Home Verlichting xenon, halogeen en led verlichting

8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen

Er bestaan nogal wat verschillende soorten autoverlichting. Waarschijnlijk ken je deze drie wel: xenon, led en halogeen. We leggen je  haarfijn uit wat de verschillen zijn en wanneer je bepaalde autoverlichting wel of niet mag gebruiken. Bovendien beantwoorden we de vragen: Hoe moet je xenon inbouwen? en hoe moet je led inbouwen?



Autokoplampen informatie


Goed zicht onderweg is van levensbelang. Voor jezelf, maar uiteraard ook voor je medeweggebruikers. Daarom is het slim om een
kapotte autolamp zo snel mogelijk te vervangen. Maar hoe weet je nu wat de juiste koplamp voor jouw auto is? En of de lamp daadwerkelijk kapot is? In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen op het gebied van autoverlichting niet stilgestaan. Waar je eerst alleen duplolampen had, die je nu hooguit nog bij oudere auto's zult tegenkomen, kwamen halogeenlampen op de markt. 
xenon auto koplamp
De ontwikkelingen in autoverlichting gaan snel.


Langere levensduur


Deze hadden al een langere levensduur en meer lichtopbrengst. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd xenon verlichting geïntroduceerd. Maar dan alleen als aanvulling op de standaard halogeen verlichting en dus niet perse als vervanging daarvan. Vervolgens werden led lampen voor de auto in de markt gezet. In het begin werden led lampen alleen gebruikt voor kleinere lampjes in de auto, maar tegenwoordig ook voor koplampen (met name als dagrijverlichting). 


Méér lichtopbrengst


Met elke stap in de ontwikkeling van koplampen hebben we te maken met meer lichtopbrengst, langere levensduur, minder energieverbruik en meer toepassingsmogelijkheden. Helaas betekent dit vooralsnog dat het prijskaartje dat eraan zit wat groter is geworden. Bovendien vindt niet iedere weggebruiker xenon of led verlichting voor de auto zo geweldig: het wordt dikwijls als verblindend ervaren. Het 'nieuwe licht' is witter (en feller) dan de 'oude vertrouwde gele verlichting'.


In dit artikel komen deze soorten autolampen aan bod:

Xenon verlichting
Halogeen autolamp
Led verlichting auto
En de 3 soorten fittingen: H1, H4 en H7

Verderop kun je meer lezen over H1, H4 en H7. We geven dan ook antwoord op vragen als: Wat houdt het in?, Hoe herken je ze?, Wat gebruik je waarvoor?, enzovoort.



De drie soorten verlichting uitgelegd: de halogeen autolamp, xenon lampen en led lampen auto


1.Halogeen autolampen

De halogeen autolamp is nog steeds de meest verkochte. Dit heeft alles te maken met de kosten: halogeen lampen zijn simpelweg de goedkoopste. Als je voor xenon of led kiest, betaal je meer – echter, ze hebben beide een langere levensduur en meer lichtopbrengst. Een voorbeeld: led lampen hebben minstens 50.000 branduur. 

Steeds meer automobilisten kiezen daarom voor xenon of led. Wat halogeen betreft zijn er diverse merken en fittingen verkrijgbaar. Check van tevoren goed welke maat en welk wattage jij nodig hebt en houdt daarbij rekening met de voorschriften en wetgeving op het gebied van autoverlichting. Plus, bedenk wat je belangrijk vindt: een lage prijs of lange levensduur en grote lichtopbrengst. Aan de hand daarvan kun je de juiste autolamp kiezen.

H4 autolamp
De H4 autolamp nog nóg de meest verkochte lamp...Maar voor hoe lang nog?


2.Xenon verlichting

Zoals we hierboven schreven kiezen steeds meer bestuurders voor xenon of led lampen voor de auto. Een van de grote voordelen van xenon verlichting is dat de lichtopbrengst groter is. Nog een reden om voor (led of) xenon lampen te kiezen, is omdat je dan zelf een kleur kunt kiezen. 

Ter illustratie: de H1 autolamp bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt als mistlicht. Dan wil het nog wel eens gebeuren dat het dimlicht een andere kleur heeft dan het mistlicht. Kies je echter voor xenon lampen, dan kun je zelf de kleur bepalen.


Voordelen van xenon verlichting vergeleken met halogeen

We hebben enkele voordelen van xenon lampen voor je op een rijtje gezet:

Lichtopbrengst 3 x zo veel
Stroomverbruik veel lager
Langere levensduur
Hogere verkeersveiligheid


Lichtopbrengst 3x zo veel

Een normale halogeen autolamp heeft een lichtopbrengst van 1200 lumen, terwijl dit bij standaard xenon verlichting 3200 lumen is. Dat is dus bijna drie keer zo veel.


Stroomverbruik veel lager

Een lager stroomverbruik betekent dat je accu langer meegaat en dat je minder brandstof verbruikt. Normale xenon lampen zijn 35 watt, terwijl de standaard halogeen autolamp 55 watt is. Er wordt dus 20 watt minder stroom gebruikt. Voor fietsers met een elektrische fiets is dit verschil nog interessanter dan voor automobilisten: die willen immers zo lang mogelijk met de accu kunnen doen.


Langere levensduur

Zijn de autolampen in jouw type auto lastig te vervangen? Dan zijn xenon lampen dus een ware uitkomst. Je hoeft ze namelijk veel minder vaak te vervangen dan halogeen lampen. Een halogeen autolamp gaat gemiddeld circa 1000 uur mee. In het geval van goedkopere halogeen lampen is dit nog minder. Afhankelijk van het type xenon verlichting is er sprake van een gemiddelde levensduur van tussen de 2000 en 3000 uur.


Hogere verkeersveiligheid

Omdat xenon lampen een hogere lichtopbrengst hebben dan halogeen autoverlichting, is de verkeersveiligheid automatisch hoger. Zo heb je bijvoorbeeld beter zicht op reflecterende auto-/fietsonderdelen en dergelijke. Verkeersborden, fietsers met of zonder licht en voetgangers met reflecterende kleding zie je dus veel beter in het donker.


xenon verlichting
Xenon verlichting is de norm tegenwoordig

3.Led verlichting auto

Zoals je eerder in de tekst kon lezen, is led verlichting de nieuwste trend in autoverlichting. Het verschil in aanschafkosten van led is een stuk hoger dan van halogeen en een tikje hoger dan van xenon. Echter heeft led verlichting enkele nuttige voordelen. Zo is de levensduur van led lampen stukken langer (50.000 branduren, ten opzichte van 1000 voor halogeen en 2000-3000 voor xenon). Grote kans dat de led lampen in je auto langer branden dan dat jij de auto hebt.

Led inbouwen is gemakkelijker dan het monteren van xenon lampen. Je hoeft namelijk geen ballasten te monteren. Bovendien zijn led lampjes wat steviger, of robuuster, zo je wilt. Dat betekent dat je de lamp niet meteen kapot of vettig maakt als je per ongeluk het glas aanraakt. Toch moet je nog steeds voorzichtig omgaan met de lampjes!

Bij led verlichting voor de auto heb je te maken met een grotere lichtopbrengst dan bij halogeen en xenon. Dit betekent dat je zelfs op donkere landweggetjes uitstekend zicht hebt. Een mogelijk nadeel is dat medeweggebruikers last zouden kunnen hebben van het felle schijnsel van jouw koplampen.

Voordelen led verlichting auto in het kort:

Langere levensduur
Eenvoudigere montage
Hogere lichtopbrengst


H1, H4, H7. Wat betekent het?

De verschillende soorten lampen hebben elk hun eigen code. Dit heeft te maken met de fitting, oftewel de maat of stekkeraansluiting van het lampje. H1, H4 en H7 zijn de standaardmaten waarin autoverlichting verkrijgbaar is. Je kunt de types H7 en H1 gebruiken als mistverlichting, dimlicht en grootlicht, en H4 gebruik je als dimlicht en grootlicht. In tegenstelling tot een H1 of H7 lamp is de H4 lamp een dubbele lamp. Naast de standaard fittingen autolampen zijn er nog een paar andere soorten, maar we beperken ons hier tot bovenstaande drie, die we hieronder nader toelichten.

Welke maat je nodig hebt voor jouw auto, kun je vinden in het instructieboekje van je auto. Het internet is daarnaast natuurlijk ook een bron van informatie waar je van alles vindt over welke lamp bij welk type auto hoort.

H4 autolampjes
De H4 lampjes zijn 't makkelijkste om te vervangen.

H7 autolamp

Na de H4 (zie hieronder) werd de H7 autolamp geïntroduceerd, een sterk verbeterde versie met één gloeidraad en tot wel 30% meer licht. Je kunt de lamp daarom uitstekend gebruiken als grootlicht en dimlicht, maar ook als mistlicht. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je ’s avonds goed zicht wilt hebben. Maar ook overdag zijn werkende koplampen van groot belang. Denk aan momenten van slecht weer of wanneer je onder bruggen en door tunnels rijdt.

Ook bij een laaghangende zon is autoverlichting cruciaal.
Wat betreft autolampen vervangen, hebben wij de volgende tip voor je. Gaat een van beide koplampen kapot? Vervang dan ook direct de tweede. Als de levensduur van de ene lamp namelijk voorbij is, volgt de tweede ongetwijfeld snel. Je kunt de niet-kapotte lamp als reserve in de auto bewaren. Een autolamp vervangen is in de meeste gevallen een eitje. Verderop geven we wat tips.

Heb je voor jouw auto een H7 autolamp nodig, dan heb je verschillende opties:

H7 led
Xenon H7
Halogeen H7

Een H7 led lamp is een van de favoriete opties. Vooral vanwege de levensduur en lichtopbrengst. Let er echter op dat je je aan de wet- en regelgeving omtrent verlichting houdt. Lees meer onder het kopje ‘Wetgeving xenon en led dagrijverlichting’.


H4 autolamp

Met twee gloeidraden wordt de H4 autolamp gebruikt voor grootlicht en dimlicht: je hebt hier dus te maken met twee soorten licht (dim- en grootlicht) in één lamp gecombineerd. Over het algemeen wordt deze fitting gezien als de populairste lamp van de drie. Daarom is de H4 autolamp een van de maten die het vaakst voorkomen. Je herkent de H4 lamp aan zijn drie contactpunten die onderaan de lamp zitten. Daarnaast is de H4 autolamp doorgaans breder en groter dan de H1 en H7 autolampen.


Combineer je de H4 fitting met een led oplossing, dan heb je een duurzame, felle lichtbron te pakken. Een H4 led lamp geeft namelijk veel licht, waardoor je optimaal zicht hebt op de weg. Je kunt ze bovendien kopen in diverse wittinten. Plus, H4 led lampen zijn eenvoudig te vervangen en monteren.


H4 autoverlichting vervangen

Wil je een H4 autolamp vervangen, kijk dan altijd eerst in de handleiding van je auto hoe je te werk moet gaan. Hieronder de algemene stappen voor het vervangen van (H4) autoverlichting:

1. Draai de bevestigingsbouten los en verwijder voorzichtig het kapje
2. Verwijder dan de lamp die vervangen moet worden
3. Plaats vervolgens een nieuwe lamp in de houding/fitting (zorg ervoor dat je het glas van de lamp niet aanraakt om vet en beschadiging te voorkomen)
4. Plaats voorzichtig het kapje terug, totdat deze vastklikt
5. Draai tot slot de bouten vast en test de verlichting


Welke H4 lamp moet je hebben?

Wat je verder moet weten over H4 autolampen, is dat er verschillende versies zijn. Een H4 High/Low autolamp, hierbij zijn het grootlicht en dimlicht twee aparte lampen; of een H4 bi-led of bi-xenon lamp waarin het dimlicht en grootlicht in één lamp gecombineerd zijn.

H7 autolamp
De H7 autolamp wordt langzamerhand de standaard.

H1 autolamp

De H1 halogeen autolamp was de eerste halogeenlamp op de markt die werd toegestaan om in auto’s te gebruiken. Deze lamp bevat één gloeidraad. Je kunt hem herkennen doordat er aan de onderkant van het lampje één lang contactpunt zit. H1 kan worden gebruikt als mistlicht, dimlicht, grootlicht. Dus als standaard koplamp, maar ook voor speciale verlichting. Enkele merken zijn Neolux, Philips en Osram.

Omdat de H1 autolamp vrij klein is, is de lichtopbrengst niet optimaal. Dit maakt de H1 fitting een lastige maat. Overigens is dit bij led en xenon beter. Bovendien kun je bij de twee laatst genoemde lampen ook zelf een kleurwaarde uitkiezen. Mede daarom kiezen mensen vaker voor xenon of led. H1 autolampen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Denk aan halogeen, xenon en led. Qua lichtopbrengst en duurzaamheid raden wij een H1 ledlamp aan. Geeft meer licht en gaat langer mee: win-win!


Een H1 autolamp vervangen

Wil je een H1 autolamp vervangen, dan hoef je geen peentjes te gaan zweten: bij de meeste auto’s kun je de lampjes vrij gemakkelijk zelf vervangen. Hoe je precies te werk moet gaan, kan echter per auto verschillen. Daarom is het verstandig het instructieboekje van je auto erbij te pakken – of anders YouTube te raadplegen. Verderop in de tekst hebben we globaal geschreven hoe je lampjes in je auto vervangen moet, onder het kopje ‘Hoe verwissel ik een autolamp (met stappenplan!)’.
H1 autolamp
H1 kan worden gebruikt als mistlicht, dimlicht en grootlicht


Welke lichtkleuren zijn er voor autolampen?

Als het gaat om lampen en kleuren, wordt er naast lampkleur ook wel gesproken over kleurtemperatuur. Maar wat bedoelen we daarmee? Kort gezegd betekent dit: een lamp met een wat lagere kleurtemperatuur zal geler licht afgeven, terwijl een lamp met een hogere kleurtemperatuur blauwer licht afgeeft. Het blauwere licht lijkt meer op daglicht. Als je het in een schema zou zien, zou je het kleurenspectrum (van het door ons zichtbare licht) zien lopen van rood licht naar blauw licht, waarna het overgaat in ultraviolet licht
(dat door onze ogen niet meer waarneembaar is).

Zo heeft bijvoorbeeld een daglichtlamp een kleurtemperatuur van, laten we zeggen, 6500 kelvin, terwijl ‘warm wit’ licht een kleurtemperatuur van 2700 kelvin heeft. Hierbij is kelvin (K) de eenheid van thermodynamische kleurtemperatuur.
Net zoals er allerlei soorten verlichting zijn voor in huis (leeslamp, sfeerlamp, enzovoort), zijn ook autolampen in verschillende lampkleuren of kleurtemperaturen verkrijgbaar. Het gaat onder andere om deze kleurtemperaturen:

Geel licht (3.000 K) zorgt voor een retrolookkleur, zoals bekend van oude automobielen.
Geel licht (4.300 K) wordt in de fabriek bij de meeste auto’s toegepast.
Wit licht (5.000 K) geeft een originele, luxe uitstraling.
Wit licht met lichtblauwe tint (6.000 K) voor een luxe uitstraling en een hoge lichtopbrengst.
Wit/blauw licht (8.000 K) geeft een moderne, luxe uitstraling.
Blauw licht (10.000 K) zorgt voor een helderblauwe kleur.
Paars/violet licht (12.000 K) geeft een helderblauwe kleur met een paarse tint.

Let op, sommige kleuren zijn niet toegestaan voor gebruik op de openbare weg. Zie het kopje ‘Wetgeving xenon en led dagrijverlichting’ voor meer informatie.

gele autolampen
Geel licht (3.000 K) zorgt voor een retrolookkleur, zoals bekend van wat oudere automobielen.

Halogeen vervangen door xenon of led auto?

Zolang je let op de fitting (bijvoorbeeld H4 en H7) kun je veel halogeenlampen vervangen door xenon verlichting of led verlichting in de auto. Als je bereid bent wat meer te betalen, dan is xenon of led een goede optie. Xenon autolampen gaan wel zo’n 4 tot 5 jaar mee en led lampen hebben bijvoorbeeld geen opwarmtijd nodig. Xenon verlichting daarentegen, heeft 2 tot 3 seconden nodig om op volledige sterkte te branden. Hierdoor is led bijvoorbeeld beter geschikt als grootlicht.

Helaas zijn niet allen halogeen koplampen te vervangen door xenon of led. Plus, als het wél kan, is hierbij een grote ‘maar’ te plaatsen. Led en xenon ombouwsets hebben vaak geen E-keurmerk en mogen dus niet op de openbare weg worden gebruikt. Je mag ze alleen ‘off-road’ op privéterrein gebruiken of voor showdoeleinden.


Welke H-fitting heb ik nodig voor mijn auto?

Meestal is het voldoende om in het instructieboekje van je auto te kijken om erachter te komen welke fitting lamp je nodig hebt voor je auto. Toch kan het zo zijn dat een vorige eigenaar zowel de lamp als de behuizing heeft vervangen. Daarom is het verstandig om het huidige lampje los te halen en daarop te kijken welk typenummer erop staat.

De lampjes zitten meestal vast met een of meerdere stekkertjes. Het is dus belangrijk dat je deze eerst losmaakt, voordat je de lamp uit zijn fitting haalt. Uiteraard moet je de stekkertjes van de (nieuwe) lamp weer vastmaken zodra je de lamp teruggeplaatst hebt.

zelf autolampjes vervangen
De oudere generatie autolampjes zijn relatief makkelijk te vervangen.

Hieronder zie je welke gegevens op de zijkant van een lampje (kunnen) staan vermeld:

• Naam fabrikant of een versleutelde fabrikantscode, waarmee de fabrikant kan worden achterhaalt
• Het aantal volt (V), oftewel de volgens de ECE-regelgeving goedgekeurde nominale spanning (24/24 V, 12/12 V, 6/6 V)
• Type lamp (H1, H4, H7, P21), plus het aantal door de ECE-goedgekeurde watt (W), bijvoorbeeld 55 W
• Een code voor het land waar de lamp gecontroleerd is en werd goedgekeurd (bijvoorbeeld E1, waarbij de 1 voor Duitsland staat)
• 'DOT' wil zeggen dat de lamp ook is goedgekeurd voor de Amerikaanse markt
• 'U' betekent dat de lamp een UV-gereduceerde lamp is, volgens de normen van de ECE; een dergelijke lamp kan in een koplamp met een lens van kunststof worden gebruikt


Het spreekt voor zich dat de ruimte op een lampje niet onbeperkt is, maar de volgende dingen moeten er in elk geval op vermeld worden: vermogen, fabrikant, goedkeuringsmerk en keurmerk.

Is je lampje wel kapot?

Controleer regelmatig je verlichting. Dit kun je doen door een vriend te laten kijken of alles werkt, terwijl jij in de auto de verschillende lampen aanzet. Denk hierbij aan de richtingaanwijzers, het stadslicht, grootlicht en dimlicht en vergeet ook de mistlampen, het derde remlicht en het achteruitrijlicht niet. Plus: denk aan je kentekenverlichting.

Ben je alleen? Zet je auto dan voor een spiegelend oppervlak (dat groot genoeg is) en controleer op die manier de verlichting. Een dergelijk groot oppervlak kan bijvoorbeeld een winkelruit zijn.

Zorg ervoor dat je altijd een setje reservelampen bij je hebt. Mocht je dan aangehouden worden, dan kun je het kapotte lampje tenminste ter plekke vervangen en krijg je (hoogstwaarschijnlijk) geen boete.

Maar, voordat je allerlei stappen gaat ondernemen om het lampje te vervangen, is het de moeite waard om te controleren of het wel daadwerkelijk stuk is. Dat een koplamp niet meer werkt, kan aan het lampje liggen, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Je kunt een kapotte autolamp gelukkig snel herkennen. Zodra je het lampje uit de fitting hebt gehaald, kun je zien of je te maken hebt met een gebroken gloeispiraal of dat het lampje zwart gekleurd is. Dit zijn duidelijke tekenen van een kapot autolampje. Let er overigens ook op dat de behuizing van de lamp niet te smerig is. Hierdoor kun je namelijk lichtopbrengst verliezen.

H7 xenonverlichting
H7 xenon verlichting in actie

Hoe kan ik een autolamp afstellen?

Een autolamp afstellen kan in de meeste moderne auto's door middel van de daarvoor bedoelde knop. Hier zijn verschillende standen op te vinden. Als je zwaar beladen bent moet je de lichten lager afstellen dan wanneer je minder zwaar beladen bent. Vergeet niet je lampen weer op de 'normale' stand te zetten als je geen zware lading meer hebt. Anders kunnen je medeweggebruikers er last van hebben. Komt het afstellen van de lampen heel precies, dan kun je het mogelijk beter overlaten aan de garage. In het geval van xenon verlichting wordt aangeraden de lampen sowieso wat lager af te stellen dan normaal, zodat tegenliggers er geen last van hebben.


Hoe verwissel ik een autolamp (met stappenplan!)

We hebben het al eerder genoemd: in het instructieboekje van je auto staat het type lampje dat voor jouw auto geschikt is. Mocht je het zeker willen weten, dan kun je kijken op het lampje dat reeds in de auto zit. Hieronder enkele tips voor het vervangen van autolampen:

1. Pak het instructieboekje van je auto erbij om te zien waar het lampje zit dat je wilt vervangen
2. Zorg ervoor dat je auto een tijdje stilstaat en dat de autolamp dus voldoende heeft kunnen afkoelen (ze kunnen behoorlijk heet worden!)
3. Raak het glas van een lamp nooit aan, hierdoor kan het vet worden en/of breken; betreft het een andere lamp dan halogeen dan kun je het
lampje met een doek vastpakken; let er daarbij op dat je niet te hard knijpt, omdat het glas kan breken
4. Je kunt het lampje maar op één manier monteren
5. Werkt je verlichting na het monteren nog niet? Zet de verlichting dan uit en doe je auto op slot; probeer het daarna opnieuw door de auto van het slot te halen en de verlichting weer aan te zetten. In sommige gevallen herkent een auto het vervangen lampje niet en moet het systeem worden gereset
6. Werkt de lamp nog steeds niet? Zoek dan op in het instructieboekje waar de zekering zit die voor de voeding van de lamp in kwestie zorgt. Het kan zijn dat je deze zekering moet vervangen.

In sommige gevallen kun je een lamp niet zelf vervangen. Er zijn moderne auto’s waarbij je eerst allerlei onderdelen moet demonteren. Dan is het wellicht slim om de lamp door een garage te laten vervangen. Ook in het geval van xenonlampen kun je soms beter even bij een garage langsgaan. Lees meer over een koplamp vervangen van je auto

Verschil in autolampen voor dimlicht en grootlicht

Je wist al dat er verschillende maten autolampjes zijn. Maar weet je dan ook waarvoor deze gebruikt worden? Er zit verschil tussen lampjes voor dimlicht en grootlicht. Een H1 autolamp en een H7 autolamp kun je beide gebruiken voor zowel grootlicht als dimlicht. In dat geval heb je wel twee lampjes nodig. Eén voor het dimlicht en één voor het grootlicht. Een H4 autolamp is een twee-in-een lamp. Je herkent de H4 lamp aan zijn twee gloeidraden en een driepolige aansluitstekker.

De H7 en H1 autolampjes hebben één gloeidraad en een tweepolige aansluitstekker. De koplampen waarin je een H1 of H7 autolamp zou gebruiken, hebben twee aansluitingen (voor dim-/grootlicht). Welke je gebruikt voor grootlicht en welke voor dimlicht heeft alles te maken met het wattage. Een hoger wattage gebruik je voor het grootlicht, meestal rond de 55 W en een lager wattage voor het dimlicht, circa 35 W. Let op: is het huidige (te vervangen) lampje 35 W? Vervang dit dan niet door een lamp van 55 W. Je koplamp zou dan kunnen smelten en/of je zou medeweggebruikers kunnen verblinden.

Er zijn ook zogeheten HB4 autolampen op de markt. Dit zijn lampjes waarbij een kunststof behuizing aan het lampje vastzit. Hier past de in de auto aanwezige stekker in. HB4 lampen zijn verkrijgbaar als halogeen, led en xenon verlichting. 


Wetgeving xenon

Er is uiteraard wetgeving over xenon en led dagrijverlichting. Vanaf 2011 is het wettelijk verplicht gesteld dat auto's zijn voorzien van zogeheten dagrijverlichting. Dit is zuinige – meestal led – verlichting waardoor een auto overdag beter zichtbaar is. 

Maar wat zegt de Europese wet eigenlijk over xenon of led autoverlichting als dim- of grootlicht? Mag je xenon inbouwen? En mag je led inbouwen?


APK-keuring

Over xenon inbouwen zegt de wet het volgende. Vanaf 2006 waren er apk-keuringseisen, die in 2012 weer zijn vervallen. Wil je dus xenon inbouwen, dan hoef je sinds 2012 geen hoogteregeling en koplampreinigingsinstallatie meer in te bouwen. Tijdens de apk controleert men of je lampen aan de geldende eisen voldoen. Maar tegelijkertijd zegt de wet ook dat xenon en led inbouwen alleen is toegestaan voor het off-road gebruik of voor showdoeleinden. Je mag er dus niet mee op de openbare weg rijden. 
xenon-autolampen

Ze hebben namelijk geen Europees of ECE-keurmerk. Volgens de verordening zijn xenon lampen met H-fitting op de openbare weg niet toegestaan, vanwege het feit dat ze geen gloeidraad bevatten. Dit geldt ook voor led verlichting. Je mag xenon en led
verlichting wel als binnenverlichting gebruiken.


Conclusie

In het kort gezegd mag je alleen xenon of led inbouwen als exterieurverlichting, wanneer de lampen zijn voorzien van het E-keurmerk. Anders zijn de lampjes alleen als binnenverlichting toegestaan, of bij gebruik op eigen terrein of op een gesloten circuit.
Meer informatie over de Europese wetgeving omtrent autoverlichting tref je hier aan: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A42007X0530%2801%29

Meer vragen over xenon verlichting beantwoord


Wat is xenon verlichting?

Een xenonlamp is een gasontladingslamp. Hiervoor wordt het gas xenon gebruikt. Xenon autolampen geven tot wel drie keer zoveel ligt als halogeenlampen. Ook in o.a. lasers, bacteriële lampen en stroboscopen gebruikt men xenon.


Wat kost xenon verlichting inbouwen?

Wil je het laten inbouwen, dan ben je behalve de kosten voor de lampen zelf uiteraard ook iets kwijt aan arbeidsloon. Afhankelijk van het type auto kost het een monteur zo'n 1 tot 2 uur om xenon verlichting in te bouwen.


Hoe herken je xenon verlichting?

Xenon lampen herken je bijvoorbeeld aan het heldere, fellere licht en de eventuele aanwezigheid van diverse kleuren die voor halogeen lampen niet beschikbaar zijn.


Wat is de beste xenon verlichting?

Het ligt eraan wat je belangrijk vindt in xenon verlichting. Wil je dat het langer meegaat of dat je garantie hebt, dan kun je beter voor de duurdere gaan. Anders is een goedkoper setje wellicht voldoende.


Hoe lang gaat xenon verlichting mee?

De levensduur van xenon verlichting is vastgesteld op gemiddeld zo'n 2.000 tot 3.000 branduren. Dit in vergelijking met de 1.000 branduren van halogeen lampen.


Hoe xenon verlichting inbouwen?

Je kunt xenon verlichting zelf inbouwen, of laten inbouwen. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren als je het zelf gaat doen.
Let er daarnaast op dat je de xenon verlichting iets lager afstelt dan normaal, om verblinding van tegenliggers te voorkomen.


Wat kost xenon verlichting?

Afhankelijk van het merk en type xenon verlichting kun je voor een set toch wel gauw € 55 of € 200 tot zelfs € 1500 kwijt zijn. Als je
het vervolgens ook nog wilt láten monteren, ben je natuurlijk ook nog wat kwijt aan arbeidsloon. Het beste kun je van tevoren even een goede prijs/kwaliteit vergelijking doen.


Hoe bouw ik xenon verlichting in?

Je kunt xenon verlichting in sommige gevallen vrij eenvoudig zelf monteren in jouw auto. Vervang je alleen het bestaande halogeen
lampje, dan moet je erop letten dat je een xenon lamp met dezelfde fitting gebruikt. In bepaalde gevallen zul je wellicht de hele
koplamp moeten vervangen.


Welke xenon verlichting is goed?

De door de EU goedgekeurde xenon verlichting is goed voor gebruik op de openbare weg. Verlichting zonder E-keurmerk mag alleen als interieurverlichting worden gebruikt. Wil je het toch als exterieurverlichting gebruiken, dan alleen op privéterrein of gesloten circuits. Verder hangt het van jouw type auto af welk type lamp geschikt is voor jouw auto. Dit kun je vinden in het instructieboekje van je auto, navragen in de garage of uitzoeken op internet.


Wat doet xenon verlichting?

Xenon verlichting heeft een paar voordelen ten opzicht van halogeen verlichting. Zo is de lichtopbrengst circa drie keer zo veel, hebben de lampen een langere levensduur en zijn ze zuiniger dan halogeen lampen.


Wat is xenon verlichting auto?

Xenon lampen zijn een verbeterde versie autolampen, die in sommige gevallen als opvolger van de halogeen lamp worden gezien. Overigens zijn de lampen wel duurder in aanschaf en zijn er bepaalde regels waaraan de lampen moeten voldoen om ermee deel te kunnen nemen aan het verkeer, dus gemiddeld gezien wordt de halogeen lamp wel vaker gebruikt.


Hoe werkt xenon verlichting?

Xenon verlichting zijn zogeheten gasontladingslampen. Hierin zit het gas xenon, dat zorgt voor een felle lamp met een lange levensduur en hogere zuinigheid dan bijvoorbeeld zijn halogeen tegenhanger.


Waarom xenon verlichting auto?

Je kunt voor xenon verlichting in de auto kiezen, omdat er enkele voordelen zijn. Denk hierbij aan de levensduur: ze gaan langer mee
dan halogeen lampen. Daarnaast zorgen ze voor een grotere lichtopbrengst én zijn ze zuiniger in het gebruik. Houd er wel rekening mee dat ze in aanschaf iets duurder zijn.


Welke xenon verlichting?

Kies in elk geval voor xenon verlichting met een Europees keurmerk. Anders mag je er niet mee op de openbare werk. Xenon lampen zonder keurmerk kunnen overigens wel op privéterrein of een gesloten circuit worden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken welk type verlichting voor jouw auto geschikt is. Dit vind je in het instructieboekje van je bolide.


Menutuning-gids.nl
Ook leuk
Nachtbril Met een nachtbril veel beter zicht in het donker
Achterlichten Achterlichten en autoverlichting, via LED helder(der)
Koplamp vervangen Koplamp vervangen? Kan best lastig zijn, 7 handige tips!
xenon, halogeen en led verlichting 8 verschillen tussen xenon, led en halogeen autolampen
Mistachterlicht Mistachterlicht: hoe zit het ook alweer met de regels?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl