Home Auto styling Ramen tinten

Ramen tinten, raamfolie aanbrengen & APK eisen

Waarom ruifolie? Ten eerste : uitstraling, snel, stijl, klasse, sportief. Ten tweede : het klimaat in de auto. Geen last meer van de branderige zon of het verkleuren van je interieur.

Ramen blinderen

Via ramen blinderen reduceer je de warmte door de zon tot maar liefst 65%. De branderige zonnestralen worden door deze films teruggedrongen. Ook de laaghangende zon is ineens niet hinderlijk meer. Vergeet bij het warme weer het olie peil niet.

Politienorm

De lichtdoorlaatbaarheid moet op de voorruit en voorste portierruiten altijd minimaal 50% zijn. Meer info onder aan.

tintfolie
Tintfolie: stoere looks, veilig en functioneel!

Autoraamfolie

Blinderings folie remt de lastige reflectie van eventuele tegenliggers en objecten. Tevens wordt via glascoating de hinderlijke lichtstralen van medeweggebruikers dusdanig gereduceerd dat de hinderlijke schittering weg is.

Veiligheid

Er is nog een andere vorm van veiligheid bij het gebruik van raamfolie nl; rondvliegende glasscherven wordt verkleind wanneer er een raamfolie is geïnstalleerd.
APK-eisen ramen tinten

Naast de wettelijke regel hierboven bestaan er ook APK-eisen. Aan deze eisen is toegevoegd dat de ruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken. Te denken valt daarbij aan stickers, lichtdoorlaatbaarheid beperkende folie of, voor wat betreft de achterruit, jaloezieën die de achterruit dichtmaken.

autoramen tintfolie
Zelf raamfolie aanbrengen is goed te doen.

Politienorm 

Volgens de APK-eisen bepaald de keurmeester of hij het zicht naar buiten toereikend vindt of niet.

Normaal was een 35% lichtdoorlatende folie geen probleem. Maar aangezien oom agent graag boetes uitdeelt aan zijn makkelijkste prooi: autoliefhebbers, dus ben je gewaarschuwd! Ga dus niet te donker met je folie, check met name hoe het zicht uit de auto is als het wat donkerder weer is.

Lees onderstaande eerst eens aandachtig door, wij hebben geprobeerd om allerhande info m.b.t tot ramentinten en de wet voor je uit te leggen. 

Door de jaren heen is gebleken dat de regelgeving op het gebied van raamfolie allerminst duidelijk is. Personen die bekeurd zijn voor het feit dat er autofolie op de voorruit en/of zijruiten is aangebracht hebben reeds terecht bezwaar kunnen aantekenen, omdat artikelnummer 5.2.41 lid 1a en 1b voor meerdere uitleg vatbaar is.

Omdat dit ook voor de politie een doorn in het oog was, heeft een agent zelf zijn auto laten tinten en zich laten verbaliseren. Deze zaak is aangevochten en is op 4 maart 05 in Utrecht voorgekomen. De rechter heeft beslist dat zowel coating als folie niet is toegestaan omdat dit een verkleuring veroorzaakt op de ruit, dan wel uitgelegd kan worden als een onnodig voorwerp.


NIEUWE REGEL: 'Tintman' meet autoruiten met coating

Tegenwoordig heeft de politie een 'Tintman'; een apparaatje dat de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten kan meten. Het is bedoeld om na te gaan of autobezitters die folie (coating) op het raam hebben geplakt, in overtreding zijn. Nu wordt er vaak driftig gediscussieerd als agenten een auto met zwart gemaakte ramen aan de kant zetten; de Tintman moet daar een einde aan maken.

Politienorm

De lichtdoorlaatbaarheid moet op de voorruit en voorste portierruiten altijd minimaal 50% zijn.

Hierbij kan worden opgemerkt dat uit ervaring van KLPD opsporingsambtenaren is gebleken dat als door autoruiten niet naar binnen kan worden gekeken de gemeten lichtdoorlaatbaarheid beduidend minder bedraagt dan 50%.

Werkwijze

Weinig politievoertuigen zijn uitgerust met een Tintman. In het geval binnen je regio op een politiebureau wel een geschikt meetmiddel aanwezig is, kan het voertuig bij het vermoeden dat één of meer ruiten niet aan de gestelde eisen voldoen, op grond van artikel 160 lid 4 WVW 1994 voor een nader onderzoek naar dat politiebureau worden overgebracht.

Als vervolgens bij meting blijkt dat de lichtdoorlaatbaarheid minder dan 50% bedraagt, kan een 'aankondiging van beschikking worden uitgereikt. Hiervoor moet feitcode N420 B worden gebruikt. Tevens kan het kentekenbewijs deel 1 (A) of je kentekencard worden ingevorderd, waarna betrokkene in de gelegenheid wordt gesteld om binnen 4 weken aan te tonen dat zijn voertuig weer aan de gestelde eisen voldoet.

Inkijkwerend

Niet naar binnen- maar wel naar buiten kunnen kijken = inbraakwerend. Doordat de inkijk tot het minimum beperkt kan worden, zullen inbrekers niet zo snel je auto uitkiezen als doelwit.

Met de juiste keuze, van de autoraamfolie, is het mogelijk dat je waardevolle spullen van buitenaf niet meer te zien zijn, terwijl je wel gewoon naar buiten kunt kijken. Men zal zich dus wel

raamfolie op auto
bedenken om al de moeite te nemen om uw auto of bedrijfswagen open te breken. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen eisen dan ook dat de ramen getint worden.

Rechterlijke opties

1. Een mogelijkheid is dat die rechter tot de conclusie komt dat folie, mits goed aangebracht in een lichte tint, de veiligheid zelfs verhoogt, en daarbij wellicht aangeeft dat er een maatstaf vastgesteld dient te worden door het Ministrie van Verkeer betreffende de lichtdoorlaatbaarheid van de raamfolie. (diverse leveranciers hebben al voorstellen hiervoor gestuurd naar het Ministerie van Verkeer)

2. Of de rechter houdt vast aan de eerder gedane uitspraak en verbiedt de raamfolie en coating op de voorruit en voorste draairamen. Indien dit het geval is, zal deze uitspraak worden gebruikt bij een noodzakelijke wetswijziging. Deze wetswijziging zal echter nog enkele jaren op zich laten wachten, en tot die tijd zullen agenten zich gesterkt voelen door de uitspraak van de rechter om door te gaan met het verbaliseren van getinte auto's. Dit zal als gevolg hebben dat bezwaar indienen tegen een verbaal nagenoeg geen zin meer zal hebben. Kun je wellicht beter wat meer geld aan aan een goede auto olie geven?

Voertuigreglement

In het Voertuigreglement staan onder andere de permanente eisen. Voor wat betreft ruiten zegt dit reglement:

1. De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
2. Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel, mag de achterruit:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
3. De Minister kan regels vaststellen omtrent het bepaalde in het eerste lid. Op 4 maart 2005 heeft de kantonrechter in Utrecht een uitspraak gedaan inzake het gebruik van folie/coating. Zijn redenering was als volgt:

Volgens de betrokkene werd zijn uitzicht niet belemmerd door de coating op de rechterzijruit en de folie op de linkerzijruit van zijn auto. Bovendien, zo voerde hij aan, staat in de wet niet duidelijk wat wel en wat niet mag. In het Voertuigreglement artikel 5.2.41 lid 1 onder a en b staat hierover:

De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. De kantonrechter oordeelde dat de ruit door de coating een verkleuring vertoont zoals bedoeld in het Voertuigreglement.

Folie op de voorruit verklaarde hij tot onnodig voorwerp zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Beide beroepen werden dan ook ongegrond verklaard door de kantonrechter.

Kortom: het is niet toegestaan om autoruiten (voorruit en voorste zijruiten) te voorzien van een folie of een coating met een lichtdoorlaatbaarheid minder dan 50%.


Koop nu in de webshop!

  • Grootste van de Benelux: 50.000 artikelen
  • Voor 19:00 besteld, vandaag verzonden
  • Klanten geven ons een 9.1/10
  • Snel bestellen in 3 minuten: een account maken is niet verplicht
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Auto koelvloeistof
Koelvloeistof voor de motor pagina, tips hoe je de automotor koel houdt.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Zomerbanden
Zomerbanden auto - informatie over zomerbanden voor je auto.
Brandblussers
Auto brandblusser is een life saver! Check onze blustips.
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier
Daarom Tuning Gids

Ook leuk
Bodykits Bodykits en spoilersets geven de auto tuning-look
Tuning bumpers Bredere bumpers, auto tuning op zijn best
Zijwindschermen Zijwindschermen: frisse lucht én fraaiere uitstraling
Spatbordverbreders Via spatbordverbreders een bodykit look!
Kleppendeksel Geef je kleppendeksel een kleurtje

Veilig betalen met
Wij verzenden via
Keurmerk
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2018 Tuning-gids.nl