Home Interieur styling Autohoezen/matten

Automatten in je auto: snelle styling, lees deze tips

Een van de meest populaire interieur modificaties is de automat. Gemakkelijk aan te brengen en er zijn honderden designs waar je uit kunt kiezen. Er zijn een paar zaken waar je op dien te letten bij de aanschaf van automatten. We zetten ze op een rijtje. Mét schoonmaaks tips.

Automatten

Een automat is voorkomt dat je daadwerkelijke echte autobekleding vies wordt. Standaard is het bestuurders gedeelte vaak voorzien van extra bescherming. Nadeel is dat dit in de bekleding verwerkt is. Slijtage en vuiligheid krijg je er op den duur moeilijk uit.

Een losse automat is daarom niet alleen veel praktischer. Deze kun je uitlkoppen en gemakkelijker schoonmaken dan de fabrieks af bekleding

automat
Automatten maken snelle styling mogelijk. Logo's zijn populair.

Glippende padelen

Van met merendeel van de auto's zijn de pedalen voorzien van een rubberen laag. Deze antislip laag voorkomt dat je met natte schoenen van de pedalen afglijdt.

Mooi desgin

Losse automatten zijn dus praktisch. Maar je kunt ook uit honderden desgins kiezen. Je kan een stijl kiezen die helemaal bij jou auto past. Voor de kosten hoef je het niet te laten.  

Standaard of design automat?

Je hebt losse, universele matten, maar je kunt ook een set kopen die speciaal voor jouwt type auto is genaakt. Voordeel is dat deze naadloos aansluiten en dat er een bevestigings oog in de mat aanwezig is.

Bevestigingsoog?

Op de standaard autobekeleding aan de bestuurderskant is aan de linkerkant een haakje aanwezig.

Automat
De rubberen automat is minder populair.

Specifiek voor je auto

Als je een automat neemt die speciaal voor je auto is gemaakt zit er in de mat een gaatje. Deze breng je dan over het haalje aan.

Dit voorkomt dat de mat gaat schuiven. Je maakt behoorlijk wat voetbewegingen. Gasgeven, koppelen, remmen, in,- en uitstappen enz.

Als je ze niet via het bestaande oogje kunt vastzetten bestaat de kans dat de mat een eigen leven gaat leiden.

Tip: anti-slip mat

Je wilt niet een automat opeens tussen je gaspedaal hebben zitten natuurlijk. Als je een standaard mat hebt kun je deze vastzetten met dubbelzijdige tape of aan ander anti-slip materiaal.

Materiaalkeuze

Veelal is een kunststof automat de beste optie. Een automat van rubber geeft niet veel grip en zal de vuil onder je schoenen niet opnemen. Het zal steentjes alleen maar naar de hoeken van de mat sturen.

Traanplaat automat

Traanplaten op de automat ziet er misschien vet uit, maar kan lelijke krassen op je schoenen achterlaten. Vergeet de matjes voor de achterbank niet. Ga dus voor een complete set matten, 4 stuks in totaal dus.

automaten
Automat met plasticen traanmotief.

Automatten schoon maken

Je bolide schoonmaken gaat natuurlijk 10 zo makkelijk als je automatten hebt. Je haalt ze er uit, klopt deze tegen een boom uit en het stof/zand zal je om je oren vliegen.

Let op

Doe dit niet vlakbij je auto. Dit zand kan op je auto komen en dat sta jij er dan tijdens het wassen lekker in je lak te wrijven! Even de stofzuiger er over heen en ze kunnen er weer even tegen aan.

Automat-schoonmaken
Klop een automat niet te dicht in de buurt van de auto uit.

Verwijderen van olievlekken uit automat

Olie,- en vetvlekken komen helaas vaak voor op automatten. Olieresten die op we weg liggen (denk aan parkeergarages) neem je onbewust mee. Je veegt je voeten als het ware op de automat. Hoe verwijder je zo een vleknu het beste? zonder je autobekleding nog vuiler te maken!

1. Verwijder al het olie en/of vet door het met een bot mes weg teschrapen. Dit vergemakkelijkt het verwijderen van de olievlek straks.

2. plaats een stuk ovenpapier of een stuk van een papieren zak over de vlek. Zo een meeneem zak van de Mcdonalds bijvoorbeeld. Druk nu voorzichtig met de strijkbout op het bevlekte autokleed.

3. Til het papier van de bekleding af nadat de olie is geabsorbeerd door hetpapier.

4. Verwijder de nog zichtbare vlekken met een vochtige spons met vloerkleed reiniger.

Als er nog vuilresten blijven zitten verwijder je deze het beste meteen oude handdoek. Herhaal dit proces totdat je autobekleding weer vlekvrij is!

"Net als stoelhoezen zijn auto matten typisch van die dingen die na verloop van tijd gaan slijten. Vooral de mat van de bestuurder heeft veel te lijden."

Menu tuning-gids.nl
Gerelateerd
Carbonfolie/looks
Carbon look auto interieur - dashboard, autospiegels een carbon-desgin geven
Instaplijsten
Instaplijsten - verfraai dorpels via een instaplijst
Dashboard styling
Dashboard informatie, overzicht van tuning van dashboards
Middenarmsteun
Middenarmsteun - middenarmsteun en armsteun voor in de auto
Sportsturen
Sportsturen - overzicht van racesturen en sportsturen
Meer
Alle Interieur styling artikelen lees je hier
Daarom Tuning Gids

Ook leuk
Claxon en luchthoorn Claxon en luchthoorn, wat mag er nu wel en niet?
Turbotimer Een turbo timer laat je turbo optimaal afkoelen
Autostoelhoezen Autostoelhoezen: geef je autostoel een make-over
Kofferbakmat 9 redenen waarom een kofferbakmat onmisbaar is
Omvormer auto 12v 12V omvormer: electronica gebruiken in de auto!

Veilig betalen met
Wij verzenden via
Keurmerk
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2017 Tuning-gids.nl