Home Verkeerstips Vluchtstrook

Vluchtstrook regels? Rijden op de vluchtstrook: boete!


Een vluchtstrook is bedoeld voor nood- of pechgevallen. Toch wordt er vaak misbruik van de vluchtstrook gemaakt. Wanneer mag je gebruikmaken van de vluchtstrook en wanneer riskeer je een forse boete?


Vluchtstrook

Het is één van de grootste ergernissen van de automobilist: mensen die misbruik maken van de vluchtstrook om een file te omzeilen. Jij staat netjes in de rij en je wordt rechts ingehaald door een auto met grote snelheid. Jawel: die automobilist jaagt zo lekker de file voorbij. Toet toet! Zwaaide die bestuurder nou echt? Zwaar irritant en bovendien goed voor een boete! In elk geval krijg jij het gevoel dat je voor 'Jan met de korte achternaam' braaf staat te wachten... 



Boete vluchtstrook

De vluchtstrook is natuurlijk niet bedoeld als sluiproute om een file te omzeilen. Ga er in principe vanuit dat de vluchtstrook gewoon verboden terrein is. Zonder goede reden op de vluchtstrook rijden kan je zelfs een behoorlijke boete opleveren! Misbruik maken van de vluchtstrook kan naast een boete tevens zeer gevaarlijke situaties veroorzaken. Gelukkig deelt oom agent dikke boetes uit aan weggebruikers die zonder goede reden gebruikmaken van de vluchtstrook. Boete voor rijden op de vluchtstrook: 370 euro. Niet grappig!





Regels vluchtstrook

Wanneer kun je veilig de vlucht-strook op, zonder een boete te riskeren? Alleen als je echt een noodgeval hebt. Je motor is afgeslagen of je kunt om een andere reden geen meter verder rijden. Ook als een van de inzittenden onwel wordt krijg je geen boete als je gebruikmaakt van de vluchtstrook. Toch geldt: rijd door als het kan, zelfs na een aanrijding. Een afrit, parkeerplaats of benzinestation is een veel veiliger plek om je auto neer te zetten!



Tips gebruik vluchtstrook

Okay, je rijdt op de auto(snel)weg en merkt dat je een groot probleem hebt. Bijvoorbeeld: je motor is aan de kook geraakt of één van de passagiers maakt melding van een acuut geval van diarree. Stop the car please! Maar houd je hoofd er wel bij! 

Ga niet al op de rechterrijstrook flink op de rem trappen, voordat je je auto de vluchtstrook op stuurt. Gevaarlijk! Wat moet je wel doen om correct en veilig gebruik te maken van de vluchtstrook? We zetten het voor je op een rij.


Do's & don'ts vluchtstrook

Houd dezelfde snelheid aan.
Vergeet niet om je knipperlicht te gebruiken bij het wisselen van baan.
Kies de meest rechtse rijbaan.
Rijd je auto vervolgens de vluchtstrook op.
Minder pas snelheid als je op de vluchtstrook rijdt.
Zet je auto helemaal rechts op de vluchtstrook stil.
Kun je nog meer naar rechts, de berm in? Doen!
Stap uit, ga achter de vangrail staan en bel 1-1-2. Altijd!
Staat je wagen niet echt veilig, plaats dan de gevarendriehoek.
Zet 'm op 30 m. van je auto in de richting van het aankomend verkeer.
Alarmlichten aan? Dan hoef je geen gevarendriehoek te plaatsen.


Bel de hulpdiensten

Is een volledig lege tank wel een reden om de hulpdiensten te bellen? Ja, als je op de vluchtstrook staat moet je ALTIJD de hulpdiensten inschakelen! Als iedereen direct de hulpdiensten zou inschakelen zou dit veel vluchtstrookincidenten voorkomen...

" Op de vluchtstrook beland? Altijd 1-1-2 bellen voor de juiste, veilige aanpak! "

1-1-2 regelt en adviseert

De hulpdiensten kunnen je verder helpen en je precies vertellen wat er moet gaan gebeuren. Zij kunnen vaak zelfs de meest rechtse rijstrook afsluiten door een rood kruis op de matrixborden te tonen, zodat jij en eventuele passagiers zo min mogelijk gevaar lopen! Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld de brandweer of een sleepdienst voor je regelen. 


Vluchthaven

Niet langs elk stuk autoweg of autosnelweg is een mooie vluchtstrook aangelegd. Wat moet je doen als je te maken krijgt met een nood- of pechgeval en de vluchtstrook ontbreekt? Kijk uit naar een vluchthaven, die je meestal om de 800 meter kunt vinden. Hier gelden dezelfde regels als voor de vluchtstrook: je mag er alleen gebruik van maken als je te maken hebt met nood of pech.


Let op de borden

Meestal kun je een vluchthaven herkennen aan het verkeersbord dat je hiernaast ziet. Sommige vluchthavens zijn voorzien van een ander of zelfs geen enkel verkeersbord. Dat kan jou niets schelen natuurlijk, als er iets aan de hand is wil jij gewoon je auto van de weg hebben en kwijt kunnen op een veilige plek!

De regels rondom het gebruikmaken van de vluchtstrook kennen een uitzondering: bij extreme drukte kunnen sommige vluchtstroken worden opengesteld om te dienen als spitsstrook. 

vluchtstrook vluchthaven
Ook een vluchthaven is een toevluchtsoord

Vluchtstrook als spitsstrook

Uiteraard wordt de mogelijkheid om tijdens spitsuren de vluchtstrook als extra rijbaan te gebruiken altijd duidelijk aangegeven door de elektronische signaleringsborden. Het is niet de bedoeling dat een automobilist zelf besluit dat het druk genoeg is om ook de vluchtstrook te gebruiken. 


Picknicken op de vluchtstrook

Wist je trouwens dat de Nederlandse A12, die vanaf 1934 werd aangelegd, de allereerste snelweg ter wereld was die voorzien was van een vluchtstrook? Jaja, Nederland was pionier! Je kunt je er nu geen voorstelling meer van maken, maar de eerste decennia werd de vluchtstrook gewoon gebruikt om uitgebreid te gaan staan liften, gezellig te picknicken of om even een dutje te doen. Relaxed! Toen lagen de snelheden natuurlijk ook nog véél lager. Vanaf 1965 was dit verboden en kregen weggebruikers een boete bij onnodig gebruik van de vluchtstrook. Een boete die inmiddels is opgelopen tot 370 euro...



Menutuning-gids.nl
Ook leuk
Parkeerschijf kopen Blauwe parkeerschijf kopen is boete voorkomen!
Statische auto, schok van je auto? Schok van je auto? Statische auto voorkom je zo!
Kenteken verloren Kenteken verloren of kentekenplaat gestolen?
Verkeerde benzine tanken Voorkom dat je verkeerde brandstof tankt!
Rijbewijs verlengen Rijbewijs verlengen: de stap-voor-stap uitleg

Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl