Home Autotuning en autoverzekering: het uitzoeken waard

Wetenswaardigheden bij het verzekeren van een getunende auto

Het tunen van je auto kan een spannende en lonende ervaring zijn. Het is een jongensdroom die in vervulling gaat. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevolgen die dit kan hebben voor je autoverzekering. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van autotuning en de invloed ervan op je verzekering, zodat je goed voorbereid bent voordat je aan de slag gaat met het customizen en tunen van je geliefde bolide.

Uiterlijke aanpassingen en accessoires

De meeste uiterlijke aanpassingen, zoals het veranderen van de kleur of het plaatsen van een dakspoiler, hebben geen invloed op je autoverzekering. De auto rijdt er niet sneller door en het risico op schade wordt er niet groter door. Echter, als je accessoires toevoegt en de dekking van je verzekering niet langer volstaat, is het aan te raden om dit aan de verzekeraar door te geven. et gedekte bedrag voor accessoires is namelijk vaak beperkt. Houd er rekening mee dat een uitgebreidere dekking voor accessoires ook gevolgen heeft voor de te betalen premie.
Prestaties verhogen

Het opkrikken van de prestaties van je auto, zoals het monteren van een turbo, het plaatsen van een microchip in de motor of het installeren van een sportuitlaat, kan leiden tot een hoger risico op ongevallen en diefstal. Snelle auto's zijn vaker bij ongevallen betrokken. Als ze bij een ongeval betrokken zijn, lopen ze over het algemeen zelf meer schade op en veroorzaken ze meer schade aan andere weggebruikers. Dat blijkt uit statistische modellen. Daarom dien je deze aanpassingen aan de verzekeraar door te geven. 

Gevolgen voor verzekeringspremie 

Hierbij zal je verzekeringspremie waarschijnlijk stijgen als gevolg van deze aanpassingen. Soms kun je dit compenseren door te kiezen voor een hoger eigen risico. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars getunede auto's niet willen verzekeren. Dan dien je een nieuwe verzekeraar te zoeken.Eigenschappen veranderen?

Als je de eigenschappen van je auto wijzigt, moet je er rekening mee houden dat een herkeuring misschien verplicht is. Je dient ervoor te zorgen dat de auto nog altijd aan de wettelijke eisen voldoet. Als je auto niet aan de eisen voldoet, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de autoverzekering. Zo wordt de schade wellicht niet vergoed.


Remafstand?

Bij een auto-ongeval heeft het louter rijden met een getunede auto in principe geen invloed op de aansprakelijkheidsverdeling, tenzij dit heeft bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval als de remafstand groter is geworden door het hogere gewicht van de auto en dit heeft bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval. 
Juiste verzekering


Daarom is het extra belangrijk om een goede verzekering te hebben die zowel de schade aan de tegenpartij als de schade aan het eigen voertuig goed dekt. Algemene tip: Voordat je overgaat tot het tunen van je auto, is het verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar om de gevolgen voor je verzekering te bespreken. Zo voorkom je onaangename verrassingen en kun je zorgeloos genieten van je getunede auto. Better safe then sorry!

Menutuning-gids.nl
Ook leuk

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl