruikbaar' zijn geworden (d.w.z. die niet meer voldoen aan de sponsorverplichtingen) worden door het F1-team van de hand gedaan en zijn te koop voor de gewone consument. Sommige handschoenen zijn zelfs nog ongedragen. Voor handschoenen die wel gedragen zijn, betaal je zelfs iets meer. Je rijdt dan natuurlijk wel rond met de racehandschoenen van een echte F1-coureur! 


Een goede grip op het stuur zorgt niet alleen voor betere prestaties op het circuit, maar kan ook een hoop narigheid voorkomen. Je wilt namelijk niet de macht over het stuur verliezen met de hoge snelheden die je haalt op het circuit; dat kan vervelende gevolgen hebben...     

Menutuning-gids.nl
Ook leuk
Racelicentie halen Racelicentie op Zandvoort halen? De mogelijkheden:
Heel and toe Heel and toe: het betere pedalen werk in de auto
Racehandschoenen Racehandschoenen: optimale grip achter het stuur!
1/4e mile sprints 400 meter sprints, ook wel 1/4 mile sprints
Zelf op NŁrburgring rijden Vrij rijden op NŁrburgring-Nordschleife

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl