Home Verkeerstips Rijbewijs 17 jaar

Rijbewijs 17 jaar: in vijf fasen naar het rijbewijs!

Je rijbewijs als je 17 jaar bent? Vanaf november dit jaar is dat mogelijk. Het theorie examen wordt dan afgenomen als je 16 jaar bent. Als je 16,5 jaar bent ga je autorijlessen volgen. Op je 17e mag je afrijden. Haal je het rijbewijs moet je tot 18 jaar autorijden met een beleider. Vanaf je 18e mag je alleen rijden.

Rijbewijs 17 jaar

Rijbewijs 17 jaar Na een sucesvolle invoering in onder andere Zweden en Noorwegen kan het rijbewijs ook in Nederland behaald worden als je 17 jaar bent! Tijdens het eerste jaar na het behalen van het rijbewijs word je begeleid voor een ervaren door een ervaren bestuurder. Reden: beginnende bestuurders zijn vaak betrokken bij ongelukken.
rijbewijs 17 jaar
Rijbewijs 17 jaar: babyface tieners mogen ook op de weg!

Rijderscoach

De rijderscoach begeleid beginnende bestuurders. De coach heeft flinke rijervaring en leert de beginnend bestuurder nog beter om te gaan met mogelijk gevaarlijke situaties.

Ook worden natuurlijk ook de positieve zaken gecoacht. Voor de goede orde, de coach is geen rij-instructeur, en kan niet ingrijpen via speciale dubbele pedalen. De rijders coach heeft minimaal 5 jaar het rijbewijs.


Rijbewijs 17 jaar:

de vijf fasen Iedereen die tijdens de startdatum van het 2todrive jaar wordt, of dat daarna is geworden kan deelnemen aan het project. De volgorde is dan:

- 16 jaar: ga het theorie-examen halen
- 16,5 jaar: rijlessen nemen
- 17 jaar: rijexamen afleggen
- Geslaagd?: tot je 18de samen met een coach autorijden
- 18 jaar: zelfstandig autorijden!


Eisen coach begeleidend rijden 

Uiteraard worden er strenge eisen aan een coach gesteld, hij/zij moet immers de beginnend bestuurder verder gaan 'bijschaven'. Onderstaand de eisen waaraan een coach moet voldoen. Het RDW controleert of een coach aan de eisen voldoet.

Een coach moet:

- 5 jaar in het rijbewijs hebben.
- 27 jaar of ouder zijn.
- Geen veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad.
- Geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gevolgd.
- Geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad.
- Tijdens het begeleiden niet onder invloed zijn (alcohol, drugs, medicijnen)
- In het bezit zijn van een rijbewijs.

Voor de goede orde, een coach is niet speciaal opgeleid om beginnende bestuurders 'op te leiden'. Dit is de rol van de rij-instructeur. De coach zit naast je en helpt je een nog betere bestuurder te worden, zonder een extra gas- of rempedaal. Enige redmiddel is de handrem of een ruk aan het stuur...Maar dat is natuurlijk niet nodig, je hebt immers het rijexamen met succes afgelegd.

Maximaal 5 coaches

Je kunt zelf diverse coaches kiezen. Het minimum is 1 en maximum is 5. Het is slim om meerdere coaches te kiezen. Op deze manier zorg je ervoor dat je lekker veel kunt rijden. Je bent veel minder afhankelijk de beschikbaarheid van één coach.

Meer coaches = meer leren

Elke coach heeft zijn/haar eigen rijstijl. Incl. de goede zaken en wat minder goede zaken. Voor jou als beginnend bestuurder is het daarom van belang diverse coaches te hebben. Op deze manier wordt je optimaal begeleid en zul je een completere rijder worden. Via een begeleiderspas geef jij aan wie bevoegd is om jou te gaan begeleiden. Indien je een ongeluk veroorzaakt ben jij verantwoordelijk, en niet je coach. Ook verkeersboetes zijn voor jouw rekening.

Oh ja, en ga nou niet stiekum zonder begeleider rijden, als de politie je dan betrapt zul je direct het rijbewijs in kunnen leveren en mag je weer opnieuw het theorie examen en het rij examen moeten afleggen om het rijbewijs weer terug te krijgen. Reken er maar op dat de boete niet mals zal zijn en je thuis het nodige hebt uit te leggen..

Indien de door jou geselecteerde coaches toestemming hebben gegeven om coach te zijn zullen zij een kopie van het legitimatiebewijs bij de aanvraag moeten bijvoegen. Vervolgens ondetekenen zij het aanvraaggformulier en kun jij de stukken opsturen naar het RDW.


Begeleiderspas 


Op de begeleiderspas staan alle namen van jouw coaches. Als de coaches voldoen aan de eisen krijg je binnen 10 werkdagen de pas opgestuurd. Begeleiderspas kun je aanvragen via 2todrive.nl. Enkel jijzelf kan de pas aanvragen! Dus niet de rijschool waar je lest. Dit kan vanaf het moment dat je 16,5 jaar bent. Kosten van de begeleiderspas zijn € 35.

Begeleiderspas kwijt?

Zonder begeleiderspas mag je niet autorijden! Het is daarom slim om direct een nieuwe aan te vragen. Dit is gratis.

Jij als bestuurder zult tijdens het rijden de begeleiderspas en je rijbewijs bij je moeten hebben. Heb je dat niet, dan rij je feitelijk zonder rijbewijs en riskeer je een boete.

Tip: bewaar beide documenten bij elkaar op een logische plek. Bijvoorbeeld in je portemonnee.

Eerst begeleiderspas, dan rijbewijs aanvragen

Als eerste vraag je de begeleiderspas aan. Dit kan vanaf 16,5 jaar. Indien je dan aan alle voorwaarden voldoet krijg je de pas opgestuurd. Hiervoor hoef je niet in het bezit van het rijbewijs te zijn. Indien je slaagt voor het rijexamen vraag je vervolgens het rijbewijs aan in je eigen gemeente. Na je 18e verjaardag mag je alleen de weg op. De begeleiderspas is dan niet meer geldig, deze kun je dan weggooien.

Geslaagd!

Als je met succes het rijexamen hebt afgelegd vraag je het rijbewijs aan in de gemeente waar je woont. De ambtenaar checkt dan of je reeds een begeleiderspas hebt. Als dit het geval is wordt het rijbewijs aangevraagd. Na ongeveer een week is het rijbewijs gereed en kun je samen met je coach(es) de weg op! Gedurende 6 jaar ben je een beginnend bestuurder, d.w.z. dat je punten kan krijgen voor verkeersovertredingen. Teveel punten = rijbewijs inleveren!

Begeleidend autorijden verzekeren

Een auto hoeft niet extra verzekerd te worden als deze voor begeleidend rijden doeleinden wordt gebruikt. Natuurlijk is het wettelijk verplicht een auto te verzekeren. Volledigheidshalve check je ook nog even de polisvoorwaarden van je autoverzekeringsmaatschappij. Zgn. 'leeftijdsbeperkende' clausules moeten -indien aanwezig- wel bekend zijn.

Elke auto geschikt

Elke auto die verzekerd is en voorzien is van een geldige APK mag voor 2todrive worden ingezet. Gebruik je gezonde verstand en ga niet direct in een PK-bom rijden. Dit type auto vergt een ervaren bestuurder die met het vermogen om kunnen gaan. In tegenstelling tot andere landen hoeft de auto niet te worden voorzien van een sticker. Voor de overige weggebruikers is het (of je hebt een flinke babyface) niet te zien dat je met 2todrive bezig bent.

De reden waarom bijvoorbeeld Frankrijk het wel verplicht is een sticker op de auto te plakken laat zich raden: de overige weggebruikers weten dan dat je een onervaren bestuurder bent en kunnen daar dan rekening mee houden.


Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Rijden in de bergen
Rijden in de bergen is een kunst. Tips: bedwing die bergpas!
Puntenrijbewijs
Puntenrijbewijs - en beginnersrijbewijs, lees hier de regels
Schadeformulier
Schadeformulier - bij autoschade aanrijdingformulier invullen
Rijbewijs verlengen
Rijbewijs verlengen - Rijbewijzen verleng je op het gemeentehuis
Auto verzekeren op naam ouders
auto verzekeren op naam van je ouders - slim of stom?
Meer
Alle Verkeerstips artikelen lees je hier
Ook leuk
Vluchtstrook Vluchtstrook regels? Rijden op de vluchtstrook: boete!
Goedkoop tanken Goedkoop tanken, bespaar 15 procent aan de pomp!
Kenteken verloren Kenteken verloren of kentekenplaat gestolen?
Parkeerschijf kopen Blauwe parkeerschijf kopen is boete voorkomen!
Schadeformulier Altijd schade formulier inullen bij autoschade!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl