Home Mag je een geleasede auto aanpassen?

Mag je als je leaset je auto tunen?

Veel particulieren en ondernemers kiezen ervoor om een auto te leasen. Een auto leasen is ideaal, want voor een bepaald bedrag in de maand kun je rondrijden in de auto die volledig voldoet aan jouw wensen. Mocht de auto nog niet helemaal aan jouw dromen voldoen, dan vraag je je vast af in hoeverre je de leaseauto mag aanpassen. Of je een auto die je leaset mag tunen, lees je hieronder.


Voorwaarden leasemaatschappij

Wanneer de auto die je leaset nog niet volledig aan jouw wensenlijstje voldoet, kun je je afvragen of je het een en ander kunt veranderen aan jouw auto. Maar, is dat wel toegestaan namens de leasemaatschappij waar je een contract hebt afgesloten? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: iedere leasemaatschappij heeft bepaalde voorwaarden opgesteld en daar moet jij je aan houden. 




Eer voor gij begint


Het is daarom belangrijk om eerst de voorwaarden van jouw leasemaatschappij erbij te pakken voordat je gaat sleutelen aan jouw bolide. Je kunt ook een kijkje nemen in het contract en kijken voor welke leasevorm jij hebt gekozen. Als je als ondernemer een auto gaat leasen, kun je kiezen tussen twee vormen: operational lease en financial lease. Dit zijn twee verschillende leasevormen die ook verschillen in hoeverre jij eigenaar bent van het voertuig.


Wanneer ben je eigenaar?

Bij operational lease ben jij niet de eigenaar van het voertuig, maar dat is en blijft de leasemaatschappij gedurende het contract. Je moet de auto, nadat je leasecontract is afgelopen, gewoon weer afleveren bij de leasemaatschappij. Bij operational lease heb je dan ook niet veel vrijheid wat betreft de auto. Je kunt natuurlijk altijd voor de zekerheid kijken wat de voorwaarden zijn van de leasemaatschappij, of contact met de maatschappij opnemen, over het tunen van de auto.

Je kunt ook een auto zakelijk leasen in de vorm van financial lease. Bij financial lease ben je tijdens het contract de economische eigenaar van de wagen. Na afloop van het contract hoef je de auto niet meer af te zetten bij de leasemaatschappij maar mag deze gewoon bij jou op de stoep blijven staan. Na afloop ben je namelijk ook juridisch eigenaar van het voertuig; je hebt de auto als het ware afbetaald en de auto is na het contract van jou. Als je natuurlijk alle kosten netjes hebt voldaan. Bij financial lease geldt dan ook vaak dat je zelf mag bepalen wat je doet met de auto, zoals jouw auto voorzien van een nieuwe set velgen. Toch loont het natuurlijk om altijd even de voorwaarden van jouw contract erbij te pakken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


De verschillen via voorbeelden

Denk aan operational lease als een uitgebreide huurovereenkomst. Je 'huurt' de auto voor een bepaalde periode en betaalt een maandelijks bedrag. Aan het eind van de leaseperiode geef je de auto terug. Het is alsof je een appartement huurt; aan het eind van je huurperiode geef je de sleutels terug en ga je verder. Meestal zorgen de verhuurders (leasemaatschappijen) voor het onderhoud van de auto. Als er iets misgaat of reparaties nodig zijn, nemen zij vaak de kosten voor hun rekening. 





Stoppen of nieuw model?

Aan het einde van de leaseperiode kun je besluiten een nieuw model auto te nemen of helemaal te stoppen met leasen. 
Koop op afbetaling....Dit is meer als het kopen van een auto op afbetaling. Je betaalt maandelijks een bedrag totdat je de volledige prijs van de auto hebt betaald. Aan het eind van de leaseperiode (nadat je alles hebt betaald) is de auto van jou. Denk aan het kopen van een huis met een hypotheek: zodra je alle betalingen hebt gedaan, is het huis van jou. 


Omdat je in feite de 'eigenaar' bent, ben je meestal verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de auto. Als je van auto wilt veranderen voordat je je huidige auto hebt afbetaald, kan dat ingewikkelder zijn dan bij operational lease.

Menutuning-gids.nl
Ook leuk

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl