Home Banden & velgen Banden opslaan

Banden opslaan: zo houd je autobanden het beste!

Het is van belang autobanden correct op te slaan. Als je een set zomerbanden,- of winterbanden niet juist opslaat kan bandslijtage optreden. Hou het rubber in goede conditie, Banden opslaan op de juiste manier is van groot belang, zo ga je te werk!

Banden opslaan

Het heeft de voorkeur banden om de velg te laten zitten gedurende de opslagperiode. Dan blijft de band in zijn meest natuurlijke vorm. Daarnaast is het eenvoudig dan zelf de bandenset te verwisselen.

Hang nooit enkel de banden aan haken op, maar altijd i.c.m. de velg. Stapel banden nooit op elkaar zůnder velgen. In beide gevallen kan zowel vormverandering als scheurvorming optreden!

autobanden opslaan
Autobanden opslaan: de do's and dont's


Oude autobanden

Probeer banden/velg wissels te beperken. Bij banden op leeftijd bestaat de kans dat tijdens het verwisselen er scheurvorming in de wang van de band plaatsvindt.

Band/velg inspectie

Voordat je de banden gaat opslaan maak je deze eerst goed schoon. Je checkt of er geen scheurtjes in het rubber zitten en kijkt of het loopvlak geen ongelijke slijtage vertoont.Ongelijke bandenslijtage

Als dan wel het geval is moeten de banden direct gebalanceerd worden. Het is natuurlijk handig dat de set banden later meteen klaar voor montage is. Als je banden om de velg bewaart zorg je voor de juiste bandenspanning. De juiste spanning kun je ook vinden op een autobandenspanningstabel.

Check ook of de ventielen niet lekken. Indien er geen ventieldopjes meer aanwezig zijn zorg dan voor nieuwe exemplaren. Een auto ventieldop heeft niet eens zozeer de functie dat het lucht in de band houdt. Het voorkomt dat er allerlei soorten veiligheid in het ventiel terecht komt. Hierdoor kan er mogelijk roestvorming gaan optreden. ook is het een plek waar vuil zich kan ophopen. Dit maakt het oppompen van de banden er niet makkelijker op.


Opslagplaats banden

Het verdient de voorkeur autobanden op een doge, koele plek op te slaan. Een schuur of garage is prima. Voorkom wel dat er, bijvoorbeeld door een raam, direct zonlicht op de banden kan vallen.

Behoud van rubberhardheid

Dit komt de rubberhardheid niet ten goede. Als je besluit de banden onverdekt in de buitenlucht te stallen zal de levensduur minder zijn.

banden-rek
Een bandenrek is misschien iets teveel van het goede...

Benzine en oliŽn 

Vermijd ook plekken waar benzine en/of olie in de directe buurt staat, zelfde geldt voor elektrische apparatuur. Deze verspreiden ozon wat niet goed voor het rubber is.

Let er op dat ze niet op een plek liggen waar de temperatuur te hoog kan oplopen dit om te voorkomen dat de rubberhardheid wordt aangetast. Zorg goed voor het rubber, geld uitgeven is niet moeilijk. Geld in je zak houden is veel moeilijker!

Banden markeren

Na het demonteren van je banden markeer je de band op welke plek deze onder je auto heeft gezeten. Dit kan je doen met een bandenstift. Banden hebben een draairichting. Let bij montage goed op dat je deze (weer) op de juiste draairichting monteert. Het is raadzaam om om de 10.000-15.000 km de voorwielen achter te plaatsen en vice versa. Zo verhoog je de kans op een gelijkmatige slijtage van banden. Verwissel de banden niet van de linkerkant van de auto naar de rechterkant!


Banden op de velg opslaan

1) Niet de banden staand bewaren.
2) Bij stapelen elke maand van volgorde wisselen.
3) Banden aan de velg ophangen is het beste.

Tip: via een velgenboom kun je handig en snel thuis je banden opbergen.

Losse banden opslaan

1) Niet stapelen.
2) Niet aan de band ophangen.
3) Staand bewaren en elke maand banden draaien is het beste.

banden-opslaan
Sla banden op bovenstaande wijze op, dan heb je maximaal profijt van de bandenset.

Banden opslag

Als je zelf geen ruimte hebt voor je bandjes kun je eens bij een bandendealer informeren voor opslag tijdens de zomer en winter. Als je daar dan ook nog eens je banden koopt kun je wellicht afdingen dat je bandjes daar dan wel opgeslagen kunnen worden. Bandenhoezen houden het rubber stofvrij, niet noodzakelijk, wel handig.
banden-ophang-systeem
Mooi en functioneel!

Menu tuning-gids.nl
Daarom Tuning Gids
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle Banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Velgenboom Velgenboom maakt bandenopslag gemakkelijk!
Zomerbanden Zomerbanden: de voor- en nadelen op een rij
Centreerringen Centreerringen: onmisbaar voor je auto!
Sporing Sporing aanpassen: onderstel afstellen voor het circuit
Thuiskomer Thuiskomer als reserveband: snel weer onderweg!

Veilig betalen met
Wij verzenden via
Keurmerk
Sitemap | Cookies | Disclaimer | © Copyright 2005 - 2016 Tuning-gids.nl