Home Banden & velgen Zomerbanden

Zomerbanden: de voor- en nadelen op een rij

Zomerbanden: zin of onzin? Als je een auto koopt is deze standaard meestal voorzien van all-seasonsbanden: een compromis tussen de winter- en de zomerband. Er zijn echter omstandigheden waarbij je met een gespecialiseerde band veel beter af bent. Tuning-gids zet de voor- en nadelen van zomerbanden eens haarfijn voor je op een rijtje.  


Zomerbanden

Zomerbanden, ook wel high performance banden genoemd, presteren geweldig op asfalt dat heet of vochtig is. Ideaal voor de zomermaanden dus, wanneer we te maken krijgen met hogere temperaturen en flinke regen- en onweersbuien. 

Het belangrijkste doel van zomerbanden is zorgen voor maximaal contact met het rijoppervlak. Zomerbanden hebben een bijzonder profiel dat duidelijk verschilt van dat van all-season- of winterbanden. Zomerbanden hebben meestal een laag profiel met smalle en vaak vrij ondiepe radiale groeven. 

zomerbanden
Sportief en veilig onderweg met zomerbanden.


Hydroplaning

Bij een nat wegdek loodsen de groeven in dit unieke loopvlakprofiel het regenwater op een efficiënte manier weg van de banden. Zomerbanden kunnen daardoor gevaarlijke situaties zoals slippartijen en hydroplaning voorkomen. Als je zomerbandjes onder je wagen zet benut je bovendien elke kostbare pk die je motor voortbrengt. Door maximaal contact met het asfalt zorgen zomerbanden ervoor dat je vermogen optimaal wordt overgebracht op het wegdek.  


Zomerbanden: meer grip

Bij het vervaardigen van zomerbanden wordt een unieke technologie toegepast. De productie bestaat uit vele verschillende stappen. Zomerbanden hebben een speciale, zachtere rubbersamenstelling, die lekker aan de weg 'plakt'. Als je een poosje rondrijdt met zomerbanden en deze wat gaan slijten, dan worden de groeven nog ondieper. Je merkt dan dat je, bij het rijden op een droog rijoppervlak, steeds meer grip krijgt. Ook prettig: het geluidsniveau van zomerbanden is vrij laag.


Voordelen zomerband

Het moge duidelijk zijn dat zomerbanden in de zomer zeer geschikt zijn voor de rijder die alles uit zijn wagen wil halen. Bij temperaturen boven de 7 graden Celcius staan zomerbanden garant voor de beste prestaties. We zetten de voordelen van zomerbanden even voor je op een rij:  

Veel meer grip bij hogere temperaturen
Verkleinen de kans op slippen en hydroplanen aanzienlijk
Meer stuurcontrole en precisie
Meer stabiliteit en rijcomfort
Economischer (lager brandstofverbruik)
Motorvermogen wordt optimaal overgebracht op het wegdek
Sneller accelereren en remmen 
Lager geluidsniveau


Nadelen zomerband

Aan het rijden op zomerbanden kleven helaas ook een paar nadelen. Zomerbanden hebben een vrij korte productlevenscyclus. Ze hebben meestal een laag profiel en bevinden zich dus dichtbij de grond, waardoor ze sneller beschadigen en slijten. Bij lage temperaturen kun je beter niet op zomerbanden rijden. 

Zomerbanden zijn namelijk zacht als het warm is, maar de speciale rubbersamenstelling wordt keihard bij lage temperaturen. Bij temperaturen onder de zeven graden Celcius werkt een zomerband niet optimaal en verlies je grip, gaat het verbruik omhoog en wordt de remafstand langer. Bij winters weer kunnen zomerbanden ronduit gevaarlijk zijn. Kortom: rijd alleen in de zomer op zomerbanden. Logisch! Nog even de nadelen van zomerbanden op een rijtje:

Niet geschikt voor gebruik in de winter
Alleen rendabel in de zomer
Slijten wat sneller dan all-seasonsbanden 
De voordelen vervallen bij lage temperaturen.

Koop geen troep!

Er is een flink aanbod aan zomerbanden. Let op, want er is een hoop rotzooi op de markt. Goedkoop is vaak duurkoop! Sommige exemplaren zijn niet echt veilig (zeker niet op een nat wegdek), helemáál niet duurzaam!

Ons devies is dan ook: kijk en vergelijk. Lees bijvoorbeeld de reviews over banden. Zijn er banden die (extra) goed tijdens de wintermaanden opereren? Of juist andersom? 

Zomerbanden auto
Dit profiel geeft aan dat we met een ultra sportband te maken hebben.


Welke zomerbanden?

Wil je een duurzame band met optimale prestaties voor een prettige prijs? Wij horen goede dingen over de banden van Bridgestone. Dit zijn echte kwaliteitsbandjes, die altijd goed scoren in de diverse bandentests. 

Nu je op de hoogte bent van alle voor- en nadelen kun je vol overtuiging je keuze maken. Onze conclusie luidt als volgt: op zomerbanden rijd je in de zomer echt veiliger, comfortabeler, economischer én sneller! 


Conclusie: alleen in de zomer!

In de zomer wil het wel eens flink plenzen. Met zomerbanden hoef jij je weinig zorgen te maken over gevaarlijke taferelen zoals slippartijen en hydroplaning. Opgelet: bij lage temperaturen vervallen deze voordelen, daarom noemen we het ook 'zomerbanden'. Okay, de zomers in Nederland vallen vaak tegen. Maar kouder dan 7 graden is echt een uitzondering! En we waren sowieso niet van plan om op deze schatjes naar een skigebied te rijden...
" Zomerbanden presteren perfect, maar niet bij lage temperaturen. Daarom noemen we het ook 'zomerbanden'! "


In het algemeen kun je stellen dat je het best op zomerbanden rijdt als de 'r' uit de maand is. Vanaf mei dus! Vanaf september kun je de winterbandjes er weer onder zetten.


Uitmelken die pk's...

Maar nu over tot waar het om draait: zomerbanden zorgen voor meer grip en brengen het vermogen van de motor optimaal over op het rijoppervlak. Dat betekent dat alle pk'jes die je motor levert ten volle benut worden. Ook de remafstand wordt korter door deze fijne bandjes. Kortom: meer grip, controle en rijplezier, alle paardenkrachten op het asfalt plus een verbeterde acceleratie. Wat zegt u? Optimaal genieten van je pk's en een snellere acceleratie? Eh... doet u er maar vier! 


Tips: zomerbanden opslaan

Hoe kun je je banden het best opslaan om ervoor te zorgen dat ze in perfecte staat blijven tot het nieuwe seizoen? Onze tips:

• Markeer de positie van de banden op de auto, alvorens ze te demonteren. Daardoor kun je ze de volgende zomer eventueel van voor naar achter zetten om tot een gelijkmatige slijtage te komen.
Maak wielen en banden met water schoon en laat goed drogen, om oxidatie te beperken. Als je de banden op het wiel gemonteerd bewaart, controleer dan de aanbevolen spanning.
Bewaar banden die op het wiel zijn gemonteerd liggend of hang ze op aan het wiel.



Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
12V autokoelkast
Koelkastjes voor in de auto, overzicht van mini-koelkasten en autokoelboxen
Auto koelvloeistof
Koelvloeistof voor de motor pagina, tips hoe je de automotor koel houdt.
Airco/climate control
Auto airco - auto airconditioning en climate control adviezen
Brandblussers
Auto brandblusser is een life saver! Check onze blustips.
Ramen tinten
Ramen tinten - overzicht van raamfolie en tintfolie mogelijkheden
Meer
Alle Zomer tips artikelen lees je hier

Ook leuk
Wheels protector Bescherm velgrand tegen beschadigingen
Centreerringen Centreerringen: onmisbaar voor je auto!
Winterbanden met velg winterbanden: heb jij ze met of zonder velg?
Leeftijd autobanden Check de leeftijd van je autobanden eens!
Remklauwverf Geef remklauwen een kleur met remklauw verf: onze tips!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl