Home Banden & velgen Bandenlabel

Via bandenlabel autoband prestaties in één oogopslag

Banden hebben meestal geen prioriteit als je jouw auto gaat stylen. Maar het bandenlabel zou daar wel een verandering in kunnen aanbrengen. Kijk een wat verder dan naar de breedte van de banden, aan de velgen besteed je waarschijnlijk veel meer aandacht. Het is zeker de moeite om de bandenlabels te vergelijken, jij wilt toch ook geld besparen?!


Bandenlabel als hulpmiddel

Toch kan het lonen om je een beetje te verdiepen in de banden die je onder je auto wilt hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de hoeveelheid brandstof die je jaarlijks in je auto giet. Het bandenlabel, ookwel bandenetiket genoemd, is vanaf 1 november 2012 verplicht, is een makkelijk hulpmiddel.

Bandenlabel nader beken

Het doel van het bandenlabel is tweeledig: meer veiligheid op de weg en betere bescherming van het milieu. Banden die voor veel grip op nat wegdek zorgen, zijn natuurlijk wel zo veilig. Het geluidsniveau en de rolweerstand hebben invloed op het milieu. Hoe meer lawaai banden maken, hoe vervelender dit is voor de omgeving. En hoe hoger de rolweerstand, hoe hoger het brandstofverbruik én de CO2-uitstoot. Dat een band met een lage rolweerstand en een laag geluidsniveau ook aangenaam zijn voor jezelf, is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.

bandenlabel vergemakkelijkt bandenkeuze
Bandenlabel vergemakkelijkt bandenkeuze?

Rolweerstand bandenlabel

Op het - Europese - bandenetiket staan drie belangrijke kenmerken van de band. Het eerste is de rolweerstand die samenhangt met het brandstofverbruik van je auto. Hoe lager de rolweerstand, hoe zuiniger je auto rijdt. Staat er op het bandenlabel een A bij de rolweerstand vermeld, dan is de rolweerstand minimaal. De maximaal toegestane rolweerstand wordt aangegeven met een G. Bij een band met een lage rolweerstand, dat wordt vastgesteld in een test, kan je zo een hele tank brandstof per jaar besparen als je 15.000 kilometer per jaar rijdt.

Grip op bandenlabel

Het tweede kenmerk op het bandenlabel is de grip op een natte weg, alias de Wet Grip Index. Een band met een A-label zal een stuk minder snel doorslippen op nat wegdek dan een band met G-label. Het verschil tussen beide labels kan oplopen tot wel dertig procent. Dat betekent dat banden met een A-label een 18 meter kortere remweg kunnen hebben dan banden met een G-label bij een snelheid van 80 kilometer per uur!


Sttt, een auto!


Het laatste kenmerk dat op het bandenlabel beoordeeld wordt, is het geluidsniveau van de band, uitgedrukt in decibellen en aangegeven met drie golfjes. Drie zwarte golfjes betekenen dat de band relatief veel geluid produceert, één zwart golfje geeft aan dat de band aardig stil is. De toekomstige norm ligt rond de 75 decibel. Produceert de band meer geluid, dan krijgt hij genadeloos drie golfjes toebedeeld. Maakt de band meer dan drie decibel minder geluid, dan krijgt hij één zwart golfje. En mocht je nu denken: wat maakt één decibel meer of minder nu uit? Dan vertellen we je graag dat één decibel minder het afrolgeluid al kan halveren!



Zichtbaar bandenlabel

Het bandenlabel moet voor jou als koper altijd inzichtelijk zijn. Bijvoorbeeld op showroom modellen en bij de aanschaf via internet. Ook op de factuur die je ontvangt bij aankoop van de banden, moet vermeld worden welk label de banden hebben. Er zijn wel wat uitzonderingen. Banden die speciaal gemaakt zijn voor oude automodellen met een bouwjaar voor 1990 hoeven
geen bandenlabel te hebben. Ook winterbanden hebben voorlopig nog geen label. In de toekomst zal dit misschien veranderen.


Niet zaligmakend

Natuurlijk geeft het Europese bandenlabel, dat nu al door diverse fabrikanten wordt aangegeven, slechts een indruk. Vraag altijd extra informatie als je banden gaat aanschaffen. Hoe functioneren de banden bijvoorbeeld als het niet regent, maar
sneeuwt of ijzelt? Welke banden passen het beste bij jouw auto?
"Staar je niet blind op een bandenlabel. Rijstijl is ook een zeer belangrijke besparingsfactor! "

En let natuurlijk ook altijd op de maat van de banden, want niet alle banden laten zich onder jouw auto zetten. De maat van de banden blijft gewoon vermeld staan op de zijkant van de banden. De benodigde maat voor jouw auto kun je meestal vinden in het instructieboekje van je auto.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier

Ook leuk
Velgenlak Velgenlak maakt je velgen weer als nieuw!
Klapband voorkomen Klapband: onderspanning & overbelasting boosdoeners!
Cuppen banden Banden cuppen = onregelmatige zaagtandslijtage
Bandenspanningsmeter Nut én noodzaak van een eigen bandenspanningsmeter
Sportvelgen Informatie over lichtmetalen sportvelgen

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl