Home Blog

Archief voor 'Motorblok'

Met welke olie ververs ik mijn auto? We leggen het uit.
Gepost op 16-09-2022 door Mart in Motortuning, Motorblok
Olie verversen is een belangrijk aspect van het onderhoud aan uw auto. Alleen wanneer uw auto regelmatig goed wordt onderhouden, blijft uw auto in staat om de prestaties te leveren waarvoor hij is ontworpen.

Daarom is er een onderhoudsschema voor uw auto opgesteld waarin het verversen van de olie, de juiste oliesoorten en het vervangen van het oliefilter verreweg de belangrijkste plaats innemen.

Het rijgedrag is van cruciaal belang: regelmatig korte afstanden rijden (<10 km), met name in koud weer is
niet bevorderlijk voor de olie. Ook teveel file rijden en langdurig op de snelweg rijden versnellen het ouderdoms
proces van olie en het oliefilter.


Goede olie beschermt & werkt prestatie verhogend
Nog meer vermogen en sportieve sound dankzij een open luchtfilter!
Gepost op 21-05-2014 door Mart in Motortuning, Motorblok
Met open luchtfilters en sportluchtfilters kun je het vermogen van je auto laten toenemen. De klassieke open luchtfilter lijkt echter op zijn retour. Werd nog niet eens zo lang geleden het rochelende aanzuiggeluid als een pluspunt ervaren, tegenwoordig gaat men vaker voor comfort en kan het geluid als 'hinderlijk' ervaren worden. Gevolg van de veranderde smaak: de introductie van nieuwe typen luchtfilters op de markt. We vertellen je er in dit artikel alles over. Ook geven we je een stappenplan voor het monteren en schoonmaken van een open luchtfilter.  


Open luchtfilters

Een goede aanzuiging van lucht is cruciaal voor het presteren van een motor. Meer lucht betekent meer brandstof in de motor en dus een grotere explosie in de verbrandingskamer; het vermogen stijgt. Om een optimale vermogenswinst te behalen heb je een filter nodig met zo min mogelijk restricties (denk aan ribbeltjes, hoekjes en scherpe randjes) en een zo groot mogelijk oppervlak.

In andere woorden: een open lucht filter. Wil je dus tegen weinig geld een vermogenswinst realiseren? Vervang dan het originele filterhuis met een open luchtfilterkit. Bijkomend voordeel: een sportief aanzuiggeluid.



K&N openluchtfilter set

Auto stofzuigen: gezond en blij in een schone auto

Gepost op 13-05-2014 door Mart in Motortuning, Motorblok
Het stofzuigen van de auto: veel mensen vinden het dusdanig vervelend dat ze de klus maar voor zich uit blijven schuiven. Ondertussen wordt het interieur van de auto viezer en viezer. Het is niet alleen onprettig om rond te rijden in een dergelijke zwijnenstal, het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Heel belangrijk dus om eens in de zoveel tijd de auto te stofzuigen! Misschien dat het aan de hand van onze tips weer leuk wordt...

Let op je gezondheid

Uit Brits onderzoek is gebleken dat een gemiddeld auto-interieur 9 keer zoveel schadelijke bacteriën bevat als een wc-bril. Zelfs 'normaal' gebruik van de auto neemt gezondheidsrisico's met zich mee door de aanwezige stof en pollen die zich in de loop van de tijd ophopen. Kinderen, huisdieren en roken en/of eten in de auto vormen een nog grotere aanslag op het interieur en de bekleding. Onopgemerkt kan dagelijks gebruik van de auto zo tot gezondheidsklachten leiden. Alleen daarom al is het belangrijk om de auto regelmatig te stofzuigen.

Dat willen we toch liever niet. Die hondenharen kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen.

Wielmoerdoppen: een sieraad voor je wielen!

Gepost op 11-03-2014 door Mart in Motortuning, Motorblok
Zijn jouw wielbouten aan de oude kant en zien ze er een wat roestig uit? Of vind je ze gewoon niet mooi en ben je van plan ze daarom te vervangen? Stop dan nu! Laat die wielmoersleutel uit je handen vallen! Wielmoerdoppen bieden de ideale oplossing. Met wielmoerkapjes zien je wielen er weer uit als nieuw! En dat kost je geen enkele moeite... En slechts heel weinig geld.

Waarom wielmoerdoppen?


Omdat het een quick fix look upgrade is! Het aanbrengen van wielmoerdoppen is bijzonder makkelijk. Je duwt de wielmoerdop eenvoudigweg op de wielbout en klaar is kees: de roest is met één simpele beweging aan het oog ontrokken. Je hoeft dus niet bepaald een doorgewinterde tuner te zijn om je wielen smaakvol op te pimpen.

Binnen een minuut of vijf zien je wielen er weer stukken beter uit en kun je zonder gêne de openbare weg op. Kind kan de was doen qua montage!

Elegante wielmoerdopjes voor een sjieke uitstraling.

Last van het turbogat? Niet met de juiste turbo!

Gepost op 07-03-2014 door Mart in Motortuning, Motorblok
De turbo in oudere auto's moet vaak even op gang komen. Pas vanaf een bepaald toerental krijgt de turbo genoeg energie van de uitlaatgassen om in werking te kunnen treden. In de tussenliggende tijd is het zogenaamde turbogat opgetreden: de turbo levert nog niet genoeg druk, waardoor de motor niet optimaal kan renderen. Met de variabele turbo's en biturbo's in nieuwere modellen wordt het turbogat verkleind of zelfs helemaal opgelost. 


Functie van de turbo

De turbo, ook wel turbolader of turbocharger genoemd, is een pomp die het vermogen van diesel- en benzinemotoren verhoogt door meer lucht in de cilinders te brengen. Door de vergrote luchtdruk kan er meer brandstof worden toegevoerd. De motorinhoud neemt tijdens dit proces af, maar het vermogen blijft op peil. Dat is gunstig, omdat het verbruik zo omlaag kan worden gebracht. Alleen al om die reden kiezen steeds meer fabrikanten voor het monteren van turbo's in hun auto's. 





De turbo: van uitlaatgas naar gecomprimeerde lucht

Ruitenwissers: onze tips en tricks voor optimaal zicht

Gepost op 26-11-2013 door Mart in Motortuning, Motorblok
Ruitenwissers zijn een zeer belangrijk onderdeel van je auto. Toch worden ze vaak behandeld als ondergeschoven kindje. De vervanging van ruitenwisser bladen is bijvoorbeeld niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het zeer handig om dit jaarlijks te doen, zeker omdat meer dan 90 procent van al onze acties in het verkeer afhankelijk zijn van de informatie die onze ogen binnenkrijgen. Schone en goedwerkende ruitenwissers zijn dus meer dan aanbevolen!


Ruitenwissers versleten?


Er zijn tal van kenmerken die doen vermoeden dat je ruitenwissers het gaan begeven. De ruitenwissers kunnen beginnen te stuiteren of een hoop herrie maken. Soms laten de rubbers vieze horizontale of verticale strepen achter op je voorruit. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een versleten ruitenwisser. Mochten de strepen nu erg dik zijn, dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat de rubbers erg vies zijn dus die moet je dan direct even schoonvegen.


Bespaar niet op ruitenwissers: zicht = alles!

Versnellingspook upgrade? Pimp je pookknop!

Gepost op 12-09-2013 door Mart in Motortuning, Motorblok
Met een versnellingspook of pookknop kun je de versnellingsbak van je auto bedienen. Maar een versnellingspook kan véél meer, zoals de looks van je cockpit verfraaien, je brandstofconsumptie verlagen en ervoor zorgen dat je sneller kunt schakelen. Hoe dat werkt? Tijd voor de les 'pimp je pookknop'!


Versnellingspook met LCD

Information is power. Dat is exact de reden waarom jij een versnellingspookknop met LCD-scherm in je auto wilt. Het display op de pookknop  geeft aan in welke versnelling je rijdt en bepaalt tevens het optimale moment om te schakelen. Dat is niet alleen leuk en handig, maar daarmee kun je ook tot wel 15 procent op je brandstof besparen. De motorsnelheid heeft namelijk heel veel invloed op de brandstofconsumptie. 

Strakke pookknop: een echte eyecatcher...

Monteer goede pedalen in je auto. Of sport pedalen!

Gepost op 02-09-2013 door Mart in Motortuning, Motorblok

Autorijden in de regen? Natte en gladde schoenen glijden gemakkelijk van de pedalen in je auto af. Naast vervelend is dat vooral erg gevaarlijk. Wist je dat je auto niet eens door de APK komt als je pedalen niet in orde zijn? Logisch. Oplossing: goede pedalen in je auto! Auto pedalen of sport pedalen zijn praktisch, stoer én veilig.


Pedalen auto

Jouw stuurmanskunsten zijn vast indrukwekkend. Maar als je pedalen niet in orde zijn en je schoenen zijn nat en glad, dan lijkt het nergens op, hoe hard je ook je best doet om goed te rijden.

Goed autorijden zonder goed grip te hebben op de pedalen in je auto is gewoon onmogelijk. Als je voet van het gas- of rempedaal glijdt kunnen er natuurlijk levensgevaarlijke situaties ontstaan. Auto pedalen of sport pedalen zijn dan een uitkomst! Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden. 

Fraai: sportpedaaltjes plus voetsteun in een Subaru

Oliekoeler: onmisbaar voor de sportieve rijder

Gepost op 29-08-2013 door Mart in Motortuning, Motorblok
Ben jij een sportieve rijder of zelfs een echte snelheidsduivel? Heeft je motor een upgrade gehad of rijd je graag een paar rondjes op het circuit? Dan is een oliekoeler absoluut onmisbaar. Olie smeert, koelt en reinigt je motor, mits de olie goed gekoeld wordt door een oliekoeler. Dat maakt de oliekoeler de beste vriend van je auto.


Oliekoeler

Een automotor genereert, zeker bij sportief rijgedrag of op het circuit, gigantisch veel hitte. Dat komt doordat de olie rechtstreeks in contact komt met hete onderdelen zoals zuigers, klepstelen en glijlagers. De motor is voor de koeling grotendeels afhankelijk van de olie. 

De olie moet dus niet te warm worden en dat is precies de taak van de oliekoeler: de olie koelen. Een oliekoeler verlengt de levensduur van de motor en andere onderdelen die olie gebruiken, zoals een turbo. 


Brede banden: de voor- en nadelen van brede banden

Gepost op 19-07-2013 door Mart in Motortuning, Motorblok
Meer grip in de bochten, een betere acceleratie, een kortere remweg en was er niet nóg een heel groot voordeel van rijden op brede banden? Inderdaad! Maar kiezen voor brede banden heeft ook een aantal nadelen. Tuning-gids legt de voor- en nadelen van brede autobanden voor je op de weegschaal. Trek zelf je conclusies.


Brede banden

Banden zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je auto. Ze brengen de krachten van je motor over op het wegdek en zorgen er daarnaast voor dat je wagen bestuurbaar is.

Of je rijdt op gewone of extra brede banden heeft behoorlijk veel invloed op de prestaties, veiligheid en de brandstofkosten. Waarom kiezen veel tuners voor brede banden en waarom zijn brede banden voor de standaard automobilist vaak niet praktisch? Laten we eens wat voor,- en nadelen van breed schoeisel bekijken.

Letterlijk en figuurlijk: DIK

Remschijven afdraaien: meer veiligheid en comfort

Gepost op 14-03-2013 door Mart in Motortuning, Motorblok

Als je remt begint je stuur of je rempedaal te trillen. Of je hoort piepende of knarsende geluiden tijdens het remmen. De kans is groot dat je remschijven krom of aangetast zijn. Niet comfortabel en al helemaal niet veilig! Laat daarom je remschijven afdraaien. Wat is dat precies en wanneer is dit een optie? 


Remschijven afdraaien

Remblokken en remschijf horen samen te werken. Als hierbij een probleem ontstaat, dan heeft dat ten eerste effect op de veiligheid. Het tijdig tot stilstand kunnen brengen van je auto is essentieel voor jouw veiligheid op de weg. Daarom is het belangrijk om je remmen goed te onderhouden. Daarnaast hebben oneffenheden op de remschijf invloed op het comfort. Tijdens het autorijden hoor en voel je geluiden en trillingen. Vervelend! De oplossing: laat je remschijven afdraaien!


Centreerringen: onmisbaar voor je auto!

Gepost op 27-09-2012 door Mart in Motortuning, Motorblok

Centreerringen zijn veel meer dan alleen een hulpstukje bij de montage van een velg. Ze zijn onmisbaar voor je auto! De centreerring zorgt ervoor dat je velg steviger en veiliger onder je auto gemonteerd kan worden.  


Centreerringen

Centreerringen zijn idealiter (!) kunststof of metalen ringen die je in de kern van de velg, schuift of klikt. De centreerring is maar een klein onderdeeltje van je wagen, maar vergis je niet: het is wél prettig en noodzakelijk dat 'ie er is. Dankzij centreerringen blijven velgen goed op hun plaats zitten en dat is niet onbelangrijk natuurlijk!

Zonder centreerringen zou een velgenproducent voor elk automodel een andere velg moeten produceren, met exact de juiste maat naafgat. Dit zou enorm veel tijd en geld kosten. Vandaar dat handige plastic ringetje dat welke velg pasbaar maakt.

De juiste maat is cruciaal bij centreerring montage.
Menutuning-gids.nl
Informatie
Sitemap | Cookies | Disclaimer © Copyright 2005 - 2024 Tuning-gids.nl