Home inmotion

Studenten TU Eindhoven mikken op Le Mans met hybride racewagen

De auto op de foto hieronder Ė de IM01 - lijkt weggereden te zijn uit een of andere science fiction film, maar als het een beetje mee zit is dit hybride racebeest al in 2017 te aanschouwen op het circuit van Le Mans. Eerder al wil het InMotion team van de Technische Universiteit van Eindhoven en de Fontys Hogeschool een poging wagen Stefan Bellofs dertig jaar oude recordtijd op de NŁrburgring te verbeteren.
De raceauto van de toekomst

Nee, de Eindhovense studenten hebben zich niet bepaald bescheiden doelen gesteld. Hoe denken ze deze te kunnen verwezenlijken? Het antwoord zit hem in een serie technologische vernieuwingen, die niet alleen voor een hoge snelheid moeten zorgen, maar die ook rekening houden met het milieu. Een raceauto van de toekomst met oog voor de toekomst; zo kun je de IM01 misschien nog het best omschrijven. 


Hybride aandrijvingssysteem met wankelmotor

Meest opvallend aan de IM01 zijn op het eerste oog de vier elektrische motoren, voor elk wiel ťťn. Volledig elektrisch rijden is echter niet mogelijk; de auto zou de 24 uur van Le Mans dan niet kunnen volmaken. Daarom is de IM01 ook voorzien van een wankelmotor, die verantwoordelijk is voor het opladen van het accupakket dat op zijn beurt de elektrische motoren van energie voorziet. Een kleine revolutie, deze toevoeging van de wankelmotor. Sinds Mazda Le Mans in 1991 won met zijn van een wankelmotor voorziene 787B wordt dit type motor namelijk geweerd uit de belangrijkste raceklassen. 

Een efficiŽnt systeem

Wankelmotoren staan te boek als onbetrouwbaar; het verbruik is hoog en de efficiŽntie als gevolg laag. De wankelmotor van de IM01 draait echter op voorgeprogrammeerde toerentallen. Hierdoor kan hij een efficiŽntie halen van maar liefst 60 procent, hetgeen extreem hoog is in vergelijking met de 25 procent die gangbaar is in de auto-industrie. Daarnaast wordt de warmte die in de motoren ontstaat, net als in de Formule1, gebruikt om de aŽrodynamica te optimaliseren. Tot slot worden de accu's niet alleen opgeladen door de wankelmotor, maar ook door de teruggewonnen remenergie.  


Garage 56

Meedoen is belangrijk dan winnen? Waar het de Garage 56 categorie betreft waaraan de studenten willen deelnemen, staat meedoen gelijk aan winnen. Per jaar mag namelijk maar ťťn auto meedingen binnen deze categorie. Die ene auto hoeft niet te voldoen aan de strikte eisen die binnen de andere raceklassen van de Le Mans gelden, maar moet een toonbeeld zijn van innovatie binnen de motorsport. Een hele eer dus wanneer jouw auto wordt geselecteerd voor de Garage 56. Maar helemaal mooi zou het natuurlijk zijn als deze Nederlandse raceauto van de toekomst de race weet te winnen. 

Meer info over dit unieke project is te vinden op de Facebook pagina 


Menutuning-gids.nl
Ook leuk

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl