Home Auto alarmen Wielklem

Wielklem: handige anti auto diefstal maatregel

De wielklem is een super praktisch (en goedkoop!) extra beveiligingsmiddel. En niet alleen voor auto’s. Je kunt wielklemmen ook gebruiken op aanhangers, caravans, vouwwagens én motoren. Bovendien zijn ze snel en eenvoudig aan te brengen en schrikken ze potentiële dieven af. Kortom, er is eigenlijk geen reden om niet aan wielklembeveiliging te doen!

Wielklem kopen?

Je weet ongetwijfeld allang wat een wielklem is. De meeste mensen zullen de gele constructies wel eens voorbij hebben zien komen op straat (of desnoods op tv). Wielklemmen worden bijvoorbeeld gebruikt om een auto die verkeerd geparkeerd staat op z'n plek te houden. De enige manier om van de klem af te komen is een bepaald nummer te bellen en in de meeste gevallen een boete te betalen. De afgelopen jaren zijn er in Nederland veel gemeenten geweest die de wielklem hebben afgeschaft, omdat er nogal eens agressief op werd gereageerd. Echter, de functie die een wielklem voor jou nog steeds kan vervullen is: het beveiligen van je auto.

wielklem
De universele wielklem: multi inzetbaar


Wielklem als preventiemiddel


Wat, je auto ermee beveiligen? Onbekend is in dit geval misschien onbemind, maar een wielklem kopen als beveiligingsmiddel is helemaal niet zo'n gek idee. Door een klem om een van je 
wielen te plaatsen, is het voor dieven namelijk veel minder aantrekkelijk om je voertuig te stelen. Bovendien is een wielklem in de juiste maat ook uitermate geschikt voor gebruik op een aanhanger, caravan, vouwwagen of motor. Met een universele wielklem aanhangers, auto's of motoren beschermen is een super slimme zet. 



Gebruik een (universele) wielklem op privéterrein, in een garagebedrijf of een showroom, op de camping, op een opslagterrein of in een bootstalling. We vertellen je in dit artikel precies waar je op moet letten als je een wielklem wilt aanschaffen.


Wanneer plaats je een wielklem?

Wielklemmen moet het wegrijden bemoeilijken of zelfs helemaal onmogelijk maken, zodat geen autodief er met jouw auto vandoor gaat. We snappen echter dat je een wielklem niet gaat gebruiken op voertuigen die je dagelijks nodig hebt. Toch zijn er tal van situaties waarbij dat extra stukje beveiliging wenselijk is. Heb je bijvoorbeeld een speciale auto waarin je af en toe rijdt. Dan is een wielklemslot een waardevolle extra beveiliging. Ben je in het bezit van een boottrailer of aanhanger die zo nu en dan wordt ingezet? Wielklem plaatsen! Hetzelfde geldt voor vouwwagens of caravans.

Oftewel, voertuigen die een groot deel van het jaar op één locatie staan. Voor al deze voertuigen en zelfs op motoren zou een universele wielklem prima geschikt zijn. Realiseer je echter wel dat je een klem in geval van nood snel moet kunnen verwijderen om het voertuig te kunnen verplaatsen. Een wielklem verwijderen is op zichzelf geen ingewikkelde klus, maar het is wel slim om het enkele keren te hebben gedaan voordat je de wielklem echt gaat gebruiken.


Wielklem kopen? Hier moet je op letten!

Wil je een wielklem kopen, dan is het slim om bij een aantal zaken stil te staan. Daarom hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.


1. Makkelijke plaatsing van wielklem

Voor sommige type wielklemmen heb je speciale sleutels nodig om ze vast te zetten. Het gevolg daarvan is dat het langer duurt om de klem aan te brengen of weer te verwijderen. Wil je geen gehannes tijdens het aanbrengen en/of loshalen van de wielklem? Dan adviseren wij jou een universele wielklem aan te schaffen. Deze doet niet onder voor de variant
met een ‘vaste bandmaat’, die we in de webshop overigens ook verkopen. De laatstgenoemde is echter alleen te gebruiken binnen een specifieke maatrange, dus is niet voor elk type voertuig te gebruiken.


2. Universeel of maatrange?

In feite zijn er twee soorten wielklemmen te benoemen:

De universele wielklem
De vaste maatrange wielklem


Maat 13 inch tot 17 inch

Als vanzelfsprekend zijn de universele wielklemmen te gebruiken op vrijwel alle voertuigen en wielmaten. De klemmen met vaste maatrange zijn echter alleen inzetbaar op een specifieke bandengroep, bijvoorbeeld 13 inch tot 17 inch. Ben je van plan de klem altijd op hetzelfde voertuig te gebruiken of op voertuigen die allemaal dezelfde bandenmaat hebben, dan kun je prima een wielklem aanschaffen die bedoeld is voor een specifieke maatrange.

Universeel = maximaal inzetbaar!

Wil je de wielklem echter flexibeler kunnen inzetten op bijvoorbeeld voertuigen met verschillende velgmaten die variëren van 13 inch tot 22 inch, dan is een universele wielklem kopen verstandiger. Deze tweede optie is ook te gebruiken op bijvoorbeeld motoren en zelfs op kleine vrachtwagens! Een bijkomend voordeel van de universele variant is dat deze sneller aan te brengen is.


Onderlinge verschillen

Onderling verschillen de wielklemmen dus van elkaar. De een dekt de wielbouten af en zijn soms voorzien zijn van een zacht en rubberachtig materiaal. Hierdoor kan eventuele schade aan de velg als gevolg van het aanbrengen en verwijderen van de klem worden voorkomen. Daarnaast is er het type die zowel geschikt zijn voor de standaard stalen velg en lichtmetalen velgen. Hierbij zijn twee pennen aanwezig die in de gaten van de velg gehaakt moeten worden. Dit werkt dus alleen als de velg of wieldoppen gaten bevatten. We zetten de voors en tegens van zowel de universele wielklemmen als van die met een vaste maatrange hieronder voor je op een rijtje.


Voors en tegens universeel


Door de verstelbare breedte van de 'klauw' is deze wielklem universeel inzetbaar. Alle banden die een maximale wielbreedte hebben van circa 25 cm (250 mm) en een maximale bandhoogte van circa 14 cm (140 mm) kunnen van deze klem worden voorzien. Het wewicht is circa 2,5 kg en een van de grootste voordelen is dat deze super simpel is aan te brengen.


wielklem om band
Geen schade aan lichtmetalen velgen!

De pluspunten

+ Past op elk band/velg combinatie (auto, caravan, camper of aanhanger)
+ Biedt maximale bescherming voor lichtmetalen velg of wieldop
+ Is ook inzetbaar op motoren
+ Heeft een robuust uiterlijk
+ Is eenvoudig en snel aan te brengen
+ Heeft een opvallende kleur
+ Is gemaakt van gehard staal voor maximale bescherming


De minpunten

- Je moet er op letten dat je de ‘klauw’ niet tegen het ventiel aan monteert
- Is iets duurder dan de variant met vaste maatrange
- De wielbouten kunnen los worden geschroefd (tip: slotbouten!)
- Voor optimaal resultaat moet eerst de wieldop worden verwijderd
- Heb je een wieldop? Probeer de klauwen in een open deel van de wieldop te plaatsen of in een van de gaten in de stalen velg
- Heb je een compleet dichte wieldop? Voor optimale beveiliging moet de wieldop worden verwijderd



Voors en tegens vaste range


De klem wordt op de band vastgezet door middel van een 'Y'-vormige constructie. De gele, rechthoekige plaat in het midden van de klem heeft twee verschillende functies: het blokkeert de toegang tot de wielbouten, zodat het niet mogelijk is het hele wiel te verwijderen en een ander wiel te plaatsen (om zo alsnog weg te rijden). Hij beschermt het slotmechanisme van de wielklem. Zo kan men dus niet makkelijk bij het belangrijkste deel van het slot Deze klem kan worden geplaatst op alle wielen van 13 inch tot 15 inch en op alle banden die een maximale wielbreedte hebben van 21,5 cm (215 mm). Het gewicht is circa 2,5 kg


vaste wielklem
De 'Y'-vormige constructie is beschermt ook wielbouten

De pluspunten

+ Is iets goedkoper dan de universele variant
+ Het wiel wordt op meerdere punten vast geklemd door de klem
+ Blokkeert toegang tot wielbouten, zodat die niet los geschroefd kunnen worden
+ Heeft een robuust uiterlijk
+ Heeft een opvallende kleur


De minpunten
- Is enkel geschikt voor banden met een bepaalde maatrange (auto, caravan, camper
of aanhanger)
- Is niet geschikt voor motoren
- Kans op beschadigingen van velg of wieldop is iets groter
- Na het leeg laten lopen van de band zou het mogelijk (maar nog steeds extreem lastig) kunnen zijn
om de klem van de band te verwijderen


3. Wat voor band/velg combinatie heb je?

De bevestigingspunten van de universele wielklem zijn voorzien van een omhulsel van zacht plastic. Hierdoor is de kans op velgschade door het plaatsen en verwijderen van de klem vrijwel niet aanwezig. Zo blijven je lichtmetalen velgen of wieldoppen dus altijd in topconditie. Wielklemmen met een vaste matenrange hebben helaas niet altijd een zachte, rubberen
bescherming. 

Daarom moet je bij het plaatsen van dit soort klemmen altijd met beleid te werk gaan. Wil je zeker weten dat het goed gaat? Plaats dan bijvoorbeeld een stoffen doek of een stuk rubber tussen de gele plaat en de wieldop of velg. De kans op krassen tijdens het plaatsen of verwijderen van de klem is dan vele malen kleiner. Laat je bij je keuze altijd leiden door het type band/velg dat je hebt, anders kom je er na het bestellen pas achter dat de klem niet op het wiel past. 


4. Staat je voertuig in een stalling?

Het is geen goed idee om zomaar een wielklem te plaatsen op bijvoorbeeld je caravan zonder dat je van tevoren bij de stallingshouder hebt geïnformeerd of dit is toegestaan. Een stalling moet in geval van nood namelijk te allen tijde snel ontruimd kunnen worden. Daarom kunnen er speciale regels omtrent wielklemmen gelden. Ga dit altijd na bij de betreffende stallingshouder. Onjuist of onrechtmatig gebruik van een wielklem kan in dergelijke situaties in potentie een hoop ellende veroorzaken.


5. Is er verschil tussen wielklem caravan en wielklem aanhanger?

Er bestaat een veelvoorkomend mistverstand over wielklemmen. Namelijk dat er een speciaal soort wielklem nodig is voor elk van de volgende voertuigen: caravans, aanhangers of campers. Dit is niet het geval. Zolang de maatvoering van de band van het voertuig overeenkomt met de maatvoering van de wielklem kan elke klem op elk voertuig worden gebruikt.

Behalve het aspect van beveiliging, kan een wielklem op een caravan of vouwwagen bovendien nog een extra veiligheidsvoordeeltje hebben. Indien de standplaats zich op een lichte helling bevindt en de handrem van de caravan of vouwwagen het begeeft, voorkomt de wielklem alsnog dat deze weg kan rollen.



Openbare weg?

Hoewel wij geen juridische experts zijn, lijkt het ons niet toegestaan om zomaar als particulier een wielklem te plaatsen op een voertuig dat op de openbare weg staat. Met name hulpdiensten moeten te allen tijde vrije doorgang hebben. Auto's met wielklemmen om een band bevorderen dit echter niet, ook al zou de sleutel binnen handbereik liggen. Het verwijderen kost in noodsituaties immers te veel tijd.
wielklem op caravan
wielklemmen zijn prima toepasbaar op caravans

Wielklem op eigen terrein of particulier terrein?

Het is toegestaan een wielklem te plaatsen op eigen of privéterrein. Echter, wanneer je een klem om een wiel plaatst, moet je er wel altijd voor zorgen dat er vrije doorgang is. Met andere woorden, je auto (met klem er op) mag niet ‘alles’ blokkeren. In geval van nood of spoed moet je snel kunnen handelen. Een auto met een klem er op werkt dan niet echt mee.

Wildparkeerders Veel bedrijven met een eigen parkeerterrein hebben last van zogenaamde ‘wildparkeerders’. Het terrein is in principe toegankelijk voor iedereen, maar eigenlijk alleen bedoeld voor werknemers en bezoekers. Niet iedereen neemt dat echter zo nauw en zo gebeurt het vaak dat mensen hun auto gewoon uit gemak op een dergelijk bedrijventerrein parkeren.
Voor veel bedrijven is dit ontzettend vervelend. 

Daarom zijn er nu bedrijven die de auto’s van dit soort wildparkeerders van een wielklem voorzien. De gedupeerde automobilist dient dan een nummer te bellen, waarna het bedrijf de klem komt verwijderen. In deze gevallen moeten de parkeerterreinen van bedrijven uiteraard voorzien zijn van voldoende waarschuwingsborden, zodat ‘onwetende’ parkeerders kunnen zien dat het toch echt een privéterrein is en dat ze een wielklem kunnen oplopen als ze er parkeren.


Om welk wiel? Maakt dat wat uit? vraag jij je misschien af. Jazeker! 

Je wilt absoluut maximale zichtbaarheid. Aan de ene kant om autodieven te ontmoedigen en aan de andere kant zodat je zelf niet vergeet dat je een wielklem op je auto hebt geplaatst. We hoeven je vast niet uit te leggen dat rijden met een wielklem behoorlijke schade aan je auto aan kan richten. Breng de klem om (schade te voorkomen) daarom altijd aan op een wiel aan de bestuurderszijde van de auto. Daar valt hij het meest op.



Plaatsen van Lokmas wielklem (universeel)

Hieronder volgt een stappenplan voor het plaatsen van de zogeheten Lokmas wielklem, die lijkt op een soort 'klauw'. Dit is een universele wielklem en dus geschikt voor meerdere typen voertuigen.

Stap 1: Bepaal om welk wiel je de klem wilt plaatsen. Bij voorkeur een wiel aan de bestuurderskant.

Stap 2: Draai het slot open en schuif de klauw uit naar de maximale stand.

Stap 3: Schuif de klauw aan de onderkant over de band en zorg ervoor dat de uiteinden van de klauwen tussen de spaken van de velg worden geplaatst. Bij een stalen velg: plaats de klauwen in een van de gaten van de velg. Op deze manier wordt de band/velg combinatie maximaal geklemd.

Stap 4: Zorg ervoor dat het uiteinde van de klem (het rode handvat) contact maakt met de grond. Dit zorgt voor extra stabiliteit.

Stap 5: Schuif de klauwen weer dicht en vergrendel deze door middel van het slot. Voor het op slot doen van de klem heb je het sleuteltje niet nodig. Je kunt gewoon het slotmechanisme naar binnen drukken en het beschermkapje er over heen vastklikken.

Stap 6: Klaar! Zo simpel is het.




Wielklemsleutel

Alle wielklemmen uit onze webshop worden geleverd met twee sleutels. Zorg ervoor dat één van de twee sleutels altijd ergens in de buurt van de wielklem ligt. Uiteraard op een plekje waar alleen jij en enkele naasten van af weten. Zo kun je als het moet de klem te allen tijde van het wiel verwijderen. Beide klemmen zijn voorzien van een handig dopje dat over het slot geplaatst kan worden. Op die manier blijft het slot altijd vrij van vuil, stof en water. 

aanhanger wielklem
Natuurlijk ook voor aanhangers en trailers!



Geen vocht

Door deze bescherming kan er bijvoorbeeld ook geen vocht in het slotwerk terechtkomen, dat op den duur roest zou veroorzaken. Bovendien kan het binnenwerk door deze bescherming ook niet bevriezen bij natte, koude weersomstandigheden. Wil je de wielklem nog van extra bescherming voorzien? Plaats dan een plastic zak om het slotwerk heen.



Plaatsen van standaard wielklem (vaste matenrange)

De manier van werken bij het plaatsen van een standaard wielklem, oftewel een wielklem met vaste matenrange, die niet op elk type voertuig past, gaat als volgt:

Stap 1: Bepaal (ook hier) op welk wiel je de klem wilt plaatsen. Onze voorkeur gaat uit naar een wiel aan de bestuurderskant.

Stap 2: Haal de wielklem uit elkaar, door het metaalkleurige deel uit het gele deel te schuiven.

Stap 3: Plaats het gele deel van de klem om de achterkant van de band, door eerst de twee beweegbare gele armen bij elkaar te houden.

Stap 4: Beweeg de twee gele armen weer uit elkaar en zorg ervoor dat het uitstekende deel onderaan zit en op de straat of vloer leunt.

Stap 5: Schuif vervolgens de metaalkleurige arm weer terug in het gele deel van de klem en zorg ervoor dat hij zo goed mogelijk aansluit om de band.

Stap 6: Zet tot slot de wielklem vast met het slot. Bewaar de sleutels op een handige plek.


Wielklem SCM goedgekeurd?

Sommige wielklemmen hebben een SCM keurmerk. Dit betekent dat het product is gekeurd en aan bepaalde eisen voldoet. In sommige gevallen kan dit je een premiekorting opleveren bij je verzekeraar. Let echter op: dit is namelijk alleen het geval bij caravans, vouwwagens en aanhangers. Sowieso is het altijd slim om eerst jouw persoonlijke polisvoorwaarden erop na te slaan, omdat niet elke verzekering hetzelfde is. Sommige verzekeraars eisen een goedgekeurde wielklem, bij andere verzekeraars is een keurmerk niet vereist. De eerder genoemde premiekorting is niet van toepassing op auto’s en motoren.

Is een SCM gekeurde wielklem een must? Neen. Zolang het vanuit de verzekeringsmaatschappij geen vereiste is, kun je ook heel goed uit de voeten met een variant zonder keurmerk.Waarom zou je kiezen voor een klem zonder keurmerk? Omdat de prijs van een ongekeurde wielklem vaak lager ligt. Plus, in de praktijk is de primaire functie van een wielklem dat hij potentiële dieven moet afschrikken en dieven kijken meestal niet naar het keurmerk. Feit blijft dat een wielklem om het wiel ervoor zorgt dat het te veel werk wordt om het voertuig te stelen, ongeacht de aanwezigheid (of afwezigheid) van het SCM keurmerk.


wielklem op aanhanger
Ook prima toepasbaar voor allerlei soorten aanhangers.

Menutuning-gids.nl
Gerelateerd
Alarmen
Autoalarm informatie, overzicht van alarm installaties voor in de auto
Stuur sloten
Stuurslot auto - 8 typen stuursloten nader bekeken
Disselslot
Disselslot kopen? 3 typen aanhangersloten nader bekeken
Alarm stickers
Alarm stickers - autodieven afschrikken via alarmsticker
Voertuig volgsysteem
Voertuigvolgsysteem informatie, overzicht van autovoertuig volgsystemen, het beste auto alarm.
Meer
Alle Auto alarmen artikelen lees je hier
Ook leuk
Versnellingsbakslot Een versnellingsbakslot zet je auto letterlijk vast!
Kenteken graveren Kenteken graveren: voorkom diefstal van je auto!
Alarmen Auto alarmen, Informatie over auto alarmen
Disselslot Wat is het beste disselslot? Wij vergeleken 3 soorten
Voertuig volgsysteem Voertuigvolgsteem in de auto, beste auto alarm!

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl