Home Veiligheidstips Euro-codicil

Het Euro-codicil: de reddingskaart die levens redt!

Elke dag komen zo’n vijftig Nederlanders niet veilig thuis… Dagelijks eist het verkeer 2 dodelijke slachtoffers en 48 gewonden. Daarom is er nu de Europese reddingskaart: het Euro-codicil. Deze combinatie van voertuigkaart en personenpas vergroot je kansen na een ongeluk!


Euro-codicil

Direct na het ongeval, dát is het kostbare uur waarin levens gered kunnen worden of de ernst van het letsel beperkt kan worden. Voor jezelf én je passagiers. Juiste informatie en zo snel mogelijk! Dit is essentieel voor de hulpverleners, die veel tijd kunnen besparen als ze niet hoeven zoeken naar de veiligste manier om te werk te gaan. Daarom is er nu de Europese reddingskaart: het Euro-codicil.

Het Euro-codicil bestaat uit drie onderdelen: een personenpas, voertuigkaart en markeringssticker.
Euro-codicil reddingskaart voertuigkaart personenpas


Markeringssticker

De sticker plaats je links onderin aan de binnenzijde van de voorruit, zodat de hulpdiensten kunnen zien dat het Euro-codicil aanwezig is. Dan weten ze meteen waar ze de nodige informatie kunnen vinden.

Voertuigkaart

Bewaar de voertuigkaart achter de zonneklep van je auto. Op de voertuigkaart staat technische voertuiginformatie over je auto. Het geeft de hulpverleners belangrijke informatie. 


Altijd meenemen

Wat er ook gebeurt onderweg: zorg dat je erop voorbereid bent. Natuurlijk heb jij naast je iPad en je Euro-codicil ook altijd je autopapieren bij je, plus in elk geval een pechset, een veiligheidshamer, een isoleerdeken, reflectiekleding, een verbanddoos, een schadeformulier en een pen.
Euro-codicil reddingskaart voertuigkaart
Bewaar 'm achter de zonneklep: de voertuigkaart

Informatie

Het vertelt ze onder meer welke veiligheidssystemen aan boord zijn en waar zaken als accu’s, airbags, de brandstoftank en carrosserie versterkingen zich bevinden. Deze gegevens scheelt de brandweer heel veel tijd als de auto moet worden opengebroken.

De voertuigkaart zorgt ervoor dat jij en je passagiers snel en veilig uit de auto gehaald kunt worden. Bovendien vergroot deze informatie de veiligheid voor de hulpverleners zelf.

Personenpas

Als bestuurder draag jij de Euro-codicil personenpas bij je. Met deze pas kun je snel geïdentificeerd worden. Er staat op wie er gewaarschuwd moet worden bij een ongeval: de politie kan meteen je geliefden op de hoogte brengen. Nog belangrijker: de medische informatie die hierop vermeld staat kan je leven redden. Heb je allergieën of aandoeningen die van belang kunnen zijn bij het medisch handelen? Het staat er allemaal op.


Help, een ongeluk!

Ook als je een zeer goede bestuurder bent kan het je overkomen: jij of een ander maakt een foutje, met dramatische gevolgen. Je auto in de prak! Of erger: er zijn gewonden of zelfs mensen in levensgevaar. Het is belangrijk om niet in paniek te raken!

Het Euro-codicil helpt je hulpverleners om snel en adequaat te handelen. Maar wat moet jij doen, totdat de hulptroepen gearriveerd zijn? Volg onderstaand stappenplan.

Bestellen


Bestellen is simpel. Houd je rijbewijs, kenteken en persoonlijke alarmnummers bij de hand en ga naar www.euro-codicil.nl. Druk op de groene bestel-knop en kies de complete set. Vul je persoonlijke gegevens in en selecteer daarna via een pull down menu je auto. Betalen kan met iDeal of via eenmalige machtiging.

1. Veiligheid

Ben je betrokken bij een ongeval of ben je als eerste ter plekke, dan is het zaak om meteen te voorkomen dat de slachtoffers én de overige weggebruikers (nog meer) gevaar lopen. Er kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan, zeker op de snelweg!

Zet de alarmlichten aan en zorg er daarna voor dat alle betrokkenen achter de vangrail gaan staan. Is er iemand echt gewond? Verplaats deze persoon niet, maar leg een jas of (isoleer)deken over hem heen.

2. Hulp inroepen

Als er iemand gewond is, bij vermoeden van een misdrijf, bij een groot meningsverschil met de andere partij, als een betrokkene is doorgereden na het ongeluk, als één van de auto's niet meer kan rijden of als er een buitenlands voertuig bij het ongeluk betrokken is, bel dan altijd de hulpdiensten. Bel 1-1-2 en vraag om assistentie. Heb je geen telefoon, zorg dan dat jij of iemand anders naar de dichtstbijzijnde praatpaal loopt om de hulpdiensten te alarmeren.

3. Voertuigen verplaatsen

Plaats de gevarendriehoek om het overige verkeer te waarschuwen. Plaats indien aanwezig ook kegels. Zorg dat zoveel mogelijk betrokkenen reflectiekleding aantrekken.

Staan alle voertuigen op een veilige plek? Laat ze staan indien het verkeer niet gehinderd wordt. Is dat wel het geval, neem dan eerst zoveel mogelijk foto's van de huidige situatie. Verplaats pas daarna voertuigen die een gevaar op de weg zijn.

4. Gegevens verzamelen

Maak ook foto's van eventuele remsporen, schade aan de voertuigen, glas op de weg… kortom: verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Noteer daarna de gegevens van alle betrokkenen en verstrek je eigen gegevens. Let op: het is strafbaar om de plaats van een ongeval te verlaten zonder je gegevens achter te laten.

auto-ongeluk euro-codicil reddingskaart hulpdiensten


Hij doet 't niet meer!

Rijdt jouw auto helemaal niet meer? Kijk op je groene kaart voor de gegevens van de hulpdienst van je autoverzekering. Bel ze, zodat ze jouw wagen zo snel mogelijk kunnen wegslepen.

"

'Jij reed te langzaam!' 'En jij was aan het bumperkleven!' Vermijd de discussie over de schuldvraag!

"

5. Schadeformulier

Vul samen met de andere partij de voorkant van het Europees Schadeformulier in. Van belang is dat hierop vermeld staat van welke kant de verschillende partijen kwamen, hoe hard iedereen reed en hoe het ongeval tot stand kwam. De achterkant van het formulier kun je naderhand thuis invullen.

6. Geen discussie!
Ga niet discussiëren over de schuldvraag, hoe moeilijk dat soms ook is. Richt je zo zakelijk mogelijk op de gegevens die moeten worden ingevuld op het schadeformulier. Reageer nooit op voorstellen om de schade meteen af te handelen met een dealtje!

Alleen blikschade
Een ongeluk op de snelweg met alleen wat blikschade? Rijd samen met de andere partij naar een tankstation of parkeerplaats. Daar kun je rustig gegevens uitwisselen zonder gevaar voor jezelf en de andere weggebruikers. Maak wel foto's van de situatie (met je mobiele telefoon) voordat je de wagens verplaatst.

Koop nu in de webshop!
  • Grootste van de Benelux: 50.000 artikelen
  • Voor 19:00 besteld, vandaag verzonden
  • Klanten geven ons een 9.1/10
  • Snel bestellen in 3 minuten: een account maken is niet verplicht
Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Bandenspanningstabel
Bandenspanningstabel - de juiste bandenspanning voor elke auto en band
Uitlijnen/balanceren
Auto uitlijnen - auto balanceren en uitlijnen tips
Sportvelgen
Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen
All season banden
Autobanden - overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden
Remklauwverf
Remklauwverf - stap voor stap je remklauwen verven doe je zo
Meer
Alle banden & velgen artikelen lees je hier
Daarom Tuning Gids
Ook leuk
Brandblussers Auto brandblusser: een echte life saver!
Brake alert Remwegverkorting van 4 meter bij 80km per uur!
Statische auto Schok van je auto? Statische auto voorkom je zo!
Resqme Resqme: beter dan de lifehammer of noodhamer
Life hammer Life hammer kan ook jouw leven redden!

Veilig betalen met
Wij verzenden via
Keurmerk
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2018 Tuning-gids.nl