Home accu startvermogen en capaciteit

Startvermogen en capaciteit belangrijk bij 12V accu's

We geven het toe, een accu is niet het meest spannende en mooiste onderdeel van een auto…Daarentegen vormt het wel een super belangrijke element van de automotor. Bij auto's met een verbrandingsmotor zorgt het letterlijk en figuurlijk voor de start van jouw autorit. Laten we eens een blik werpen op dit zwarte vierkante element onder de motorkap.


Geen onderhoud

Laten we beginnen met 't goede nieuws: een accu vergt in beginsel geen onderhoud. Hij kan en mag best wat vies worden, dat maakt voor het functioneren en levensduur niet uit. Het is wel aan te raden om af en toe een blik te werpen op de accupolen. Om optimaal contact met o.a. dynamo en  startmotor te behouden is het wenselijk dat deze niet al te vies/vettig wordt. Het formaat van een gemiddelde accu valt mee. Houd ongeveer rekening met LxBxH 18x24x15 cm. Vergis je overigens niet in het gewicht! 
Accu's zijn zwaar!


Als wel eens een 12V accu in je handen hebt gehad weet je dat deze loei zwaar kunnen zijn. +/- 15kg is niet ongebruikelijk. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het lood dat erin verwerkt zit. De dichtheid van lood is bijna 11 zo hoog dan water. Gevolg is dat een relatief klein object zoveel massa kan hebben. Naar de accu van een auto heb je dus vrijwel geen omkijken. Dat is dan ook gelijk een valkuil; het is een snel vergeten auto onderdeel.


Levensduur

Als een auto vies is zie je dat gelijk, als de levensduur van de accu z'n einde nadert merk je daar in eerste instantie weinig van. Totdat je op een ochtend de auto wilt starten. Accu leeg, misschien wordt hij niet meer opgeladen? of wellicht is het euvel ernstiger en is hij kapot. Afhankelijk van het gebruik gaat een accu ongeveer 4-7 jaar mee. Rij je relatief veel korte stukjes zal dat korter kunnen zijn. Tijdens korte ritjes laadt de 'ie nl. niet optimaal op.

Eerste signalen van slijtage

Voorkomen is beter dan genezen; het is daarom niet verkeerd om bepaalde geluidssignalen te gaan herkennen die duiden op een (te) lege accu of dat de capaciteit van de accu begint af te nemen. Naarmate verloop van tijd zal de accu slijten, hoe snel dit proces gaat is wederom afhankelijk van het gebruik. Maar ook extreme uitschieters qua buitentemperaturen hebben effect op de levensduur. TE koud weer, maar ook TE warm heeft geen positief effect op de levensduur van een autobatterij. 


Dit soort weerscondities vindt een accu niet zo fijn.

Herkenningspunt

Een belangrijk herkenningspunt is dat -na het omdraaien van de autosleutel- de motor niet direct start. De startmotor draait wel, echter slaat de automotor gaat direct draaien. Ga dan niet te lang 'doorstarten'. Staak het starten na 2 a 3 keer. Als je blijft 'doorstarten' is de kans groot dat je de accu leegt start. Dat heb je vast wel eens gehoord tijdens de wintermaanden. De buurman die blijft maar blijft proberen te auto te starten zonder dat de automotor daadwerkelijk gaat lopen. 


Nieuwe accu

Als je een nieuwe accu gaat kopen, zijn diverse zaken belangrijk. Uiteraard de afmeting. De accu moet vanzelfsprekend in de auto passen. Verder zijn de reservecapaciteit en de koudstart waarde van belang.  Het is niet zo lastig om te achterhalen welk type accu je nodig hebt. Je kijkt gewoon even op de oude accu. Het is slim om min of meer dezelfde accu te kopen, of in ieder geval dezelfde maat en vorm. Als je online een accu gaat bestellen, kan je de gewenste kenmerken invoeren. Het aanbod zie je vervolgens verschijnen.


Veel accessoires?

Veel accessoires in de auto die energie nodig hebben? Ga dan voor een variant met meer capaciteit. Heeft jouw auto een start-stop functie? Dan wil je wellicht een variant met wat meer startvermogen.12V accu vervangen

Het liefst wil je natuurlijk niet wachten tot het moment dat de auto niet meer start. Gelukkig kan je merken dat de accu zwakker wordt. Dit is heel normaal. Dat komt door het laden en ontladen. Hoe weet je dat de accu aan vervanging toe is? Heel simpel, als de auto moeilijker start en de motor langzaam op gang komt. Bij het starten hoor je dan alleen een tikkend geluid en de autolampen branden zwakjes. Montage tips


Start de auto niet, maar branden de auto lampen wel goed? Dan is er geen probleem met de accu. Het vervangen zelf is niet zo ingewikkeld. Als eerste maak je de min-klem los, gevolgd door de plus-klem. Als je dit andersom doet, kan er kortsluiting ontstaan. Ook de montagebeugels moeten worden losgedraaid. Daarna kan je de accu uit de auto halen. Nieuwe accu erin, beugels monteren, plus-klem en min-klem vastdraaien en je auto kan weer worden gestart.


Welk merk is het beste?

Je kunt niet zeggen dat één bepaald merk het beste is. Er zijn genoeg bekende namen. Voorbeelden zijn Winprice, Bosch en Varta. Allemaal hebben ze hun kwaliteiten. En stuk voor stuk zijn het prima accu’s. Check eens wat reviews om voor jezelf de beste keuze te kunnen maken.


Accu voor elektrische auto

Bij een normale auto is de accu belangrijk. Voor elektrische auto’s geldt dat nog veel meer! Dit is dan ook het duurste onderdeel van de auto. Accu’s voor elektrische wagens zijn dan ook een tikkeltje prijziger dan gewone accu’s. De prijzen dalen al wel een tijdje. Een kleine tien jaar geleden kostte een accu nog €1.000 euro. Tegenwoordig gaat ditzelfde type voor zo’n €100 over de toonbank.

Menutuning-gids.nl
Ook leuk

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl