Home Autoschade? wellicht is spotrepair mogelijk

Autoschade, wat nu? Check deze vijf tips

Het is natuurlijk erg vervelend als er schade aan je auto is. Het belangrijkste is natuurlijk dat je zelf niet gewond raakt, maar je auto mag zeker niet vergeten. Het is voor veel mensen het voornaamste vervoermiddel en daarnaast een bezit waar je trots op mag zijn. Nu is schade in de meeste gevallen ook niet het einde van de wereld. Zeker niet als je weet wat je moet doen bij de schadeafhandeling. In dit artikel staan vijf handige tips.


Goed verzekeren

Natuurlijk weet je dat het verplicht is om je auto te verzekeren. Maar er is nog een verschil tussen verzekeren en goed verzekeren. Wanneer je in een vrij nieuwe auto rijdt, is het slim om voor een allriskverzekering te kiezen. Stel dat je een paaltje mist en alleen maar WA verzekerd bent, dan mag je je portemonnee trekken. Kijk ook even naar aanvullende verzekeringen. Hierbij kun je denken aan een verzekering voor je inzittenden en een voor pechhulp onderweg. Zo ga je goed voorbereid de weg op.

Juiste schadeafhandeling
Ook dit is een hele belangrijke. Afhankelijk van de schade is er veel mogelijk. Vooral als het slechts om een kleine beschadiging (relatief dan) gaat, heb je flink wat te kiezen. 




Spotrepair
 

Zo kan spotrepair interessant zijn. Hierbij wordt een plek, oftewel een 'spot' op de auto gerepareerd. Dit kan een kleine deuk zijn of een kras die de lak heeft beschadigd. Spotrepair kan worden toegepast voor schades die niet groter zijn dan een A4-papier. Het grote pluspunt van spotrepair is dat de kosten lager zijn en de arbeidstijd korter is.


Grote schade? Schakel een expert in

In de vorige tip zag je de, voor zover je daarvan kunt spreken, ideale autoschade. Kleine beschadigingen zijn snel hersteld en de reparatiekosten zijn vaak laag. Wanneer je het over grote beschadigingen hebt, zoals een kapotte motor of een auto die bijna total-loss is, zul je een beslissing moeten nemen. Het kan in deze gevallen geen kwaad om een schade-expert in te schakelen. Dan word je op de goede manier geadviseerd over de schadeafhandeling. Dat scheelt je een hoop zorgen en uiteindelijk ook een hoop kosten.


Waarborgfonds Motorverkeer

Met dit fonds kom je alleen in aanraking als de veroorzaker van de schade onbekend is. Dat is uiteraard heel vervelend. Wanneer je aantoonbaar bewijs hebt dat de schade door een ander is veroorzaakt, kan de uitkering uit dit fonds komen. Ben je allrisk verzekerd? Dan keert je eigen verzekering uit. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor je schadevrije jaren, maar alles is beter dan niks. Houdt er dan wel rekening mee dat je de nodige informatie moet kunnen overhandigen aan je verzekeringsmaatschappij. Daarna kom je dan evt. in aanmerking voor een uitkering vanuit het Waarborgfonds. Hopelijk komt het nooit zo ver natuurlijk.




Gevolgen van de schadeclaim

Wanneer het schadebedrag 5.000 euro is en je dit volledig vergoed krijgt, is er waarschijnlijk geen discussie. Maar als het om een relatief klein bedrag gaat, is het slim om de gevolgen te berekenen. Een uitbetaling kan ten koste gaan van je no-claimkorting. Misschien is het op termijn wel goedkoper om zelf de schade te vergoeden. Om dat goed te kunnen inschatten heb je een prijsopgave van de herstelkosten nodig. Daarna kun je berekenen wat in jouw geval het meest handig om te doen is.


Menutuning-gids.nl
Ook leuk

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl