Home Poetsmateriaal saharazand van auto wassen

Auto wassen na Saharazand: volg dit stap-voor-stap autowas plan en voorkom extra krassen

Saharazand - het woestijnstof dat uit de Sahara naar onze gebieden waait, kan een ware nachtmerrie zijn voor je autolak. Maar wees gerust, in dit artikel leer je hoe je de woestijnstof veilig verwijdert. Hoe je kunt voorkomen dat 't op je auto komt en hoe je je auto beschermt tegen het fijne woestijnzand. Dankzij onze tips en tricks, zul je snel weer rijden in een glimmende auto.


Sharazand op je auto?

...Is makkelijk te herkennen. Op vrijwel de gehele auto is een dun laagje stof of fijnzand zichtbaar. De kleur van de zanddeeltjes is vaak oranje. De auto is feitelijk bedekt met een oranje waas. Goed, het spul is dus vrij simpel te herkennen. Maar hoe komt het zand uit de Sahara, wat ook wel 'bloedregen' vanwege de kleur wordt genoemd, überhaupt op jouw auto terecht? De woestijn is letterlijk 3.000 kilometer verwijderd van Nederland!


Het resultaat van woestijnzand op het achterraam

Wanneer komt Saharazand?

Saharazand kan naar Nederland komen wanneer er een zandstorm plaatsvindt in de Sahara-woestijn. Dit gebeurt meestal tijdens de periode van maart tot en met mei, wanneer de luchtstroom boven Noord-Afrika in de richting van Europa gaat. De zanddeeltjes en stofwolken komen dan veelal over de Middellandse zee meegenomen met de wind, en kunnen in Nederland -via regen- neerdalen. Goed om te weten dat zandstormen van deze grootte niet vaak terechtkomen in Nederland. 


Hoe vaak hebben we eigenlijk last van dit soort zandstormen?


Over de hoeveelheid stof en de frequentie van zandstormen valt geen pijl op te trekken. Dit kan variëren van jaar tot jaar Deze stofwolken kunnen zich onwijs ver verplaatsen, tot duizenden kilometers, en slaan vervolgens -na een regenbui- neer op jouw auto. Tijdens het weerbericht op TV waarschuwen de meteorologen vaak voor een naderende woestijnstof. Doe daar je voordeel mee en neem dan maatregelen. Verderop in dit artikel geven wij een aantal tips over hoe je kunt voorkomen dat zand op je auto kan neervallen.

Het fijnzand komt zelf onder de motorkap...

Waarom is Saharazand slecht voor je auto?

Het zand op de lak is op zich niet slecht of schadelijk. Het gaat erom wat jij vervolgens doet om de geelachtige waas van de auto te verwijderen! Het zand is enorm fijn en minuscuul kartelig. Dit zijn ingrediënten voor een kraspartij op de auto, volg de juiste stappen om extra krassen en swirls in de autolak te voorkomen. Wat je in ieder geval nooit moet doen:

1. In een lollige bui een gezichtje of tekst met je vinger op de lak maken!
Je duwt dan nl. het zand in de lak en veroorzaakt dan het schuurpapier effect. Gevolg: krassen. Dit effect krijg je ook als je met een schuurspons op je autolak te werk gaat. 


2. Even de ruitensproeier aan en de ruitenwissers het zand laten verwijderen.
De eerste paar keren dat de wissers over het raam gaan zie je hoe de wissers eerst een waas creëren. Daarna wordt het raam wel schoon, echter kan het zo maar zo zijn dat tal van fijne krasjes op het raam aanwezig zijn. Niet fijn voor het raam (en dus zicht). De fijne krasjes kunnen bij bepaalde weersomstandigheden het zicht structureel belemmeren. Die laagstaande zon wordt dan nog hinderlijker. Maar ook de ruitenwissers worden er niet beter van.  Beste is om het zand er met wat water eerst weg te spoelen en daarna de wissers pas te gebruiken.

Pas op! Spoel eerst het raam af, zet daarna de wissers pas aan. Deze strepen kunnen soms een naar staartje hebben.

3. Met een natte spons direct het fijne zand verwijderen.
Ook hier loop je dan het risico dat de fijne zandkorreltjes krassen veroorzaken. Goed voorspoelen is het advies. Zorg dat de gele waas niet meer zichtbaar is. Spuit de auto af met een tuinslag of rij naar een wasbox en spoel de auto af met de hogedrukspuit. Zet de straal van de hogedrukspuit niet te dicht op de auto. Door de forse druk 'schuur' je dan de fijne zandkorreltjes over de lak en kunnen (hele kleine) krasjes ontstaan. Neem voldoende afstand en laat de 'wolk' van water het fijne stof van je auto verwijderen. Daarna kun je jouw auto op de gebruikelijke manier wassen. Tip doe dit dan volgens het 2 emmer principe


Zorg voor voldoende afstand tussen de hogedrukspuit en de auto

Auto wassen na Saharazand: 3 stappen

De strijd tegen de woestijn op je auto: hoe Saharazand te verwijderen in 4 stappen:


1.Spoel je auto goed af met voldoende water. Werk van boven naar onder, dat scheelt een hoop extra werk. Vergeet ook de onzichtbare plekken niet: denk aan wielkasten, dorpels en het gedeelte tussen het chassis en de deuren.
2.Wassen je auto daarna op reguliere manier en spoel de auto goed af.
3.Droog tenslotte je auto af met een zeemleren lap of een microvezel doek.
4.Als je nog puf over hebt: behandel je auto met een waxlaag of detailing spray. je auto gaat er mooi van glimmen en je hebt een vuil- en waterafstotende beschermlaag aangebracht!


Wasstraat na Saharastof?

Met je auto door de wasstraat is ook een optie. Ons advies is dan om voor een programma te kiezen met een (uitgebreid) voorspoel programma. Op deze manier wordt eerst het stof van je auto gespoeld, daarna kunnen de was borstels hun werk doen. Houd rekening met een flinke rij bij de wasstraat. Iedereen in jouw omgeving heeft er last van gehad en wil met een 'frisse' auto rijden. File rijden richting de wasstraat is -de eerste dagen na het neervallen van Saharazand- eerder regel dan uitzondering. Ga je op een zaterdag of zondag? Dan ben je waarschijnlijk helemaal de sjaak...



Voorkomen dat Saharazand op je auto komt

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat het woestijnzand op je auto terecht komt. We behandelen enkele 'no brainers', maar ook een aantal minder voor de hand liggende maatregelen. Kijk vooral wat voor jou haalbare kaart is. Er zit overigens wel een mooie tip tussen die voor elke autobezitter interessant kan zijn. Een autohoes kun je ook in de winter goed gebruiken.


1. Parkeer in een garage of onder een afdak:
Als je weet dat er een zandstorm op komst is, parkeer dan je auto in een garage of onder een afdak om te voorkomen en/of de kans te verkleinen dat zand op je auto terechtkomt.

2. Bedek je auto met een autohoes of carcover:
Je kunt een autohoes of carcover gebruiken om je auto te bedekken als je weet dat er een zandstorm op komst is. Dan komt het zand op de hoes in plaats van je lak.

3. Wrap je auto:
Als je het 't idee loopt om je auto te wrappen, het wrapfolie wordt op de carrosserie van de auto aangebracht. Dit zorgt er voor dat zand veel minder direct op carrosserie terecht komt.

4. Hopen dat het niet gaat regenen als de Saharazand over Nederland wordt geblazen door de wind :-)


Je kunt niet alles voorkomen

Saharazand is slecht voor een auto omdat het fijn is en zich gemakkelijk nestelt in kleine openingen en bewegende delen van je auto. Daarbij moet gezegd worden dat 't geen noemenswaardige impact heeft op bijvoorbeeld remschrijven of je radiator. Deze kunnen wel wat hebben.

Het interieurfilter (pollenfilter) kan eerder last van krijgen. Het fijne stof kan er voor zorgen dat het filter eerder 'vol' komt te zitten, waardoor de werking afneemt. Het luchtfilter van de motor heeft er geen last van het zand. Vaak zitten het luchtfilter in een afgesloten luchtfilterhuis waar stof en zand niet bij kunnen. Het is een ander verhaal als je met een open luchtfilter rijdt. Daar zou het zand makkelijker bij kunnen. Maar ook deze zogenoemde sportfilters kunnen wel wat hebben. Deze zijn zelfs uitvoerig getest in de woestijn.

Geen garage? Dan is een autohoes wellicht een oplossing?



Ook vervelend: vogelpoep op je auto

Vogelpoep is nog zo een goedje wat je met een plannetje moet gaan verwijderen. Ook hier liggen krassen op de loer. Kern van het verhaal: verwijder vogelpoep zo snel mogelijk van je auto, de zuren in de uitwerpselen kunnen zich in je lak gaan vreten. En dat wil je niet omdat deze vlekken vrijwel niet te verwijderen zijn...Zie hier ons artikel over hoe je vogelpoep van een auto verwijderd.



Zand komt uiteindelijk overal terecht


Ook vervelend: boomhars op je auto

En we zijn er nog niet! Boomhars valt ook in de categorie 'met beleid verwijderen'. Als hars op je auto valt wordt dit keihard. Dit maakt het lastiger om te verwijderen. Het is dan niet wenselijk om rücksichtslos te werk te gaan...Keihard gaan boenen met een doek of spons is niet 't meest verstandige om te doen. Zie hier ons artikel over hoe je boomhars van een auto verwijderd
Doe de autoraam-open-geluid check

De wat? We leggen het uit, als jij tijdens het naar beneden glijden van het autoraam een knarsend geluid hoort dan komt dit mogelijk door zand en/of vuil Dat zicht tussen het raam en de rubbers bevindt. Als jij dan 't autoraam bedient gaat dat schuren en ontstaan er op den duur krasjes op -met name- de zijkanten van het autoraam. Maak de rubbers en het raam goed zand,- en vuilvrij. Als je geen knarsend of schurend geluid meer hoort is het probleem dan opgelost.


Conclusie

Het verwijderen van Saharazand van een auto is belangrijk omdat het zand de lak van de auto in potentie kan beschadigen en kan leiden tot krassen en swirls. Of je nu je auto met de hand gaat wassen of door de wasstraat gaat: zorg dat je goed (met voldoende water) de auto voorspoelt. op deze manier glijdt het Saharastof van je auto en kun je met een gerust hart je auto (laten) wassen. Veel succes!


Samengevat


Hoe krijg je Saharazand van je auto af?
Door vooral vooraf goed en veel te spoelen met water, daarna volstaat een reguliere wasbeurt.

Hoe auto wassen na Saharazand?
Dit kun je met de hand doen, of je kunt richting een wasstraat rijden.

Is Saharastof slecht voor je auto?
De stof op zich is niet schadelijk voor je auto, het gaat erom wat JIJ vooral niet moet doen om de stof van je auto te verwijderen.


Wat hier is gebeurt vragen wij ons af; het is in ieder geval geen woestijn-stof!
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
hars op auto verwijderen
Hars op auto? 7 tips om hars van autolak te verwijderen
Vogelpoep auto
Laat vogelpoep niet inwerken op autolak!
Auto wassen
Was jij je auto op de juiste manier? Lees hier onze tips!
Auto spons en zeem
Autowas spons en zeem pagina, informatie over autowas producten en tips.
Wassen en waxen
Auto wassen en waxen - overzicht van autowas + autoverzorging tips
Meer
Alle artikelen lees je hier
Ook leuk
Vogelpoep auto Vogelpoep en insecten op je auto… tips voor je autolak!
Autolak spray Kras op je lak? verwijder 'm binnen 15 minuten
Aquapel Aquapel: helder en beter onder alle omstandigheden
Bumperbeschermers Voorkom schade door stijlvolle bumperbescherming
Steenslag Steenslag: hoe kun je steenslag verwijderen?

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl